Cara Memuat turun & Menyimpan Video Facebook [Mac 2020]

Facebook telah terbukti menjadi salah satu dari beberapa rangkaian sosial dengan kekuatan tetap, tetap relevan selama lebih dari lima belas tahun sejak dilancarkan.

Shift Ke Video Facebook

Walaupun Twitter dan Snapchat berusaha memerangi raksasa Zuckerberg, Facebook telah menetapkan sasaran mereka pada sasaran yang jauh lebih besar daripada mereka sendiri: YouTube. Semakin banyak, kita telah melihat platform berputar dan menempatkan diri bukan hanya sebagai rangkaian sosial, tetapi juga sebagai platform penerbitan untuk artikel dan video.

Sama ada anda akan melakukan perjalanan darat tanpa internet atau anda ingin membina perpustakaan kandungan arkib yang diperibadikan, memuat turun video Facebook adalah idea hebat - dan syukurlah, ia cukup mudah dilakukan. Ini adalah panduan penuh kami untuk memuat turun dan menyimpan video Facebook.

Memuat turun Video Sendiri Dari Facebook

Tidak hairanlah bahawa video paling mudah untuk disimpan di luar talian adalah video yang telah anda muat naik ke halaman anda. Memuat turun video anda sendiri berfungsi dari dalam laman web Facebook, tidak seperti saluran sosial yang lain. Perlu diingat bahawa pemampatan Facebook akan mempengaruhi kualiti muat turun video anda. Mari kita lihat cara memuat turun perpustakaan Facebook anda.

 1. Mulakan dengan memuat naik laman web Facebook dan mengakses profil anda.

 2. Klik pada "Foto" dari profil anda ke bahagian atas, kemudian pilih "Album" tab.

 3. Tatal ke bawah ke koleksi berlabel "Video" dan pilih tab berlabel "Video Anda."Strim langsung yang anda hos melalui Facebook Live juga akan muncul di sini.

 4. Cari video yang ingin anda muat turun dari pustaka kandungan anda, klik pada ikon pensel di sudut kanan atas lakaran kecil.

 5. Pilih "Muat turun HD" atau "Muat turun SD." Strim langsung (jika ada) mungkin mempunyai resolusi yang lebih rendah walaupun memilih HD.

Memuat turun Video dari Pengguna atau Halaman Lain

Baiklah, jadi memuat turun video yang dihantar dari platform adalah mudah. Bagaimanapun, Facebook memberi anda pilihan muat turun tepat di dalam koleksi album. Untuk cabaran sebenar, anda ingin memfokus memuat turun kandungan video dari sumber selain pustaka FB anda.

Facebook tidak dirancang untuk memuat turun video awam, kerana masalah hak cipta banyak ketika cuba menyimpan video yang bukan milik anda. Nasib baik, memuat turun klip Facebook kegemaran anda tidak sesukar yang anda fikirkan. Terdapat pelbagai cara untuk melakukannya. Mari kita lihat.

Menggunakan Tapak Mudah Alih di Desktop

Kedengarannya pelik, tetapi untuk mendapatkan video Facebook kegemaran anda dari sumber lain, anda perlu menggunakan penyemak imbas PC atau Mac dan memuatkan Facebook melalui URL mudah alihnya. Inilah yang anda buat.

 1. Mulakan dengan memuatkan laman web desktop khas Facebook dari komputer anda. Kami menggunakan Chrome untuk memuat turun video ini, jadi walaupun kaedah ini berfungsi di penyemak imbas lain, kami hanya dapat menjamin sokongan melalui pemutar video Google Chrome.
 2. Apabila anda menjumpai video yang ingin anda simpan (dalam tangkapan skrin contoh kami di bawah, ini adalah video pendek dari kek cawan bertema Moana), pastikan anda memuatkan halaman video ke penyemak imbas anda. Tidak kira sama ada video dalam mod pop timbul atau tidak.
 3. Sorot URL "www" dan gantikan dengan "m". Jangan lupa untuk memasukkan "." setelah “m” untuk memastikannya dimuat, dan kemudian tekan enter.
 4. Tekan ikon mainkan untuk memulakan video, yang akan melancarkannya di pemain video terbina dalam (Chrome dalam contoh kami).
 5. Semasa bermain, klik kanan pada video dan pilih "Simpan video sebagai ..." atau apa sahaja yang tertulis di penyemak imbas.
 6. Dalam arahan muat turun, ganti nama fail dan simpan video (MP4).

