Ulasan Echo Buds vs AirPods Pro: Mana Yang Harus Anda Pilih?

Earbud tanpa wayar masih mempunyai aura kemewahan bagi mereka. Sebaik sahaja anda siap memotong tali pusat dan berkomitmen untuk mendengar tanpa wayar, anda semestinya ingin mencari pilihan terbaik untuk anda. Dalam bidang earbud tanpa wayar, terdapat dua pembaris berkuasa - Echo Buds dan AirPods Pro.

Ulasan Echo Buds vs AirPods Pro: Mana Yang Harus Anda Pilih?

Mereka tidak kelihatan sama, dan AirPods Pro jauh lebih mahal. Tetapi bagaimana dengan persembahannya? Adakah perbelanjaan lebih banyak bermakna anda akan mendapat lebih banyak? Artikel ini akan cuba menentukan apa yang membuat setiap earbud ini menonjol. Dan, tentu saja, jika ada pemenang yang jelas.

Harga

Sudah tentu, kebanyakan orang akan memeriksa harga terlebih dahulu. Dan kemudian lihat apakah ada titik yang perlu dilakukan analisis yang lebih mendalam. Membelanjakan sekitar $ 130 untuk Echo Buds adalah banyak wang, tetapi membelanjakan hampir dua kali ganda untuk sepasang Pro AirPods nampaknya tidak dapat difahami oleh beberapa orang.

Malah AirPod generasi kedua yang lebih murah jauh lebih mahal daripada Echo Buds. Tetapi terdapat begitu banyak pengguna iPhone dan Mac di luar sana, dan mereka tetap akan menggunakan AirPods. Tetapi pada pusingan harga, Echo Buds adalah pemenang yang jelas.

Echo Buds AirPods Pro

Bunyi

Sebaik sahaja anda melepasi harganya, kualiti suara adalah kategori terpenting. Anda mungkin menjangkakan perbezaan kualiti suara yang besar, tetapi tidak begitu ketara. Walaupun, AirPods Pro mempunyai suara yang lebih lembut dan lebih bersih berbanding dengan Echo Buds.

Mereka juga merupakan penambahbaikan untuk AirPods, jadi tidak hairanlah bahawa kualiti suaranya sangat baik. Oleh itu, walaupun tidak banyak, AirPods Pros memenangi pusingan ini.

Pembatalan Bunyi

Pada titik harga ini, anda mahukan earbud yang akan membatalkan kebisingan luaran. Pembatalan bunyi Echo Buds dibuat berdasarkan teknologi Pengurangan Kebisingan Aktif Bose. Dan Bose telah melakukan tugas yang baik untuk menggabungkan ciri ini. Walau bagaimanapun, Apple telah melakukan pekerjaan yang hebat di bahagian ini juga.

Laman Web Apple

Mungkin lebih baik. Apple menggunakan teknologi proprietari untuk ciri pembatalan kebisingannya. Ciri ketelusan berfungsi dengan sangat baik apabila anda perlu mendengar apa yang berlaku di sekeliling anda. Jadi, walaupun menggunakan teknologi Bose, AirPods Pros mempunyai ciri pembatalan bunyi yang lebih baik.

Reka bentuk

Boleh dikatakan, kategori paling tidak penting, tetapi adakah ia? Berapa banyak orang yang akan melihat Echo Buds dan AirPods Pros di sebelah satu sama lain dan tahu apa yang mereka mahukan? Spesifikasi dan ciri canggih semuanya baik-baik saja, tetapi reka bentuknya penting dari segi nilai pasaran. Perbezaan pertama, Pro AirPods berwarna putih, dan Echo Buds berwarna hitam.

Anda juga harus mempertimbangkan kesesuaian dan keselesaan. Echo tunas mempunyai tiga penyesuai silikon yang boleh ditukar dengan pelbagai saiz, tetapi AirPods Pro juga mempunyai tiga saiz yang tersedia. Juga, Pro AirPods lebih ramping dan lebih anggun berbanding dengan Echo Buds. Potensi kelemahan reka bentuk AirPods Pro adalah bentuknya yang agak pelik. The Echo Buds mungkin tidak dapat dilihat dengan segera, tetapi ciri bijaksana itu mungkin bermanfaat untuk mereka.

