Dropbox Tidak Menyegerakkan — Cara Memperbaiki

Dropbox adalah perkhidmatan perkongsian fail, penyimpanan awan, dan sandaran fail yang sangat mudah yang membolehkan anda membuat salinan salinan fail anda di awan, yang membolehkan anda bekerja dan bermain dari mana sahaja pada mana-mana peranti anda. Perkhidmatan seperti ini menjadikan anda sangat mudah untuk mengurus data penting anda di semua peranti anda.

Dropbox Tidak Menyegerakkan — Cara Memperbaiki

Sama ada spreadsheet untuk kerja, tugas rumah, projek pengaturcaraan, foto, atau bahkan filem dan muzik, Dropbox memberi anda penyimpanan dan perkongsian fail awan yang hebat dengan harga yang sangat berpatutan. Dropbox membolehkan anda membuat sandaran fail anda sehingga anda dapat memulihkan data jika cakera keras anda rosak.

Dengan akaun percuma, anda dapat menyimpan 2 GB fail di awan, dan akaun peribadi memberi anda 1 TB penyimpanan fail dan akses ke ciri lanjutan seperti penetapan semula peranti dengan hanya $ 9,99 / bulan.

Sayangnya, bagaimanapun, Dropbox mempunyai satu kelemahan: kadang-kadang, mekanisme penyegerakan, yang memastikan bahawa fail tempatan dan fail awan anda sama dan terkini, gagal. Apabila ini berlaku, fail awan anda tidak akan diselaraskan dengan komputer. Masalah ini adalah masalah kecil tetapi menjengkelkan, terutamanya jika anda menggunakan Dropbox untuk berkolaborasi dengan orang lain atau mengerjakan fail yang ada dari pelbagai peranti.

DropboxKredit: Dropbox.com

Sekiranya anda menghadapi masalah Dropbox ini, jangan risau. Artikel ini akan memandu anda melalui langkah-langkah untuk menyelesaikan masalah dan membuat fail anda diselaraskan dengan betul agar selalu mempunyai versi terbaru di cloud. Anda kemudian boleh menggunakannya di mana sahaja di mana-mana peranti.

Apabila fail anda sepertinya tidak disegerakkan, ini sangat mengecewakan. Nasib baik, ada beberapa cara untuk mengetahui apa yang salah dengan Dropbox.

Pembaikan untuk Dropbox Tidak Menyegerakkan

Cara membetulkan masalah Dropbox yang tidak menyegerakkan

Seperti semua penyelesaian masalah, kami akan memulakan dengan pemeriksaan paling asas dan berusaha menuju yang lebih kompleks. Lakukan setiap langkah mengikut urutan dan uji semula setiap langkah. Kemudian beralih ke penyelesaian seterusnya hanya jika langkah sebelumnya tidak menyelesaikan masalah.

Tutorial ini menganggap komputer dan sambungan internet anda berfungsi dengan baik. Adalah biasa bagi masalah penyambungan Internet menjadi punca Dropbox tidak disegerakkan. Dengan ini, mari kita lihat beberapa kemungkinan penyelesaian ketika Dropbox anda tidak disegerakkan.

Mulakan atau Mulakan Semula Aplikasi Dropbox

Urutan pertama perniagaan adalah untuk memeriksa bahawa proses Dropbox (iaitu, program Dropbox) sendiri berjalan di komputer anda. Pada Windows, ini akan berada di Taskbar. Cukup klik anak panah ke atas untuk melihat ikon Dropbox.

Pada Mac, proses Dropbox akan muncul di bar menu atau dok. Tujuannya di sini adalah untuk menjalankan proses Dropbox jika belum dimulakan dan mulakan semula Dropbox jika prosesnya sudah berjalan.

Ada kemungkinan proses Dropbox tidak berjalan, telah membeku, atau hanya tidak bertindak balas. Dalam banyak kes, hanya memulakan atau memulakan semula Dropbox sudah cukup untuk menyelesaikan masalah penyegerakan.

Sekiranya anda tidak melihat proses Dropbox di bar tugas inilah cara memulakan atau memulakan semula Dropbox pada Windows:

 1. Periksa Task Manager di Windows untuk proses Dropbox.
 2. Klik kanan Windows Taskbar dan pilih Task Manager.
 3. Cari proses Dropbox dalam senarai.
 4. Sekiranya Dropbox ada, pilih, klik kanan dan pilih Tamatkan tugas.
 5. Sekiranya Dropbox tidak hadir atau telah menyelesaikan tugas, mulakan semula Dropbox menggunakan ikon desktop atau item menu.

