Cara Seret Formula Tanpa Mengubah Helaian Google

Semua pengguna Excel / Google Sheets tahu betapa hebatnya platform spreadsheet ini. Mereka bukan hanya aplikasi meja yang membantu anda menuliskan dan mempamerkannya. Sebaliknya, Google Spreadsheets membolehkan anda membuat formula anda sendiri dan menerapkannya pada baris, lajur, atau sel tertentu secara automatik.

Cara Seret Formula Tanpa Mengubah Helaian Google

Tetapi bagaimana jika anda ingin menyalin sekeping data ke sel yang telah diprogramkan untuk menggunakan formula tertentu? Bagaimana jika anda ingin menampal maklumat dengan cara biasa?

Menyalin Rumusan Helaian Google Tanpa Mengubah Rujukan

Semasa anda bekerja di Excel atau Google Spreadsheet, anda akan perhatikan bahawa formula tidak akan berlaku sendirian. Biasanya, anda akan memasukkan formula dalam sel dan kemudian menyalin formula yang sama ke sel lain (biasanya di baris / lajur yang sama). Ini masuk akal, kerana anda mungkin melakukan pengiraan yang berkaitan dengan perkara yang sama tetapi dalam keadaan yang berbeza (misalnya, hari, minggu, dll.)

Sekiranya formula anda mempunyai rujukan sel relatif, iaitu, tanpa tanda "$", Helaian Google akan menyesuaikan sel. Ia akan mengubahnya sehingga setiap formula beroperasi pada data dalam lajur / baris masing-masing. Biasanya, ini sesuai dengan keperluan Helaian Google yang khas. Namun, dalam beberapa keadaan, anda mungkin ingin menyalinnya tepat versi formula, tanpa mengubah rujukan sel.

helaian google

Menyalin Sel

Sekiranya anda memilih sel tertentu, salin dan tampal ke sel lain, rujukannya akan berubah. Inilah cara kerja Excel dan Helaian Google. Namun, ada cara untuk menyalin / memindahkan formula dari satu sel tanpa mengubah rujukan.

Sekiranya anda memilih sel, tekan Ctrl + C, pilih sel lain, dan kemudian tampal menggunakan Ctrl + V, rujukan mungkin berubah. Walau bagaimanapun, jika anda menyalin nilai tepat sel, anda hanya melakukan itu - menyalin nilai tepat, dan bukannya rujukan. Begini bagaimana ia dilakukan.

Pilih sel, hanya kali ini, klik dua kali. Ini akan memaparkan mod penyuntingan sel. Sekarang, pilih kandungan sel dengan mengklik kiri dan menyeret penunjuk ke seluruh pilihan (seperti yang anda pilih teks dalam Dokumen Google). Kemudian, tekan Ctrl + C untuk menyalin kandungannya. Sekarang, anda berjaya menyalin harfiah kandungan sel yang dimaksudkan. Akhirnya, pilih sel yang anda mahu tampalkan kandungannya, dan tekan Ctrl + V.

Petua profesional: Sekiranya anda ingin memindahkan sel dan bukan menyalinnya, gunakan Ctrl + X (potong) arahan.

Menyalin Julat Rumus

Sudah tentu, anda tidak perlu menyalin / memindahkan sel secara satu demi satu. Dalam kebanyakan kes, anda akan memindahkan pelbagai sel daripada menyalin / memindahkan sel secara individu. Sekiranya tujuan anda adalah menggerakkan beberapa formula sekaligus, terdapat beberapa cara untuk melakukannya.

1. Rujukan Sel Mutlak / Campuran

Katakan bahawa anda ingin membuat salinan formula yang tepat yang mempunyai rujukan sel relatif. Cara terbaik untuk pergi ke sini ialah menukar rujukan ke rujukan mutlak (menambahkan tanda "$" di hadapan setiap item formula). Ini pada dasarnya akan memperbaiki rujukan di sel yang dimaksudkan. Ini bermaksud bahawa sel akan tetap statik, tidak kira di mana anda memindahkan formula.

