DTS vs Dolby Digital: Apa Perbezaannya?

Mengatakan bahawa Dolby Digital adalah sama seperti DTS seperti mengatakan Star Wars dan Star Trek adalah perkara yang sama. Kenyataan itu akan menimbulkan kemarahan peminat kedua-dua rancangan tersebut, dan hal yang sama berlaku untuk audiophiles yang berdebat untuk salah satu format suara sekeliling yang disebutkan.

DTS vs Dolby Digital: Apa Perbezaannya?

Kedua-dua format ini disokong oleh kebanyakan sistem audio yang berkualiti. Keduanya sangat baik, dan mereka memberikan pengalaman suara surround yang hebat. Perbezaannya terdapat pada perinciannya kerana kedua-duanya menggunakan konfigurasi saluran yang sama - 5.1, yang khas untuk pawagam rumah. Nombor lima mewakili lima pembesar suara dan 1 untuk subwoofer.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai perbezaannya, teruskan membaca.

Di Mana Anda Boleh Mencari Format Bunyi Ini

Kedua-dua DTS dan Dolby Digital diterima secara meluas dan tertanam dalam teknologi moden. Anda akan menemuinya dalam pelbagai jenis peranti, termasuk komputer, konsol permainan generasi berikutnya, sistem pawagam rumah, pemain Blu-ray, komputer, telefon pintar, dan set-top box.

Bentuk saluran 5.1 adalah yang paling biasa untuk kedua-dua format bunyi. Walau bagaimanapun, terdapat versi lanjutan dari kedua format, masing-masing disebut Dolby Atmos dan DTS: X. Format ini dilengkapi dengan suara surround HD dan pembesar suara overhead dalam konfigurasi saluran 7.1. Kebanyakannya digunakan dalam sistem bunyi pawagam.

Di Mana Anda Boleh Mencari Format Bunyi Ini

Maklumat Asas DTS

DTS adalah singkatan Sistem Teater Digital. Ini telah bersaing langsung dengan Dolby Labs sejak tahun 1993 ketika ia ditubuhkan. Kedua-duanya terus bersaing untuk mendapat tempat teratas dalam industri suara sekeliling.

Syarikat itu tidak begitu popular sehingga Steven Spielberg menggunakan teknologi DTS semasa menjalani penggambaran Jurassic Park. Selepas itu, angka penjualan mereka melambung tinggi dan DTS menjadi nama isi rumah.

Mereka masih tidak begitu popular seperti Dolby Digital, tetapi mereka sampai di sana. DTS mencipta banyak format bunyi surround moden selama ini. Salah satunya adalah format DTS-HD Master Audio tanpa kerugian.

Satu lagi adalah format Resolusi Tinggi DTS-HD dengan sokongan saluran pembesar suara 7.1 untuk sistem bunyi surround HD. Akhirnya, mereka juga melancarkan DTS: X yang merupakan saingan langsung kepada Dolby Atmos.

Maklumat Asas Digital Dolby

Dolby Labs mengembangkan Dolby Digital, codec audio dengan pelbagai saluran. Dolby adalah yang pertama menawarkan pengalaman pawagam surround sound dan mereka masih menjadi standard industri di cabang ini.

Dolby telah berada dalam permainan lebih lama daripada DTS. Dolby Labs ditubuhkan pada tahun 1965 oleh Ray Dolby, yang mempatenkan banyak sistem audio yang inovatif. Filem pertama yang menggunakan teknologi Dolby Digital adalah Batman Returns, sejak tahun 92 lagi.

Dolby datang jauh sejak itu; mereka membuat codec seperti Dolby Digital Plus untuk suara HD untuk sistem surround, saluran pembesar suara 7.1 yang disokong, dan banyak lagi.

Format mereka tanpa kerugian adalah Dolby True HD, yang bertujuan untuk meniru kualiti rakaman utama studio filem, dan melakukan pekerjaan yang cukup hebat. Sistem audio yang paling moden dan inovatif diciptakan Dolby ialah Dolby Atmos, yang merupakan sistem berasaskan objek.

Maklumat Asas Digital Dolby

Perbezaan Utama antara DTS dan Dolby Digital

DTS dan Dolby Digital keduanya luar biasa dan mereka memberikan perasaan suara surround yang sangat baik. Namun, ada perbezaan antara keduanya yang dapat dijadikan faktor penentu ketika memilih satu daripada yang lain.

Kadar bit dan jumlah mampatan sangat berbeza antara keduanya. DTS mempunyai sokongan kadar bit yang lebih tinggi dan jumlah pemampatan yang lebih rendah. Untuk sistem 5.1 standard, DTS menggunakan kadar bit setinggi 1.5 megabit sesaat untuk Blu-ray atau 768 kilobit sesaat untuk DVD.

Sebaliknya, Dolby memampatkan audio saluran 5.1 yang sama. Tepatnya, iaitu 640 kilobit sesaat untuk Blu-ray dan 448 kilobit sesaat pada DVD. Perbezaannya lebih jelas dalam format HD, di mana Resolusi Tinggi DTS-HD menyokong maksimum 6 megabit sesaat, sementara Dolby Digital Plus hanya menyokong sebanyak 1.7 megabit sesaat.

Siapa Pemenangnya?

Dolby mendakwa bahawa codec mereka lebih berkualiti dan lebih efisien daripada DTS walaupun kadar bitnya lebih rendah. DTS mendakwa bahawa kualitinya jelas lebih unggul dan menyokong tuntutan tersebut dengan angka. Dolby mempunyai kalibrasi pembesar suara dan nisbah isyarat ke bunyi yang sedikit lebih baik, tetapi ia masih merupakan pertandingan yang sukar.

Walau bagaimanapun, kedua-dua syarikat menyampaikan suara surround berkualiti tinggi ke pelbagai peranti. Syarikat dan peminat akan selalu berpendapat bahawa pihak mereka lebih baik, tetapi jujur, perbezaannya hampir tidak dapat didengar oleh pengguna biasa.

Adakah anda mempunyai kegemaran? Apa hujah anda untuk berpihak kepada DTS atau Dolby? Beritahu kami dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found