Kadang-kadang proses Dropbox hang atau terganggu. Memulakan atau memulakan semula proses harus memperbaikinya. Beri masa fail untuk disegerakkan sebelum meneruskan.

Bagaimana membetulkan masalah Dropbox yang tidak menyegerakkan

Periksa Penyalinan Fail di Dropbox

Fail disalin dari folder Dropbox di komputer anda ke pelayan awan Dropbox. Sekiranya fail dibuka dalam aplikasi komputer, fail tidak akan dapat disalin. Sekiranya penyegerakan terhenti kerana sebab tertentu, ia tidak akan dimuat naik sepenuhnya. Sekiranya fail itu rosak, kadangkala boleh menyebabkan masalah penyegerakan walaupun Dropbox adalah jenis fail agnostik. (Maksudnya, tidak peduli jenis fail yang dikendalikannya.)

 1. Arahkan tetikus anda ke ikon Dropbox untuk memeriksa status penyegerakan. Ia mesti mengatakan 100%, penyegerakan atau kesilapan.
 2. Pastikan fail yang anda cuba muat naik tidak dibuka di mana sahaja di komputer anda.
 3. Periksa nama fail untuk memastikan ia tidak mengandungi watak khas seperti &,?,%, #, atau $.
 4. Pastikan anda boleh membukanya dalam aplikasi. Kemudian tutup aplikasi itu.
 5. Padamkan fail dari folder Dropbox dan kemudian salin versi baru.

Kadang kala ini adalah perkara mudah yang menghalangi proses penyegerakan. Dropbox mempunyai keseluruhan halaman yang dikhaskan untuk mengapa ia tidak berfungsi, termasuk watak yang tidak akan dikenali oleh sistemnya. Pautan di atas membawa anda ke halaman yang menerangkannya.

Lumpuhkan Penyelarasan Selektif di Dropbox

Selective Sync adalah ciri Dropbox yang membolehkan anda memilih fail atau folder apa yang anda sandarkan. Sangat mudah untuk melupakan tetapan ini dan mengaktifkannya secara tidak sengaja atau meletakkan fail dalam folder dengan Selective Sync diaktifkan.

 1. Klik kanan ikon Dropbox di bar tugas Windows.
 2. Pilih Keutamaan dan kemudian Lanjutan.
 3. Kemudian pilih Selective Sync dan pastikan folder yang mengandungi fail tidak dipilih.

Mudah untuk mengaktifkan ciri ini tanpa menyedarinya. Nasib baik, sangat mudah untuk diperiksa dan dilumpuhkan dengan mengikuti tiga langkah yang disenaraikan di atas.

Kosongkan Cache Dropbox

Untuk membantu mengurus kependaman rangkaian dan mengekalkan integriti, Dropbox menyimpan data untuk memudahkan muat naik. Kadang-kadang cache menjadi penuh atau tidak dapat dibaca. Kedua-duanya boleh mengakibatkan fail tidak diselaraskan. Mengosongkan cache hanya memerlukan beberapa saat.

 1. Buka Windows Explorer dan arahkan ke folder Dropbox anda. Lokasi ini biasanya berupa "C: \ Program Files \ Dropbox" atau yang serupa, bergantung pada versi aplikasi yang Anda gunakan.
 2. Cari folder .dropbox.cache dalam folder Dropbox.
 3. Pilih semua fail dalam folder cache dan hapus.
 4. Sahkan sekiranya diperlukan.

Semoga salah satu kaedah ini dapat menyelesaikan masalah penyegerakan Dropbox anda. Sekiranya tidak, mungkin sudah waktunya untuk menghubungi perkhidmatan pelanggan Dropbox.

Pemikiran Akhir

Dropbox pada umumnya adalah aplikasi yang berguna dan mudah digunakan. Keupayaan untuk menyimpan dan mengurus fail anda di beberapa peranti adalah perkhidmatan yang tidak ternilai, tetapi boleh membuat anda kecewa apabila fail anda tidak diselaraskan di seluruh peranti anda.

Dalam sebilangan besar kes, salah satu langkah ini akan menyelesaikan masalah Dropbox yang tidak diselaraskan. Ada cara lain untuk menyelesaikan penyegerakan fail atau masalah Dropbox lain yang anda hadapi? Beritahu kami tentang mereka dalam komen di bawah!

Sekiranya anda mendapati artikel ini untuk menyelesaikan masalah penyegerakan fail Dropbox bermanfaat, maka anda mungkin menganggap artikel ini berguna juga: Adakah Dropbox Memberitahu Anda ketika Seseorang Memuat turun Fail?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found