Untuk mengunci lajur atau baris, anda perlu menggunakan rujukan sel campuran. Ini akan mengunci keseluruhan lajur / baris.

Untuk menukar rujukan relatif ke rujukan campuran, yang perlu anda lakukan adalah meletakkan tanda "$" di depan huruf lajur atau nombor baris. Sekarang, di mana sahaja anda memindahkan formula, lajur akan tetap ke lajur tertentu yang anda tandakan dengan tanda dolar.

2. Menggunakan Penyunting Teks

Ya, ini mungkin terdengar agak "kuno", tetapi kadang kala menggunakan alat mudah seperti Notepad. Mulakan dengan memasuki mod paparan formula dengan menekan Cntrl + `. Sekarang, menggunakan Ctrl kekunci pada papan kekunci anda, pilih setiap sel dengan formula yang ingin anda pindahkan atau salin / tampal. Setelah memilih semuanya, salin / potong semuanya.

Buka aplikasi penyunting teks pilihan anda dan tempelkan formula padanya. Pastikan untuk melakukan perubahan pada formula, semudah menambahkan ruang di suatu tempat. Jangan meletakkan watak lain di atasnya. Sekarang, gunakan Ctrl + A arahan untuk menyerlahkan keseluruhan kandungan yang ditampal, dan kemudian menyalinnya menggunakan Ctrl + C atau dengan mengklik kanan dan memilih Salinan. Anda juga boleh memotong kandungannya.

Kembali ke Helaian Google anda. Pilih sel kiri atas (tempat anda mahu menampal formula), dan tampal kandungan yang disalin. Akhirnya, alih keluar paparan formula dengan menekan sekali lagi Cntrl + `.

Petua profesional: Perhatikan bahawa anda hanya boleh menampal formula ke dalam lembaran kerja dari mana anda menyalinnya. Ini kerana rujukannya merangkumi nama helaian. Tampal kandungan yang disalin ke helaian rawak yang lain, dan anda akan berakhir dengan formula yang rosak.

3. Menggunakan Cari dan Ganti Ciri

Sekiranya anda ingin menyalin pelbagai formula dalam Helaian Google tetapi tidak mahu menukar rujukannya, ciri Cari dan Ganti adalah sekutu terbaik anda di sini.

Untuk memasukkan ciri, tekan Ctrl + H, atau arahkan ke Edit masuk ke menu atas dan arahkan ke Cari dan tukar.

Sekarang, di Cari medan, masukkan "=" Di dalam Gantikan dengan medan, masukkan "" Pilih "Cari juga dalam formula", Ini akan mengubah semua formula di dalam helaian anda menjadi rentetan teks. Ini menghalang Lembaran Google mengubah rujukan ketika anda menyalin. Pilih Ganti Semua.

Sekarang, pilih semua sel yang ingin anda salin tanpa mengubah rujukan, dan gunakan Ctrl + C arahan untuk menyalinnya ke papan keratan. Kemudian, cari sel teratas dalam lembaran kerja yang ingin anda tampalkan formula, dan tekan Ctrl + V untuk menampalnya.

Jangan risau dengan formula pelik dalam hamparan asal anda. Dengan menggunakan fungsi Cari dan ganti, letakkan “" di dalam Cari masukkan dan masukkan “=" ke dalam Gantikan dengan bidang. Ini akan mengembalikan keadaan menjadi normal.

Memindahkan Formula di Helaian Google Tanpa Mengubah Rujukan

Seperti yang anda lihat, terdapat banyak cara untuk mengelakkan perubahan rujukan di Helaian Google. Pilih kaedah yang sesuai dengan keperluan semasa anda untuk memindahkan formula tersebut tanpa mengubah acuannya. Ini berada di bawah pengetahuan penting untuk bekerja di Helaian Google.

Adakah panduan ini berguna? Adakah anda berjaya melakukan apa yang anda mahukan? Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai memindahkan / menyalin formula tanpa mengubah rujukan, beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found