Cara Bermain Nintendo DS di Android dengan Emulator

Salah satu perkara hebat mengenai Android berbanding sistem operasi mudah alih yang lain adalah pengurangan jumlah kawalan terhadap aplikasi yang dibenarkan untuk dimuat naik dan ditawarkan di Play Store. Walaupun Google secara tidak sengaja meluluskan dan menerbitkan aplikasi ke gedungnya, aplikasi Android tidak berada di bawah tahap pengawasan dan sekatan yang sama dengan rakan iOS mereka. Kadang-kadang, ini boleh menyebabkan aplikasi berbahaya dibenarkan masuk ke kedai, tetapi lebih kerap tidak bermaksud bahawa beberapa aplikasi ditakdirkan untuk tetap hanya Android kerana panduan Apple untuk jenis aplikasi tertentu. Satu genre aplikasi yang tidak akan pernah anda lihat di iOS: emulator. Sekiranya anda tidak dikenali, emulator membenarkan satu perkakasan atau perisian berkelakuan seperti sistem yang sama sekali berbeza. Walaupun terdapat pelbagai jenis emulator untuk menjalankan aplikasi komputer atau sistem operasi yang lebih lama, emulator benar-benar menjadi popular melalui komuniti permainan. Emulator konsol membolehkan anda memuat dan bermain permainan video digital dengan membuang perisian dari kartrij ke komputer atau telefon Android anda.

Cara Bermain Nintendo DS di Android dengan Emulator

Terdapat puluhan emulator yang tersedia untuk dimuat turun atau dibeli di Play Store, untuk sistem seperti NES dan SNES, Game Boy Advance, dan banyak lagi. Salah satu emulator terbaik yang terdapat di platform ini adalah Exophase's DraStic, emulator Nintendo DS yang boleh dimuat turun dengan harga $ 4.99 yang hebat. Dengan bayaran masuk lima dolar itu, anda akan mendapat akses ke salah satu emulator yang paling lengkap di pasaran. Lima dolar tidak murah berbanding dengan aplikasi percuma yang disokong iklan, jadi mari kita perhatikan dengan lebih dekat apa yang anda perolehi untuk mendapatkan wang anda, dan seberapa baik prestasi DraStic di Android.

drastichome

Menetapkan DraStic Up

DraStic adalah salah satu emulator kegemaran saya yang terdapat di Play Store. Ia mempunyai antara muka yang bersih dan cantik, dan banyak tetapan untuk menyesuaikan cara anda bermain. Saya bermain di tepi Galaxy S7, di samping pengawal Bluetooth yang membolehkan saya mengelakkan daripada menggunakan kawalan di skrin, walaupun kita akan bercakap sedikit mengenai orang-orang kemudian yang tidak mempunyai akses ke alat kawalan untuk peranti mereka. Pertama, mari kita lihat beberapa pilihan visual yang boleh anda ubah untuk menjadikan sistem anda kelihatan dan terasa hebat semasa bermain.

Mari kita mulakan di bawah tetapan video. Anda pasti ingin mengubahnya sambil mempertimbangkan betapa kuatnya telefon atau tablet anda, tetapi jika anda mempunyai peranti unggulan baru-baru ini, anda mungkin dapat meningkatkan beberapa tetapan dasar tanpa mempertaruhkan prestasi yang buruk. Seperti kebanyakan aplikasi, jika anda tidak tahu apa yang dilakukan, lebih baik biarkan sahaja. Sekiranya anda menukar sesuatu dan peranti anda atau aplikasinya sendiri mulai gementar, sebaiknya biarkan peranti itu.

Beberapa emulator mempunyai banyak pilihan khusus seperti rendering buffered dan had kadar bingkai tertentu, tetapi DraStic sebenarnya memastikan tetapan videonya cukup bersih, sederhana, dan mudah. Yang saya cadangkan untuk menukar di sini ialah kelajuan maju pantas dan penapis tersuai anda. Untuk kelajuan maju pantas anda, saya cadangkan tinggalkan ini pada 200 peratus, atau gandakan kelajuan standard permainan DS. Mengapa saya mengesyorkan menyimpannya pada 200 peratus? Bermain permainan dengan kelajuan melebihi 200 peratus cenderung menjadi tidak terkawal dan sukar untuk dimainkan. Penghantaran pantas dimatikan dalam permainan secara lalai, dan anda menghidupkan dan mematikannya jika diperlukan. Ini sangat berguna untuk adegan potong perlahan atau berjalan pantas melalui permainan yang telah anda mainkan. Bagi tetapan penapis, saya cadangkan anda menggunakan tetapan lalai, linier, pertama. Ini berfungsi paling baik untuk saya, dan membantu permainan mengekalkan penampilan gaya piksel DS beresolusi rendah sementara masih dipaparkan pada layar 1440 p.

