Cara Menambah Drop Shadow di Paint.NET

Drop shadow menambah kesan bayangan pada teks dan objek yang dipilih. Editor gambar Paint.NET perisian percuma tidak termasuk pilihan Drop Shadow lalai, tetapi anda boleh menambahkannya ke perisian itu dengan pek pemalam. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan bagaimana anda dapat menambahkan drop shadow pada teks dan objek gambar yang dipilih di Paint.NET.

Cara Menambah Drop Shadow di Paint.NET

Cara Menambah Drop Shadow di Paint.Net

Pertama, buka halaman ini dan tekan 'Muat turun sekarang‘Untuk menyimpan Zip pek plug-in. Kemudian buka folder Zip di File Explorer dan klik 'Ekstrak semua'Untuk membuka zip.

Buka folder tempat anda mengekstraknya, dan klik Pasang untuk membuka tetingkap pemasang pemalam. Tekan Pasang butang untuk menambah pilihan yang dipilih ke Paint.NET.

Buka Paint.NET dan klik Lapisan > Tambah Lapisan Baru untuk menyediakan lapisan baru.

Pilih Alat >Teks dan masukkan beberapa teks ke lapisan baru.

Klik Kesan, Objek, dan Jatuhkan Bayangan untuk membuka tetingkap yang ditunjukkan secara langsung di bawah.

bayangan jatuh

Sekarang anda boleh menggunakan kesan drop shadow pada teks. Pertama, pilih warna dari bulatan palet warna. Kemudian seret Mengimbangi X dan bar Y untuk menggerakkan bayangan ke kiri atau kanan dan ke atas atau ke bawah.

Anda boleh menyesuaikan kesan bayangan dengan menyeret Meluaskan Radius bar. Seret bar ke kanan untuk meluaskan jejari bayangan.

The Blur Radius bar meningkatkan atau mengurangkan jumlah kabur, dan Kelegapan Bayangan menyesuaikan ketelusan kesan bayangan. Klik ‘okey'Untuk menerapkan kesan, dan kemudian anda mungkin mempunyai output yang setanding dengan yang ditunjukkan di bawah.

jatuhkan bayangan2

Anda juga boleh menambahkan kesan ini ke objek baru yang ditambahkan ke lapisan. Jejaki objek dari gambar dengan membuang latar belakang gambar seperti yang digariskan dalam panduan Tech Junkie ini. Klik Lapisan >Import Dari Fail dan buka gambar tempat anda membuang latar belakang. Kemudian anda boleh klik Kesan > Jatuhkan Bayangan untuk menambahkan kesan bayangan pada objek latar depan seperti yang ditunjukkan secara langsung di bawah.

jatuhkan bayangan3

Atau anda boleh menambahkan kesan drop shadow pada bentuk pada lapisan baru. Anda boleh klik Alat >Bentuk untuk menambah bentuk ke lapisan. Pilih Mod lukisan / mengisi bentuk dan Lukiskan Bentuk Diisi untuk mengisi bentuk dengan warna. Klik Alat >Pilih segi empat tepat untuk memilih bentuk, dan kemudian anda boleh mengklik Kesan >Jatuhkan Bayangan untuk menambah bayangan seperti di bawah.

drop bayangan4

Drop Shadow Tidak Berfungsi

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, nampaknya Paint.Net bermasalah ketika membuat drop bayangan. Walaupun pemalam yang betul dipasang, anda mungkin menghadapi masalah.

Ini mungkin kelihatan jelas, tetapi periksa warna bayangan anda. Banyak pengguna melaporkan bahawa bayangan itu sama warna dengan latar belakang gambar mereka. Cuba variasi warna yang berbeza dan lihat apakah bayangan muncul.

Seterusnya, kami ingin menyebutkan bahawa kesannya kadang-kadang memerlukan masa yang lama untuk diproses. Oleh itu, apabila anda mengikuti langkah-langkah di atas untuk memasukkan ciri dan tidak ada yang berlaku, tunggulah. Ini adalah masalah yang paling biasa. Beberapa pengguna menyatakan bahawa mereka harus menunggu lebih dari satu minit bergantung pada usia komputer mereka atau berapa banyak RAM yang sebenarnya mereka miliki.

Paint.Net boleh membebankan RAM komputer anda, jadi jika anda menghadapi masalah dengan ciri atau pemalam, anda mungkin ingin memeriksa kelajuan RAM anda.

Seterusnya, pastikan anda menjalankan versi terbaru Paint.Net. Lama kelamaan, pembangun melepaskan kemas kini untuk masalah tambalan dan kelemahan keselamatan. Sekiranya Paint.Net tidak bekerjasama dengan anda, periksa versi terbaru berbanding dengan versi yang anda jalankan. Senario terburuk, nyahpasang program dan pasang semula.

Secara keseluruhan, drop shadow adalah kesan yang baik untuk menambah teks dan bentuk. Ia menerapkan kesan hampir 3D dengan bayangan mengimbangi yang menambahkan beberapa kedalaman tambahan pada gambar.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found