Video dimuat pada resolusi 400 × 400, dan kerana pemain video bawaan menyimpannya dalam format MP4, anda tidak perlu menghadapi masalah untuk memainkan video di PC, Mac, iPhone, iPad, telefon Android, atau tablet Android anda.

Menggunakan Laman Web Pemuat Video

Memandangkan banyaknya kandungan di YouTube dan Facebook, tidak menghairankan bahawa kedua-dua perkhidmatan ini mempunyai pelbagai laman web pihak ketiga, menjanjikan muat turun media dalam talian yang pantas dan percuma.

Walaupun kebanyakan laman web mengkhususkan diri dalam memuat turun kandungan YouTube, dimungkinkan juga untuk memuat turun kandungan Facebook dari banyak daripadanya, termasuk segelintir laman YouTube Downloader yang tidak mempublikasikan kemampuan untuk menyokong video Facebook.

Berikut adalah beberapa contoh.

Keepvid.ch Pemuat turun Video Facebook

Keepvid.ch adalah salah satu daripada beberapa pengunduh video Facebook, tetapi ia menawarkan lebih banyak pilihan sumber dan resolusi yang lebih tinggi tanpa sebarang kos. Laman web menyimpan video kegemaran anda hingga maksimum yang tersedia untuk setiap video tertentu, setinggi 4K dan 1o80P. Kami sangat menyukai laman web ini, terutamanya kerana mudah digunakan dan juga menawarkan laman web untuk laman web lain yang disusupi media, seperti Instagram, Daily Motion, dan YouTube. Untuk halaman pemuat turun Facebook, cukup klik pautan yang sesuai di halaman tersebut.

Kami mencuba laman web ini di Firefox dan Chrome. Kami tidak dapat berfungsi dengan betul di Firefox tetapi tidak menghadapi masalah dengan Chrome.

Inilah yang perlu dilakukan.

 1. Lawati "//keepvid.ch/" tanpa petikan.
 2. Pilih Pemuat turun Video Facebook dari pautan yang ditunjukkan atau tampal URL anda di kotak yang ada.
 3. Klik Muat turun
 4. Layar yang baru dimuat akan menampilkan pilihan resolusi anda, dan juga pilihan audio, jika anda hanya mahukan muat turun audio MP3.
 5. Pilih resolusi MP4 anda dan klik ikon muat turun.
 6. Munculan akan muncul (HARUS membenarkan pop timbul untuk laman web ini). Sekiranya kebenaran untuk pop timbul belum ditetapkan, anda perlu mengaktifkannya, memuat semula halaman, dan mulakan semula proses.
 7. Fail baru anda disimpan ke lokasi muat turun penyemak imbas semasa anda.

Pengunduh Video Facebook Getfvid

Getfvid adalah satu lagi muat turun video Facebook yang mudah digunakan yang membolehkan video Facebook awam dan peribadi dimuat turun. Prosesnya semudah itu! Kami mencuba muat turun video Facebook ini di Chrome dan Firefox. Ia berfungsi sama untuk kedua-dua penyemak imbas.

Inilah yang anda buat.

 1. Lawati //www.getfvid.com/
 2. Tampal URL video Facebook ke dalam kotak. Dapatkan URL dengan melayari Facebook dan membuka videonya.
 3. Pilih definisi tinggi (HD) atau definisi standard (SD), dan laman web baru akan dibuka yang memainkan video. Jangan berhenti sebentar atau tutup tingkap.
 4. Setelah video selesai dimainkan, klik kanan dan pilih "Simpan Video Sebagai ..."
 5. Fail yang baru disimpan akan berada di lokasi simpanan lalai penyemak imbas anda melainkan jika ia membolehkan anda memilihnya.

Arahan Getfvids berhenti pada titik di mana anda menekan butang muat turun. Walau bagaimanapun, tidak ada penjimatan automatik semasa ujian kami. Itulah sebabnya kami menentukan arahan klik-dan-simpan kanan, yang ternyata baik-baik saja.

Kedua keepvid.ch dan getfvid.com menghasilkan salinan HD video, memberikan resolusi lebih tinggi daripada video yang diperoleh melalui penyemak imbas sebagai halaman mudah alih. Sekiranya anda prihatin dengan kualiti kandungan yang anda simpan, pertaruhan terbaik anda ialah memuat turun video menggunakan KeepVid atau GetFvid.