Laman Web Amazon

Sekiranya anda melihatnya dengan teliti, ia kelihatan seperti butang kecil yang anda letakkan di telinga anda, dan anda tidak akan merasa seperti mereka akan jatuh. Sukar untuk memilih pemenang di sini kerana ini lebih merupakan soal pilihan peribadi daripada perkara lain. Tetapi Pro AirPods mempunyai sedikit kelebihan di sini juga.

Alexa vs Siri

Untuk pembantu suara, di sinilah Echo Buds mempunyai kelebihan. Alexa bekerja jauh lebih baik dengan Echo Buds daripada Siri dengan AirPods Pros. Mikrofon pada Echo Buds mengambil perintah dengan baik, dan satu-satunya masalah yang berpotensi adalah kadang-kadang mereka mungkin terputus dari peranti pintar.

Echo AirPods

Siri berfungsi dengan baik dengan iPhone dan iPad tetapi mempunyai jarak terhad ketika bekerja dengan telefon Android. Secara keseluruhan, Alexa adalah pembantu suara yang sedikit lebih unggul dan mempunyai lebih banyak ciri.

Sejauh kesambungan, AirPods Pro mudah disambungkan ke iPhone anda. Anda juga dapat memasangkannya dengan sebarang peranti berkemampuan Bluetooth. Menyiapkan Echo Buds dengan aplikasi Alexa juga lancar. Ia memerlukan sedikit lebih banyak masa, tetapi anda juga mendapat lebih banyak ciri penyesuaian yang tidak anda miliki dengan AirPods Pro.

Hayat Bateri

Jangan lupa tentang hayat bateri. Sebaik sahaja anda keluar dari rumah, berapa lama Echo Buds dan AirPods Pros berfungsi? Ringkasnya, kedua-dua model mempunyai kapasiti bateri yang hampir sama.

AirPods Pro tunas akan memberi anda 4.5 jam dengan sekali caj jika anda mendengar muzik dan hanya 3,5 jam masa bercakap. Gema Echo masuk pada jam 5, tetapi anda boleh memperpanjang dua jam tambahan dengan bayaran lima belas minit.

Casing pengecasan Echo Buds akan memberi anda kemampuan pengisian sehingga 20 jam sementara kes Airpods Pro mengenakan pengecasan 24 jam. Juga, kes Airpods Pro mendakwa memberi masa sejenak kepada tunas anda untuk setiap 5 minit pengisian.

Jadi, apa maksud semua ini? Anda boleh membiarkan Echo Buds anda dalam jangka masa yang lebih lama tanpa mengecas, tetapi anda perlu mengecas casing dengan lebih kerap. Tunas Airpods Pro sangat hampir dalam jangka hayat bateri tetapi mempunyai jangka hayat pengecasan yang lebih baik.

Sebilangan besar orang lebih suka mengecas tunasnya lebih sedikit dan casnya lebih banyak, jadi Echo Bud mengambil kategori Bateri. Tetapi hanya dengan margin yang sangat tipis.

Jaminan

Sekiranya anda membelanjakan wang untuk teknologi, anda boleh menyemak pilihan jaminan. Walaupun kedua-duanya adalah peranti yang cukup padat, pertimbangkan apa yang akan anda lakukan sekiranya gagal. Adakah anda perlu membayar untuk menggantikannya? Atau, adakah kerosakan berfungsi dilindungi?

Kedua-dua peranti ini menawarkan jaminan satu tahun standard untuk perkakasan. Apple sebaliknya menawarkan Apple Care untuk lanjutan liputan ini. Sekiranya casing anda berhenti diisi atau tunas anda berhenti mengeluarkan bunyi, anda akan dilindungi. Walau bagaimanapun, tidak ada (termasuk Apple Care yang diperpanjang) melindungi kerugian atau kecurian. Sekiranya anda perlu memesan komponen baru.

Nasib baik, kedua-dua pengeluar ini menawarkan pengganti dan casing dengan kos yang lebih rendah daripada set lengkap juga.

