Cara Menyiapkan Dual Monitor pada Mac Anda

Dikemas kini pada 8 Ogos 2021, untuk menggambarkan versi OS hingga Big Sur 11.

Cara Menyiapkan Dual Monitor pada Mac Anda

Orang menggunakan dua monitor kerana banyak sebab. Sebilangannya adalah profesional reka bentuk atau jurutera bunyi, ada yang gamer yang bersemangat, ada yang memerlukan cara yang berbeza untuk meningkatkan kreativiti mereka, dan ada yang menganggapnya keren, jadi mereka harus menyiapkannya seperti itu.

Menghubungkan PC anda ke dua monitor tidak pernah menjadi masalah besar, tetapi tidak selalu berlaku bagi pengguna Mac. Sehingga beberapa tahun yang lalu, adalah gangguan besar untuk menyambungkan monitor lain ke Mac anda. Nasib baik, kini senang dilakukan. Ikuti sahaja beberapa langkah mudah.

Caranya adalah dengan mencari penyesuai yang betul. Setelah anda menutupinya, itu akan menjadi mudah, dan anda akan melakukan banyak tugas di hadapan dua monitor dalam masa yang singkat.

Menyambungkan Monitor Apple

Oleh kerana ketidaksesuaian umum dengan peranti bukan Apple, menyambungkan monitor Apple yang lain ke Mac anda jauh lebih mudah daripada yang bukan Apple. Ini terutamanya kerana peranti bukan Apple menggunakan penyambung yang berbeza. Walau bagaimanapun, monitor Mac dioptimumkan untuk peranti Mac, oleh itu menjadikan persediaan PC anda lebih baik.

Pertama sekali, anda perlu mencari Thunderbolt Port atau Mini DisplayPort pada komputer riba MacBook anda. Bergantung pada versi dan usia mesin anda, anda seharusnya dapat mencari beberapa port Thunderbolt, tetapi beberapa model kemudiannya menampilkan port USB dan bukannya Mini DisplayPort.

Dalam beberapa kes, anda mungkin tidak sepadan dengan versi Thunderbolt port yang berlainan. Biasanya, anda perlu membeli penyesuai yang menukar Thunderbolt 3 ke Thunderbolt 2. Perlu diingat bahawa produk rasmi Apple, seperti yang digambarkan di bawah, tidak menyokong Mini DisplayPorts.

Setelah mencari port, ambil kabel dari monitor kedua anda dan pasangkannya ke port yang sesuai. Setelah anda menyambungkannya, hidupkan kedua-dua peranti, dan komputer riba anda akan mengenali monitor kedua secara automatik.

Sekiranya kaedah ini tidak berfungsi pada komputer riba anda, anda perlu kembali menyambungkan monitor Apple kedua anda seperti yang bukan Apple yang lain. Teruskan membaca untuk mengetahui caranya.

Menyambungkan Monitor Bukan Apple

Cara termudah untuk menyambungkan monitor bukan Apple ke Mac anda adalah dengan menggunakan kabel HDMI kerana kebanyakan komputer riba Mac dan monitor bukan Apple dilengkapi dengan port tersebut. Sekiranya Mac anda adalah salah satu model terbaru, ia mungkin tidak mempunyai port HDMI, jadi anda harus mencuba menggunakan beberapa sambungan lain. Sebilangan besar komputer riba Macbook Pro mempunyai port Thunderbolt 2 atau 3, bersama dengan beberapa port USB.

Cara termudah untuk menyambungkan monitor bukan Apple ke komputer riba Mac yang tidak mempunyai port HDMI adalah dengan menggunakan penyesuai yang menukar HDMI ke Mini DisplayPort atau Thunderbolt, bergantung pada mesin anda.

Mungkin monitor yang ingin anda sambungkan ke Mac anda lebih lama. Sekiranya ia tidak mempunyai input HDMI, jadi anda harus berurusan dengan penyesuai DVI atau VGA. Biasanya, semua yang anda perlukan adalah penyesuai Mini DisplayPort to DVI.

Kabel dan penyesuai benar-benar boleh berubah menjadi mimpi buruk, tetapi anda harus ingat bahawa ada beberapa pilihan lain yang tersedia, yang bergantung pada port USB-C yang sudah biasa kita gunakan pada peranti Mac kita.

Membeli Penyesuai Multiport AV Digital USB-C yang sederhana mungkin merupakan penyelesaian yang tepat untuk semua masalah anda kerana dapat menangani sambungan dengan peranti HDMI, USB-A, dan USB-C. Terdapat juga peranti serupa yang menangani VGA dan bukannya HDMI.

Menyiapkan Rig

Setelah pertempuran anda dengan kabel dan penyesuai berjaya diselesaikan, anda boleh menggunakan perniagaan sebenarnya untuk menyediakan dua monitor pada komputer riba Mac anda.

Secara lalai, monitor kedua anda akan ditetapkan sebagai monitor yang berjalan di sebelah kanan konfigurasi desktop anda. Sekiranya monitor kedua mencerminkan yang pertama, tetapi anda mahu memperluas paparan anda, anda mesti masuk ke menu tetapan dan pilihan.

  1. Pertama sekali, anda perlu pergi ke "Keutamaan Sistem" diwakili oleh ikon kelabu dengan roda gigi di bahagian kiri atas skrin anda.

  2. Klik pada ikon pertama di baris kedua, bertajuk "Paparan," yang hadir dalam bentuk monitor bergaya.

  3. Klik pada butang yang tertera "Kumpulkan Windows." Apabila anda mengklik butang ini, skrin utama anda akan menunjukkan ikon untuk kedua-dua monitor yang kini disambungkan ke sistem anda, yang ada di komputer riba dan yang disambungkan secara luaran.

  4. Pergi ke "Pilihan Paparan" dan pilih "Pengaturan." Dengan berbuat demikian, anda dapat menggerakkan ikon dengan bebas sehingga anda dapat menentukan di mana anda mahu monitor anda dari segi konfigurasi.

  5. Pilihan: Seret "Bar putih" (menu bar) dari gambar monitor pertama hingga yang kedua jika anda mahu ia menjadi paparan lalai utama dengan semua kawalan. Monitor utama juga adalah di mana semua tetingkap baru dibuka.

  6. Pilihan: Anda juga boleh memilih "Paparan Cermin" pilihan untuk menggandakan paparan utama ke paparan sekunder.

Kesimpulannya

Sekarang setelah anda mengetahui cara menyambungkan monitor lain ke Mac berharga anda dan meningkatkan produktiviti, anda hanya perlu berhati-hati ketika mencari penyesuai yang betul.

Ia mungkin menimbulkan sedikit kekecewaan pada mulanya, kerana kabel dan penyesuai kadang-kadang boleh menjadi tarikan, tetapi dengan ketekunan dan kesabaran, anda akan menikmati harta tanah dua monitor dalam masa yang singkat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found