Cara Membatalkan Langganan Dropbox

Sama ada anda mempunyai akaun Dropbox di telefon bimbit, iPad, atau komputer anda, mungkin ada saatnya anda tidak lagi ingin berlangganan berbayar. Membatalkan langganan ini agak mudah dan akan membuat anda mempunyai akaun Dropbox asas yang diturunkan dan percuma.

Cara Membatalkan Langganan Dropbox

Sekiranya anda ingin mengetahui cara melakukannya, anda berada di tempat yang betul. Dalam artikel ini, kami membahas petunjuk langkah demi langkah mengenai cara membatalkan langganan Dropbox anda dari peranti yang berbeza.

Cara Membatalkan Langganan Dropbox pada PC

Membatalkan langganan Dropbox anda adalah mudah dan hanya memerlukan beberapa minit untuk dilakukan. Setelah anda membatalkannya, Dropbox akan menurunkan akaun anda secara automatik ke pilihan asasnya pada akhir kitaran bil semasa anda.

Akaun asas memberi anda ruang 2GB. Sekiranya fail anda yang ada melebihi 2 GB, Dropbox tidak akan menghapusnya; ia akan berhenti menyegerakkan fail ke peranti anda. Dalam contoh ini, kami sarankan memindahkan fail anda ke lokasi lain untuk mengosongkan ruang Dropbox anda.

Dropbox juga akan menyimpan fail anda selama 30 hari selepas pembatalan anda. Dengan melakukan ini, Dropbox menjadikannya mudah untuk memulihkan fail sekiranya anda berubah pikiran dan mengaktifkan semula langganan anda.

Sekiranya anda mempunyai akaun Dropbox di PC yang ingin dibatalkan, anda perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Pergi ke Dropbox.com dan log masuk ke akaun anda.

 2. Klik avatar anda yang terletak di kanan atas skrin.

 3. Dari menu yang turun, klik "Tetapan."

 4. Pilih "Rancang" dari tab di bahagian atas halaman.

 5. Di bahagian bawah halaman, pilih "Batalkan Pelan." (Sekiranya tidak ada pilihan "Batalkan Pelan", Anda mungkin telah mendaftar di telefon bimbit anda. Dalam kes ini, anda perlu membatalkan rancangan dari peranti mudah alih anda. Anda akan mendapat petunjuk tentang cara melakukannya di bawah.)

 6. Pilih alasan anda membatalkan rancangan anda.
 7. Klik "Terus Membatalkan."
 8. Tunggu e-mel dari Dropbox yang mengesahkan pembatalan rancangan anda.

Cara Membatalkan Langganan Dropbox pada iPhone

Membatalkan langganan Dropbox anda dari telefon anda sedikit berbeza dengan cara anda melakukannya di PC. Sekiranya anda melanggan menggunakan iPhone, anda harus membatalkan langganan melalui iTunes. Inilah caranya:

 1. Pada iPhone anda, arahkan ke ikon "Tetapan" dan ketuk.

 2. Di bahagian atas menu Tetapan, ketuk nama anda.

 3. Di menu yang terbuka, ketuk "iTunes & App Store."
 4. Klik pada "Apple ID" anda di bahagian atas skrin.
 5. Pilih "Lihat ID Apple."
 6. Tatal ke bawah dan klik "Langganan."

 7. Lihatlah senarai langganan sehingga anda melihat "Dropbox", kemudian ketuk padanya.

 8. Pilih "Batalkan Langganan." (Sekiranya anda ingin membatalkan percubaan percuma, Anda dapat memilih "Batalkan Percubaan" sebagai gantinya.)

 9. Ketik "Sahkan."

 10. Langganan anda sekarang dibatalkan dan akan kembali ke akaun asas 2GB pada akhir kitaran pengebilan semasa.

Cara Membatalkan Langganan Dropbox pada Peranti Android

Untuk membatalkan langganan Dropbox pada peranti Android, anda perlu menggunakan Google Play. Inilah cara anda melakukannya:

 1. Navigasikan ke aplikasi "Google Play", dan ketuk di atasnya.

 2. Ketuk ikon "Menu" di sudut kiri atas skrin.
 3. Periksa untuk melihat bahawa anda log masuk ke akaun Google yang anda gunakan untuk mendaftar langganan dengan mengetuk foto profil anda di kanan atas skrin.