Memuat turun Video Menggunakan Telefon Pintar Anda

Cara termudah untuk mendapatkan video dari Facebook ke telefon pintar anda adalah dengan menggunakan komputer anda dan, dengan menggunakan kabel atau sambungan internet tanpa wayar, pindahkan video ke partisi simpanan telefon pintar anda. Ini agak menyusahkan, tetapi ini adalah cara termudah untuk menyimpan video ke telefon anda tanpa perlu melewati gelung yang berkaitan dengan menyimpan video di Android.

Yang mengatakan, kadang-kadang, terdapat batasan tertentu untuk memuat turun kandungan dari komputer ke telefon anda. Sekiranya anda dalam perjalanan, satu-satunya pilihan sebenar ialah memuat turun kandungan secara manual di telefon pintar pilihan anda. Berikut adalah pilihan semasa anda untuk memuat turun video Facebook pada peranti Android atau iOS anda.

Android

Oleh kerana Android menggunakan Google Chrome sebagai penyemak imbas web utamanya, tidak terlalu sukar untuk menyimpan video ke peranti Android anda. Anda mempunyai beberapa cara yang berbeza untuk melakukannya. Dengan menggunakan Chrome, muatkan laman Facebook mudah alih pada peranti anda dan log masuk ke dalamnya. Anda tidak boleh menggunakan aplikasi Facebook, kerana kaedah ini tidak akan berfungsi untuk memuat turun video FB. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Dengan menggunakan laman web mudah alih, arahkan ke video yang anda mahukan. Sekiranya anda memerlukan bantuan untuk mencarinya kerana pada mulanya anda melihatnya di aplikasi mudah alih, anda boleh menggunakan fungsi Kongsi di Android untuk mendapatkan pautan salin dan tampal yang mudah.
 2. Setelah memuatkan video, cukup tekan jari sehingga paparan "Simpan Video" muncul. Ini mungkin memerlukan beberapa saat untuk muncul, jadi jangan hilang sabar. Ketik butang, dan muat turun anda akan bermula ke peranti anda.

Bergantung pada resolusi dan panjang video, mungkin diperlukan beberapa minit untuk memuat turun. Walaupun terdapat banyak pilihan untuk penyemak imbas di Android, kami mengujinya secara khusus di Internet Chrome dan Samsung, dua penyemak imbas kegemaran kami di Android sekarang. Kedua-duanya boleh memuat turun video terus ke peranti anda, menjadikannya tugas yang mudah.

iOS

Sayangnya, tidak banyak pilihan untuk menyimpan video Facebook di iOS. Walau bagaimanapun, anda tidak bernasib baik sepenuhnya. Di iOS 11, yang dirilis pada tahun 2017, Apple menambahkan fitur untuk merakam skrin anda langsung dari Pusat Kawalan. Walaupun ini tidak berfungsi pada setiap aplikasi (Apple Music mematikan audio semasa anda cuba merakam menggunakan ciri ini), aplikasi ini tetap berfungsi di Facebook mulai tahun 2020.

Ikut langkah-langkah ini:

 1. Buka aplikasi Facebook (atau laman web mudah alih di Safari)
 2. Cari video yang dikehendaki
 3. Leret ke atas dari bahagian bawah skrin
 4. Ketik butang rakam
 5. Tunggu tiga saat
 6. Mula memainkan video anda
 7. Semasa skrin iPhone anda merakam, bar merah akan muncul di bahagian atas
 8. Setelah selesai merakam, ketuk bar merah ini dan pilih Berhenti

Video akan disimpan ke gulungan kamera anda secara automatik. Kadang-kadang ini memerlukan masa lebih kurang, terutamanya jika video yang dirakam berada di sisi yang lebih panjang.

Jangan bimbang tentang arah mana anda merakam video, kerana anda dapat memotong dan memutar video dengan mudah di iOS 13.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan aplikasi berbayar seperti Keepvid Pro untuk memuat turun video Facebook kegemaran anda di iPhone atau iPad.

***

Walaupun terdapat had Facebook untuk memuat turun video dari laman web mereka, tidak pernah lebih mudah untuk merakam video. Sama ada anda menggunakan penyelesaian laman web mudah alih di Windows atau macOS, laman muat turun dalam talian, atau Chrome di Android, memuat turun video kegemaran anda dari Facebook dapat dilakukan hanya dengan beberapa langkah mudah. Bahkan iOS, sistem terkunci yang terkenal, mempunyai kaedah untuk membenarkan muat turun video.

Raih video kegemaran anda dari Facebook dan jalan! Anda akan mempunyai semua video kegemaran anda (penggunaan lebar jalur sifar!) Di mana sahaja anda akhirnya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found