OneDrive vs Google Drive vs Dropbox: Perkhidmatan storan awan terbaik tahun 2017

Lihat yang berkaitan Menyelesaikan masalah spreadsheet melalui kekuatan pangkalan data Ditch spreadsheet yang tidak kemas dan beralih ke pangkalan data Go pro dengan alamat e-mel anda sendiri

Dropbox, OneDrive dan Google Drive adalah tiga perkhidmatan storan awan terbesar yang tersedia, tetapi masing-masing dilengkapi dengan sejumlah faedah yang berbeza. Untuk membantu anda menentukan yang paling sesuai dengan keperluan anda, kami telah menyelidiki kebaikan dan keburukan setiap perkhidmatan.

OneDrive vs Google Drive vs Dropbox: Perkhidmatan storan awan terbaik tahun 2017

Dropbox vs OneDrive vs Google Drive: gambaran keseluruhan perkhidmatan

Dropbox

Dropbox adalah perkhidmatan penyimpanan fail asas di cloud. Ini sangat serupa dengan jenis antara muka yang anda harapkan dari komputer desktop, dengan kemampuan untuk menyusun fail anda ke dalam folder dan sub-folder.

Anda juga boleh memilih untuk berkongsi folder dengan orang lain, yang berguna sekiranya fail terlalu besar untuk menghantar e-mel atau jika anda mahu menyimpan satu versi dokumen.

OneDrive

OneDrive menawarkan banyak ciri yang sama dengan Dropbox, tetapi disatukan dalam ekosistem Microsoft.

OneDrive, yang sebelumnya disebut SkyDrive, secara intrinsik terkait dengan sistem operasi Windows Phone dan Windows Microsoft, serta Office Online (sebelumnya dikenal sebagai Office Web Apps).

Sekiranya anda mempunyai akaun e-mel Microsoft - Outlook atau Hotmail, misalnya - anda sudah mempunyai OneDrive, serta akses ke Office Online.

Pengguna Windows 10 akan menyedari OneDrive adalah salah satu aplikasi yang disertakan dengan OS dan dapat diakses dari skrin Mula.

Google Drive

Google Drive hampir sama dengan OneDrive, hanya disatukan dengan Google Docs, serta Android dan Chrome OS. Seperti tawaran Microsoft, jika anda mempunyai akaun Gmail, anda sudah mempunyai Google Drive.

Dropbox vs OneDrive vs Google Drive: berapa banyak yang anda dapat secara percuma?

Storan percuma (GB)

onedrive_vs_google_drive_vs_dropbox-_which_one_is_best_free_storage

Google Drive adalah yang paling murah hati dari tiga perkhidmatan, yang menawarkan penyimpanan percuma 15GB bagi setiap pengguna.

OneDrive sekali sepadan dengan tawaran Google, tetapi kemudian mengurangkan storan percuma mereka dari 15GB menjadi 5GB. Mereka juga memotong bonus simpanan 15GB sebelumnya apabila anda mengaktifkan sandaran gulungan kamera anda. Dropbox, sementara itu, menawarkan 2GB per pengguna secara percuma. Walau bagaimanapun, perkhidmatan ini mengoperasikan skim bonus: untuk setiap orang yang anda jemput ke Dropbox, biasanya dengan berkongsi folder, yang bergabung dengan anda menerima tambahan 500MB simpanan percuma sehingga 16GB.

Dropbox mempunyai bonus percuma maksimum tertinggi - 16GB. Diakui, anda harus berjaya merekrut 26 orang ke perkhidmatan untuk mendapatkan kapasiti minimum Google Drive, tetapi kemungkinan ada.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found