Cara Memuat turun Imej dari Dokumen Google

Dokumen Google adalah salah satu alternatif perisian cloud terbaik untuk pemproses kata desktop. Ini adalah aplikasi cloud yang dapat digunakan untuk menyusun dokumen yang merangkumi jadual, carta, pautan hiper, video YouTube, dan gambar. Pasti, ia mungkin masih mempunyai pilihan dan alat pemformatan teks yang lebih sedikit daripada MS Word, tetapi Google Docs semakin baik. Namun, masih ada satu pilihan penting yang hilang dari menu konteks gambarnya. Dimanakah "Simpan imej sebagai" pilihan dalam Dokumen Google?

Cara Memuat turun Imej dari Dokumen Google

Sayangnya, Dokumen Google tidak mempunyai "Simpan imej sebagaiPilihan untuk memuat turun gambar terpilih setiap kali anda mengklik kanannya. Oleh itu, nampaknya tidak ada cara untuk memilih dan memuat turun beberapa gambar secara langsung dari dokumen. Pilihan itu pastinya merupakan tambahan berguna untuk menu konteks aplikasi cloud. Walaupun begitu, masih ada beberapa cara untuk memuat turun gambar terpilih dari dokumen yang dibuka di Google Docs.

Muat turun Imej Dokumen dengan Menerbitkan ke Web

Dokumen Google memang mempunyai "Terbitkan ke webPilihan yang membolehkan anda membuka dokumen di tab penyemak imbas. Fungsi ini membolehkan anda memuat turun gambar terus dari halaman dokumen. Anda boleh memilih pilihan itu dengan mengklik"Fail > Terbitkan ke web,” yang akan membuka menu penerbitan.

Tekan "Menerbitkan" butang dan klik"OKEY untuk mengesahkan penyerahan anda. Pilih hyperlink untuk disalin dengan menekan "Ctrl + C" hotkey. Buka tab baru di penyemak imbas anda, dan tekan "Ctrl + V" untuk menampal pautan hiper ke bar URL. Tekan "Masuk" untuk membuka dokumen di tab halaman baru.

Sekarang, anda boleh mengklik kanan gambar pada halaman tersebut dan memilih "Simpan imej sebagai" pilihan. Tindakan itu dibuka sebagai tetingkap "Simpan Sebagai", di mana anda dapat memasukkan judul fail untuk gambar tersebut. Tekan"Simpan" butang untuk memuat turun gambar ke folder yang anda pilih.

Simpan Imej ke Google Keep

Google Keep adalah aplikasi pencatat yang berguna yang kini disatukan dengan Google Docs. Ini bermakna anda boleh membuka "Catatan dari Keep" bar sisi dalam Dokumen Google. Selain itu, ini juga bermaksud anda boleh menyimpan gambar dokumen Google terus ke bar sisi dan memuat turunnya!

Untuk menyimpan gambar ke "Keeps", pilih kemudian klik kanan gambar dalam dokumen. Pilih a"Simpan untuk Simpanbuku nota pilihan dari menu konteks untuk menyimpan gambar.

Sekarang anda dapat mengklik kanan gambar di bar sisi "Catatan dari Keep" dan memilih"Simpan imej sebagai" pilihan. Masukkan tajuk fail untuk gambar dan pilih folder untuk menyimpannya. Tekan "Simpan" butang untuk memuat turun gambar.

Muat turun Dokumen dalam Format HTML

Sekiranya anda perlu memuat turun banyak gambar, mungkin lebih baik memuat turun dokumen dalam format HTML. Pilihan ini menyimpan foto dalam folder Zip. Ekstrak fail dan buka subfolder gambar yang merangkumi semua gambar dalam dokumen.

Untuk memuat turun sebagai HTML, buka fail di Google Docs. Pilih"Fail >Muat turunsebagai untuk membuka submenu. Kemudian, pilih "Laman sesawang."

Tetingkap File Explorer dibuka dengan tab folder Zip dokumen HTML. Tekan"Ekstrak semua butang untuk membuka tetingkap "Extract Compressed Folder". Klik “Lihat butang pada tetingkap itu untuk memilih jalan untuk folder yang tertekan. Kemudian, klik pada “Ekstrak. " Tab folder baru akan dibuka di File Explorer, dari mana anda boleh membuka subfolder gambar anda yang mengandungi semua gambar dokumen.

Ekstrak Gambar dari Dokumen dengan Tambahan

Anda boleh memasang add-on penyemak imbas Chrome seperti "Pengekstrak Gambar Shift Click" yang memuat turun gambar dari dokumen terbuka di Google Docs dan halaman web lain.

Add-on dari Google Workspace Marketplace tidak termasuk penangkap gambar untuk Dokumen, seperti add-on yang banyak dibincangkan yang dikenali sebagai "Image Extractor", yang tidak lagi tersedia.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found