Sekarang, anda boleh menukar susun atur skrin lalai untuk emulator. Sekiranya anda tidak menyukai salah satu persembahannya, jangan terlalu menekankan: masing-masing boleh disesuaikan baik setiap permainan dan per tetapan global sebaik sahaja anda benar-benar bermain permainan. Lebih banyak lagi dalam sekejap. Tetapan umum juga mengandungi pilihan untuk menunjukkan tetapan FPS (berguna untuk beberapa orang tetapi tidak banyak orang), untuk mengatur emulator ke mod landskap atau potret (saya sangat mengesyorkan landskap), kemampuan untuk menyimpan keadaan permainan anda secara automatik, dan pilihan untuk menonaktifkan belakang butang semasa dalam permainan. Kembali ke paparan tetapan utama, anda juga akan mendapat pilihan untuk memuat naik simpanan permainan anda ke Google Drive, sekiranya berlaku sesuatu pada peranti anda. Ini adalah sesuatu yang belum pernah saya lihat di emulator lain, dan ini adalah ciri hebat. Anda juga akan memperhatikan bahawa, di layar pelancaran setelah anda membuka aplikasi, DraStic menyokong banyak pengguna, jadi jika anda bermain di tablet, setiap pengguna dapat menemukan tempat mereka sendiri untuk pengaturan.

pokemonhg2

Kawalan Di Skrin

Sebilangan besar pengguna mungkin akan bermain dengan kawalan di skrin, dan seberapa baik fungsi ini sangat bergantung pada pilihan permainan anda. Untuk ujian saya, saya menggunakan salinan Pokemon HeartGold yang saya buang dari kartrij peribadi saya (lihat nota saya mengenai masalah kesahan di bahagian bawah artikel ini), dan kerana permainan ini tidak memerlukan banyak penggunaan skrin sentuh DS, sangat mudah untuk bermain dengan kawalan maya. Namun, beberapa permainan, kerana gaya permainannya, akan menjadi sukar atau mustahil untuk dimainkan. Dunia Berakhir Bersama Anda adalah salah satu RPG Square Enix terbaik yang pernah dibuat, tetapi kerana pertempuran permainan memerlukan kawalan fizikal dan kawalan skrin sentuh untuk digunakan pada masa yang sama, anda tidak akan memainkannya di emulator (untungnya , versi yang dibuat untuk telefon pintar dan tablet tersedia untuk dibeli di Play Store — anda harus membelinya). Pada tahap yang lebih rendah, perkara yang sama berlaku dengan permainan Zelda yang terdapat di DS. Kedua-dua Phantom Hourglass dan Spirit Tracks memerlukan Link dikawal dengan stylus, dan melainkan jika peranti anda menyokong kawalan stylus (seperti siri Samsung's Note), anda mungkin tidak mahu bersusah payah dengan yang lain.

Tetapi untuk sesuatu seperti Pokemon, di mana skrin bawah kebanyakannya digunakan sebagai paparan untuk menu anda dan arahan pertempuran anda, emulasi dan kawalan di skrin berfungsi dengan baik. Mereka mudah dikawal, dan mengaktifkan maklum balas haptik dalam tetapan menjadikan butang terasa sedikit lebih nyata daripada yang ada. Kelegapan ditetapkan pada 45 peratus secara lalai, tetapi ini juga tersedia untuk diubah di dalam tetapan jika anda menganggapnya terlalu kelihatan atau tidak cukup kelihatan. Secara keseluruhan, butang maya berfungsi dengan cukup baik untuk kebanyakan pengguna, dan anda juga boleh menyesuaikannya — walaupun kami akan membahasnya sebentar lagi.

skrin tengah hari

Kawalan Fizikal

Sebaik mungkin butang maya, tidak ada yang mengalahkan butang sentuhan semasa anda bermain. Sekiranya anda menjadi pemilik gamepad Android Bluetooth, anda pasti senang mengetahui bahawa ia pasti berfungsi dengan DraStic tanpa sebarang konfigurasi dari pihak anda.

