Cara Memuat turun Video Dari GoPro

Kamera GoPro terdapat di mana-mana dalam sukan pengembaraan. Semua orang ingin merakam momen paling menggembirakan, pengalaman paling menakutkan, pemandangan indah di mana sahaja mereka berada dan apa sahaja yang berlaku. Tetapi bagaimana anda mendapatkan video dari kamera ke komputer anda? Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara memuat turun video dari GoPro.

Cara Memuat turun Video Dari GoPro

Saya menggunakan GoPro Hero4 untuk berbasikal gunung dan berbasikal jalan raya. Ia kecil, ringan dan sangat kuat. Saya menggunakannya untuk merakam pengalaman tetapi juga merakam jalan dekat, sebarang masalah yang saya dapat dari pemandu dan sebarang negatif serta perkara baik. Saya lebih suka menggunakan rakaman untuk kebaikan dan mempunyai berjam-jam menunggang jejak dan segmen Strava di komputer saya.

Saya bukan satu-satunya yang melakukan ini. Kamera GoPro terjual berjuta-juta dan setiap orang yang saya kenal ada yang melakukan sukan pengembaraan, atau kamera semacam. Pepatah 'video atau tidak berlaku' masih hidup dan baik walaupun tidak ada yang mengatakannya lagi!

Jadi bagaimana anda mendapatkan rakaman dari kamera ke komputer?

Memuat turun video dari GoPro

Kamera GoPro dilengkapi dengan perisiannya sendiri bernama Quik. Ini adalah aplikasi yang baik yang dapat memuat turun rakaman anda dan melakukan beberapa suntingan asas untuk menjadikan anda kelihatan lebih baik. Ini percuma untuk pemilik kamera dan membuat kerja ringkas memotong, menyunting, menambahkan kesan dan kemudian membaginya.

Anda tidak perlu menggunakan perisian tetapi cukup bagus sehingga tidak ada alasan sebenarnya untuk tidak melakukannya.

Untuk memuat turun video menggunakan Quik, lakukan ini:

 1. Sambungkan kamera ke komputer anda menggunakan USB.
 2. Hidupkan kamera dan Quick akan dimuat secara automatik.
 3. Pilih lokasi Import Ke dalam aplikasi.
 4. Pilih Import Fail.

Setelah anda menetapkan lokasi muat turun, aplikasi akan menguruskan yang lain. Ia akan disalin di seluruh video dan kemudian dibuka ke perpustakaan media sehingga anda dapat menonton atau mengedit mengikut kesesuaian anda. Ia menyalin video, bukan memindahkannya, jadi perhatikan ruang kad SD anda sehingga anda tidak kehabisan pertengahan perjalanan!

Anda tidak perlu menggunakan Quik yang anda tidak mahu. Terdapat cara lain untuk memuat turun video dari GoPro anda. Anda boleh menggunakan pembaca kad SD atau menggunakan Windows Explorer (Atau Mac) untuk memindahkan fail.

Menggunakan pembaca kad SD untuk memuat turun video dari GoPro anda bergantung pada anda mempunyai pembaca di komputer riba, komputer atau peranti mandiri. Sekiranya anda melakukannya, keluarkan kad SD dari GoPro anda dan masukkan ke dalam pembaca kad. Buka memori pada peranti anda, arahkan ke folder DCIM dan ada video anda.

Anda boleh melakukan perkara yang sama dengan Windows Explorer atau Mac. Saya menggunakan Windows 10 jadi saya akan menerangkannya.

 1. Sambungkan GoPro anda ke komputer anda menggunakan USB.
 2. Pilih kamera di Windows Explorer setelah dikesan.
 3. Pilih folder DCIM dan pilih fail video.
 4. Seret dan lepas untuk menyalin atau Ctrl + C atau Ctrl + X untuk memindahkannya.

Anda juga boleh menetapkan tingkah laku lalai pada kali pertama anda menyambungkan GoPro ke komputer Windows anda. Ia akan menanyakan apa yang anda mahu lakukan semasa anda menyambungkan GoPro ke komputer anda. Pilihan biasa anda ialah mengimport media, membuka peranti atau tidak melakukan apa-apa.

Muat turun video GoPro ke telefon anda

Anda juga boleh memuat turun video GoPro ke telefon anda jika anda mahu. Saya telah melakukan ini beberapa kali ketika saya lupa untuk membersihkan kad SD dan hampir kehabisan ruang semasa berada di laluan. Anda memerlukan Quik for Mobile atau Aplikasi GoPro agar ini berfungsi. Saya menggunakan Aplikasi GoPro.

 1. Sambungkan kamera ke telefon anda menggunakan kabel USB mini.
 2. Biarkan telefon mengesan GoPro dan memuatkan aplikasinya.
 3. Gunakan aplikasi untuk memindahkan video ke telefon anda.

Setahu saya, tidak ada ciri penyegerakan sehingga penyalinan atau pemindahan harus dilakukan secara manual. Aplikasi GoPro akan mengambil semua video di kamera dan membolehkan anda melihat atau menyalinnya. Anda kemudian dapat melihatnya di Album GoPro aplikasi yang dibuat semasa anda memasangnya.

Aplikasi GoPro tersedia untuk Android dan iOS dan berfungsi sama pada setiap aplikasi.

Perisian GoPro cukup bagus dalam apa yang dilakukannya dan menawarkan sebahagian besar fungsi penyuntingan asas yang anda perlukan. Ini bukan satu-satunya pilihan anda dan sama ada anda menggunakan Windows atau Mac, anda dapat melihat, memotong, menyalin dan menampal video sama seperti format fail lain.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found