Ketahanan

Walaupun tidak ada banyak risiko kerusakan jatuh (itu mungkin terjadi, tetapi tidak lazim), mana yang akan bertahan dengan kehidupan petualangan anda? Tidak mungkin tunas anda hancur dan tidak ada banyak maklumat yang tersedia untuk kita katakan, mana yang akan lebih baik jika dikendalikan oleh roda 18, tetapi kami dapat menyemak ketahanan kelembapan berdasarkan spesifikasi pengeluar.

Apa yang lebih berbahaya bagi elektronik daripada pengguna akhir? Mungkin cecair. Oleh itu, Amazon menguji tunasnya dan mereka ‘Splash Resistant’ dengan penilaian IPX4. Pada dasarnya, jangan menggunakannya semasa berenang, atau mandi. Tetapi mereka harus bertahan dari kelembapan.

Apple's Airpods Pro mempunyai penilaian kelembapan yang sama dengan Echo Buds. Tetapi, terdapat beberapa forum mengenai ‘tunas kalis air rahsia Apple’ dalam talian hari ini. Mengapa anda boleh bertanya? Pengguna model lama (termasuk penulis tersayang) telah mencuci dan mengeringkan satu bahagian dan keseluruhan casing tanpa kerosakan. Kami tidak mengesyorkan ini (serius, periksa poket anda sebelum mencuci pakaian), tetapi beberapa pengguna terkejut kerana mendapati kuncupnya agak tahan lama.

Dalam kategori ini, ini sesuai dengan spesifikasi pengeluar, tetapi jangan ragu untuk mencari beberapa forum dari pengguna lain untuk melihat bagaimana pendapat mereka dan membuat keputusan anda sendiri.

ciri-ciri

Sekarang, ciri adalah perkara penting lain yang perlu dibincangkan. Earbud lebih daripada sekadar alat dengar pada masa ini, jadi anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa terdapat beberapa ciri yang sangat kemas.

Sebagai permulaan, mari kita kembali ke jangka hayat bateri. Dengan Echo Buds, anda boleh bertanya kepada Alexa berapa banyak bateri yang tersisa, dan dia akan bertindak balas kepada anda semasa memakai tunas anda. Dengan Airpods Pro, anda perlu memeriksa hayat bateri di telefon anda atau menunggu nada untuk memberitahu bahawa bateri anda rendah.

Seterusnya, Echo Buds akan mengesan senaman anda. Pengguna Apple memerlukan telefon bimbit atau jam tangan pintar untuk melakukan ini. Yang perlu anda lakukan ialah memberitahu Alexa latihan apa yang anda lakukan dan ketika anda memulakannya. Dia akan mengesan segala-galanya untuk anda dan anda tidak perlu menyentuh skrin.

Akhir sekali, kedua-duanya bertindak balas terhadap sentuhan. Dengan satu ketukan, anda boleh menghentikan muzik, memainkan muzik dan banyak lagi.

Secara keseluruhan, dalam ciri, terima kasih kepada Alexa Echo Buds mempunyai lebih banyak fungsi daripada Airpods. Pasti, anda masih boleh menggunakan Siri untuk perkara-perkara tertentu, tetapi Alexa dapat melakukan sedikit lagi. Cuba minta Siri menambah tomato sedikit lebih banyak.

Adakah Pemenang yang Jelas?

Semua perkara dibandingkan - peraduan ini adalah seri. Versi Pro AirPods mempunyai kualiti suara yang lebih baik dan pembatalan bunyi, tetapi Echo Buds menawarkan lebih banyak fleksibiliti, pembantu pintar yang sedikit lebih baik, dan harga yang jauh lebih rendah. Dalam kategori ergonomi, keadaannya hampir sama, dan jangka hayat bateri sangat dekat, lebih baik anda membuat keputusan mengenai salah satu kategori lain.

Keputusan akhir kami: Echo Buds adalah pilihan yang tepat untuk mendengar tanpa wayar, tetapi Airpods Pro sangat popular dengan alasan. Oleh itu, jika anda mencari pilihan mesra bajet, Echo Buds akan berjaya dijumpai. Tetapi, jika anda mencari kualiti terbaik tanpa mengira harga, maka Airpods Pro adalah pilihan yang lebih baik.

Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found