Sekiranya anda menghadapi masalah, anda dapat memeriksa pemetaan kawalan di bawah "gamepad luaran" dalam tetapan. Menekan dan menahan masing-masing akan menunjukkan kepada anda apa yang dipetakan setiap butang; malangnya, kebanyakan gamepad menggunakan susun atur Xbox, yang membalikkan B dan A dan X dan Y. Ini boleh menjadi agak membingungkan jika anda bermain permainan di mana anda disuruh mengklik X untuk membuka menu, kerana butang yang sesuai pada gamepad anda kemungkinan besar adalah Y. Walaupun masalah kawalan kecil ini, saya tidak mempunyai masalah besar menggunakan gamepad saya semasa bermain Pokemon untuk menguji DraStic. Anda juga dapat memetakan kawalan anda secara tersuai jika anda lebih suka padanan butang yang sesuai, yang bermaksud kebanyakan pengguna harus mencari cara yang memuaskan untuk menggunakan gamepad mereka bersama DraStic. Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan gamepad dan anda ingin mematikan kawalan maya, anda boleh melakukannya melalui menu dalam permainan dengan sangat mudah.

Bermain Permainan

Sudah tentu, semua ini diperdebatkan sekiranya emulator tidak pandai bermain permainan. Nasib baik, DraStic tidak hanya bagus - ia adalah salah satu emulator yang paling stabil dan disokong dengan baik di pasaran. Saya hampir tidak mengalami kelambatan semasa bermain bahagian pembukaan Pokemon HeartGold, dan saya mendapati kedua-dua kawalan di skrin dan pengawal fizikal saya berfungsi dengan baik, walaupun tidak menghairankan saya lebih suka yang terakhir. Ketika pertama kali membuka aplikasi dan memilih "muat permainan", aplikasi akan mengimbas penyimpanan peranti anda untuk mencari fail permainan yang disokong. Membuka semula permainan baru-baru ini semudah mengklik "lanjutkan" pada menu utama emulator, dan biasanya, permainan akan muncul tepat di tempat yang anda tinggalkan sebelumnya. Anda juga boleh membuat jalan pintas di skrin utama untuk memuat terus ke mana-mana permainan pilihan anda.

pekeliling2

Sistem menu dalam permainan dapat diakses dengan mudah dari butang menu kecil di bahagian bawah paparan DraStic, dan ia membuka ciri paparan bulat yang paling banyak pilihan yang Anda perlukan untuk akses ketika bermain. Di tengah menu langsung adalah pilihan maju cepat; ingat, anda boleh menetapkan kelajuan tersuai di dalam tetapan. Di bulatan luar, anda akan menemui sebahagian besar kawalan anda. Kami akan berputar seperti jam kerana saya menerangkan tetapan ini. Pada kedudukan tengah hari, anda mempunyai kemampuan untuk menutup "DS" anda. Percaya atau tidak, ada beberapa permainan (ahem, Zelda) yang mengharuskan anda menutup DS anda untuk menyelesaikan tugas dalam permainan, seperti teka-teki. Sekiranya anda memerlukan pilihan ini, ia ada untuk anda. Di sebelah kanan, kami memiliki kemampuan untuk menonaktifkan kawalan stylus pada paparan bawah. Ini sangat berguna jika anda cuba menggunakan butang maya dan anda tidak memerlukan skrin sentuh anda.

Pilihan keadaan simpan adalah yang berikutnya, diikuti dengan jalan pintas untuk menukar skrin atas dan bawah — berguna jika anda bermain dalam mod di mana satu skrin sentiasa lebih besar daripada yang lain dan bukannya dalam mod 1: 1. Pada kedudukan jam enam, ada pilihan untuk melangkah lebih jauh ke tetapan menu; kita akan kembali kepada ini sebentar lagi Terdapat pilihan untuk menjadikan paparan atas satu-satunya paparan, jadi jika anda tidak memerlukan skrin sentuh pada saat tertentu, anda dapat mematikannya untuk menampilkan layar yang sangat besar. Seterusnya, anda akan dapati kemampuan memuatkan keadaan simpan, dan akhirnya, togol untuk menghidupkan dan mematikan butang maya. Ini adalah pilihan yang jauh lebih baik daripada hanya menolak opacity dalam tetapan menjadi sifar, kerana ia membolehkan anda menyimpan kunci menu untuk membuka togol ini — dan lebih cepat.

