Cara Melihat Saiz Fail di Dropbox

Dropbox adalah perkhidmatan storan berasaskan awan terkemuka yang membolehkan anda menyimpan fail anda di internet dan mengaksesnya dari mana sahaja. Tetapi bolehkah anda mengetahui seberapa besar setiap fail anda? Bagaimana anda dapat menentukan berapa banyak ruang yang tinggal?

Cara Melihat Saiz Fail di Dropbox

Artikel ini menunjukkan cara melihat ukuran fail di Dropbox untuk membantu anda memanfaatkan ruang yang tersedia dengan cara yang lebih efisien. Langkah-langkah untuk memeriksa seberapa besar fail Dropbox berbeza bergantung pada jenis peranti yang anda gunakan. Mari kita lihat bagaimana anda dapat melihat ukuran fail di Dropbox pada PC.

Cara Melihat Saiz Fail di Dropbox pada PC

Sekiranya anda seorang PC, anda boleh menggunakan penyemak imbas apa pun untuk mengakses akaun Dropbox anda, termasuk Microsoft Edge, Chrome, Mozilla Firefox, dan Safari. Langkah-langkah untuk melihat saiz fail adalah sama di semua penyemak imbas:

 1. Log masuk ke akaun Dropbox anda.

 2. Pilih "Semua Fail" dari bar sisi di sebelah kiri skrin anda.

 3. Periksa ukuran fail di bawah kolom "Ukuran". Sekiranya anda tidak melihat lajur ukuran, arahkan tetikus ke salah satu tajuk lajur, klik pada anak panah dropdown, dan kemudian pilih "ukuran" dari submenu pop timbul.

Terdapat cara yang lebih langsung untuk melihat ukuran fail anda di PC:

 1. Log masuk ke akaun Dropbox anda.

 2. Pilih "Semua Fail" dari bar sisi di sebelah kiri skrin anda. Ini akan memberi anda senarai semua fail yang disimpan dalam akaun anda.

 3. Setelah anda menemui fail yang menarik, tandai kotak di sebelahnya. Anda kemudian harus melihat metadata di panel butiran di sebelah kanan anda, termasuk ukurannya dalam bait, tarikh ketika terakhir diubah, lokasi dan jenisnya. Sekiranya panel perincian ditutup, alihkan butang “│ →” di sudut kanan atas untuk membukanya.

Anda juga dapat melihat ukuran fail walaupun setelah membukanya. Yang perlu anda lakukan ialah mengklik ikon "about" yang terletak di sebelah kiri paling kiri. Ikon berbentuk bulat, dengan "i" di dalamnya.

Cara Melihat Ukuran Fail di Dropbox pada Peranti Android

Peranti yang berjalan di Android telah dioptimumkan untuk mendukung semua perkhidmatan storan dalam talian, termasuk Dropbox. Anda dapat melihat fail, foto, dan video dalam perjalanan. Untuk melihat seberapa besar fail anda, anda boleh menggunakan aplikasi Dropbox Android atau penyemak imbas anda.

Dengan aplikasi:

 1. Masukkan kelayakan anda untuk log masuk ke akaun anda.

 2. Navigasi ke folder yang mengandungi fail yang menarik.

 3. Secara lalai, aplikasi menyenaraikan semua file dalam folder, dan Anda akan melihat "kolom ukuran" yang menunjukkan ukuran setiap fail anda. Sekiranya anda tidak melihat lajur ukuran, pastikan bahawa "senarai" adalah jenis pandangan yang dipilih dengan mengetuk garis mendatar di bahagian atas aplikasi.

Sekiranya anda lebih suka mengakses akaun Dropbox anda menggunakan penyemak imbas anda:

 1. Log masuk ke akaun Dropbox anda.

 2. Ketuk "Semua Fail" dari bar sisi di sebelah kiri skrin anda.

 3. Periksa ukuran fail di bawah kolom "Ukuran".

Terdapat juga pilihan lain semasa menggunakan penyemak imbas anda:

 1. Log masuk ke akaun Dropbox anda.

 2. Pilih "Semua Fail" dari bar sisi di sebelah kiri skrin anda.

 3. Setelah anda mencari fail yang menarik, tandai kotak di sebelahnya. Anda kemudian harus melihat ukurannya di panel butiran di sebelah kanan anda.

Cara Melihat Saiz Fail di Dropbox pada iPhone

Dropbox menikmati keserasian yang lancar dengan peranti iOS, termasuk iPhone dan iPad. Hanya dengan beberapa langkah mudah, anda dapat mengetahui ukuran mana-mana fail anda untuk membantu anda menguruskan ruang simpanan anda dan memastikan fail anda tersusun. Ini caranya:

 1. Buka Safari dan log masuk ke akaun Dropbox anda.

 2. Pilih "Semua Fail" dari bar sisi di sebelah kiri skrin anda.

 3. Tandakan kotak di sebelah kiri fail yang diminati. Anda seharusnya dapat melihat ukurannya di panel butiran di sebelah kanan anda.

Anda juga dapat melihat ukuran fail ketika menggunakan aplikasi Dropbox IOS: Inilah caranya:

 1. Log masuk ke akaun Dropbox anda.

 2. Buka folder yang mengandungi fail yang ukurannya ingin anda periksa.

 3. Periksa ukuran fail anda di bawah "lajur ukuran."

Sebagai alternatif:

 1. Buka folder yang mengandungi fail yang ukurannya ingin anda periksa.
 2. Tekan lama pada fail dan kemudian pilih "sifat". Sekiranya anda melakukan ini, anda akan melihat ukurannya pada skrin anak.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana saya dapat melihat ukuran folder di Dropbox?

Sekiranya anda ingin mengetahui jumlah ukuran fail dalam folder tertentu:

1. Log masuk ke akaun Dropbox anda.

2. Pilih "Semua Fail" dari bar kiri.

3. Klik pada salah satu tajuk lajur dan pilih "Ukuran."

4. Arahkan tetikus anda ke atas nama folder dan kemudian centang kotak yang muncul di sebelah kiri.

5. Klik pada tiga titik tepat di atas senarai fail.

6. Klik pada "Hitung Ukuran." Dalam beberapa saat, anda akan melihat ukuran folder yang dipaparkan di lajur ukuran.

Terus Mengawal Ruang Storan Anda

Mengetahui ukuran setiap fail yang anda simpan di akaun Dropbox anda sangat berguna. Anda dapat memantau jumlah ruang simpanan yang ada dan memastikan bahawa anda tidak memuat naik pendua atau dokumen yang tidak penting. Penting juga untuk diingat bahawa semakin besar fail, semakin sukar untuk dikongsi dengan orang lain. Untuk mengoptimumkan penggunaan ruang penyimpanan anda, Anda mungkin juga ingin mencuba ukuran fail sebelum memuat naiknya ke akaun Dropbox anda. Terdapat banyak platform dan perisian dalam talian yang direka untuk membantu anda melakukannya.

Kami ingin mengetahui bagaimana anda menguruskan ukuran fail anda di Dropbox. Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found