 4. Dari menu yang turun, pilih pilihan "Pembayaran dan Langganan".

 5. Pilih "Langganan".

 6. Tatal ke bawah sehingga anda melihat "Dropbox" dan pilih.
 7. Ketik "Batalkan Langganan." dan kemudian pilih alasan untuk membatalkan.
 8. Pilih "Teruskan."
 9. Ketik "Batalkan Langganan." (Sekiranya anda ingin membatalkan percubaan, anda juga dapat melakukannya di sini dengan memilih "Batalkan Percubaan.")
 10. Langganan anda kini dibatalkan dan diturunkan ke akaun asas 2GB pada akhir kitaran pengebilan. Untuk mengesahkan pembatalan langganan anda, Dropbox akan mengirim e-mel ke akaun Gmail anda.

Cara Membatalkan Langganan Dropbox pada iPad

Pembatalan langganan Dropbox pada iPad serupa dengan iPhone. Anda perlu membatalkan langganan menggunakan App Store anda. Proses yang sama digunakan untuk membatalkan langganan yang telah anda peroleh di iPad anda. Ini adalah langkah-langkah untuk diikuti:

 1. Pada iPad anda, arahkan ke ikon "Tetapan" berbentuk roda gigi dan ketuk padanya.
 2. Ketik nama anda.
 3. Pilih "iTunes dan App Store."
 4. Ketuk "Apple ID" Anda di bahagian atas layar sebelum memilih "Lihat Apple ID."
 5. Jalankan menu hingga anda melihat "Langganan" dan pilih.
 6. Tinjau langganan anda dan pilih "Dropbox."
 7. Bergantung pada sama ada anda ingin membatalkan langganan atau percubaan percuma yang anda daftarkan, pilih "Batalkan Langganan" atau "Batalkan Percubaan".
 8. Ketik "Sahkan."

Langganan anda sekarang dibatalkan dan akan kembali ke akaun percuma 2GB pada akhir kitaran pengebilan.

Sebaik sahaja anda menyelesaikan pembatalan, adalah mustahak untuk memeriksa bahawa Dropbox telah memproses penurunan versi ke rancangan asas. Sekiranya anda membatalkan langganan anda secara dalam talian di laman web Dropbox, anda akan menerima e-mel yang mengesahkan penurunan. E-mel akan menampilkan baris subjek dengan "Pelan Dropbox tidak akan diperbaharui" dan akan dihantar dari "[dilindungi e-mel]"

Sekiranya anda tidak menerima pengesahan e-mel, anda sentiasa dapat memastikan bahawa pembatalan berjaya dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka laman web Dropbox di penyemak imbas anda.
 2. Log masuk ke akaun anda.
 3. Arahkan ke "Tetapan Akaun" dan klik padanya.
 4. Buka tab "Pengebilan".
 5. Klik "Ubah" di sebelah "Tempoh Penagihan".
 6. Pemberitahuan yang disebut "Turunkan rencana dijadwalkan" akan muncul.

Sekiranya anda turun ke pelan asas menggunakan gedung aplikasi mudah alih anda, anda harus menerima pengesahan e-mel dari penyedia tersebut. Sekiranya anda tidak mendapat e-mel, sebaiknya hubungi pusat sokongan mereka.

Langganan Dibatalkan!

Membatalkan langganan Dropbox anda mungkin kelihatan mencabar kerana pelbagai kaedah yang perlu anda ikuti untuk pelbagai peranti. Walau bagaimanapun, anda akan mendapati bahawa prosesnya agak mudah. Sekiranya anda mengikuti langkah-langkah yang ditunjukkan dalam panduan ini, langganan anda akan dibatalkan dalam masa yang sama sekali.

Satu-satunya perkara yang perlu anda fikirkan ialah tempat memindahkan fail anda untuk disimpan.

Pernahkah anda membatalkan langganan Dropbox pada peranti mudah alih, iPad, atau PC sebelum ini? Adakah anda menggunakan proses yang serupa dengan yang ditunjukkan dalam panduan ini? Beritahu kami pengalaman anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found