Akhirnya, di sekitar bulatan, anda akan menemui empat togol tetapan pantas tambahan. Bermula di kiri atas dan bekerja mengikut arah jam, anda akan menemui pilihan bisu, pilihan untuk mengaktifkan dan menggunakan mikrofon anda (bagus untuk permainan seperti Phantom Hourglass dan Nintendogs, di mana penggunaan mikrofon sangat penting dalam permainan), dan pintasan maya untuk kedua-duanya memilih dan memulakan. Setiap empat butang ini juga dipetakan ke kawalan fizikal pada alat kawalan.

kawalan kawalan

Akhirnya, jika anda menyelami lebih dalam tetapan, anda akan dapat menyesuaikan skrin dan kawalan permainan maya anda. Setiap lima tetapan dapat disesuaikan dan dikendalikan mengikut keinginan anda. Skrin utama membolehkan anda mengubah saiz paparan anda seperti yang anda mahukan. Sekiranya anda perlu mengubah susun atur pengawal anda, anda akan mendapat pilihan di bawah menu. Seperti yang saya sebutkan sebelumnya, setiap tetapan ini dapat diubah secara global (untuk setiap permainan) atau untuk permainan tertentu. Anda bahkan boleh mengubah gambar latar belakang gambar permainan, walaupun saya membiarkannya sebagai kelabu lalai. Juga perlu diperhatikan: tiga butang teratas itu dapat diatur untuk tindakan apa pun yang anda pilih, walaupun mereka dilumpuhkan secara lalai.

Semua ini adalah mukadimah yang panjang untuk dapat menyesuaikan dan memainkan permainan yang anda tiru dengan cara yang anda inginkan untuk memainkannya. Kemampuan untuk mengubah semua tetapan ini adalah salah satu bahagian terbaik dalam bermain permainan pada sistem yang ditiru, dan setelah semua persediaan ini selesai, anda akan kembali dan menikmati permainan anda dengan kemudahan tambahan dan ciri khas yang disediakan oleh aplikasi seperti DraStic.

pokemonhg

Kesimpulannya

Emulasi tidak akan pernah menggantikan perasaan memegang gamepad atau konsol genggam di tangan anda, tetapi jika anda ingin membawa permainan lama anda ke dalam poket anda untuk dapat memainkannya pada bila-bila masa, ini adalah cara yang sangat bagus untuk mencontohi pengalaman. Walaupun ada alternatif percuma untuk emulator DS di Play Store, tidak satu pun dari mereka mempunyai sokongan dan kestabilan yang ditawarkan oleh DraStic kepada pengguna. Sekiranya anda mencari cara untuk memainkan semua permainan DS lama anda semasa dalam perjalanan ke tempat kerja atau dalam perjalanan jauh, emulator ini sememangnya bernilai kos masuk. DraStic bukan hanya emulator Nintendo DS terbaik yang tersedia untuk Android. Ini adalah salah satu emulator terbaik pada amnya.

Catatan mengenai Kesahan

Walaupun peniruan adalah sah di Amerika Syarikat, jangan anggap semua peniruan itu tanpa kontroversi. Emulasi telah menjadi subjek beberapa tuntutan undang-undang di Amerika Utara, termasuk tuntutan mahkamah yang melibatkan Sega, Sony, dan Nintendo. Menurut semua preseden undang-undang, peniruan adalah sah; memuat turun lambakan permainan berhak cipta yang diedarkan secara haram tidak, kerana yang terakhir ini berada di bawah undang-undang cetak rompak dan hak cipta di dalam dan luar negara. Menggunakan salinan BIOS mesin asli dan menggunakan ROM dari permainan yang anda beli dengan cara undang-undang dibenarkan, menurut undang-undang penggunaan yang adil di Amerika Syarikat. Untuk artikel ini, saya menggunakan ROM perisian yang saya buang dari kartrij yang dibeli melalui kedai permainan tempatan saya; anda boleh melihat cara melakukannya dalam talian, tetapi saya tidak akan memautkan panduan tersebut di sini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found