Cara Memuat turun Aplikasi di Android Tanpa Google Play

Sekiranya anda pengguna Android, Google Play Store adalah kaedah paling selamat dan mudah untuk mendapatkan aplikasi. Google juga mempunyai lubang keselamatan, seperti yang terbukti dengan semua aplikasi perisian hasad dan perisian intip yang dihapus pada tahun 2020 yang menyalin aplikasi lain, menukar nama mereka, dan memasukkan perisian hasad. Namun, ada beberapa cara untuk mendapatkan apa yang anda perlukan jika anda memandang rendah Play Store atau tidak mempunyai aplikasi yang anda inginkan.

Artikel ini akan menerangkan cara memuat turun aplikasi Android anda dari sumber selain Google Play.

Ubah tetapan

Sistem operasi Android tidak membenarkan anda memuat turun aplikasi di luar Play Store secara lalai. Bagaimanapun, mengapa Google menginginkan pilihan itu? Oleh kerana semua kaedah lain tidak boleh dipercayai, anda harus menjelajah Play Store dengan berhati-hati.

Sebelum memulakan aplikasi sideload, anda harus mengubah tetapan sistem pada peranti Android anda. Terdapat beberapa kaedah yang berbeza, bergantung pada versi Android anda. Kami akan mengkaji kaedah untuk pelbagai versi di bawah.

Kaedah 1: Pasang dari Sumber Tidak Dikenal di Android 10

 1. Leret ke bawah dari bahagian atas skrin anda dan ketuk roda Pengaturan.

 2. Tatal ke bawah dan ketik ‘Biometrik dan Keselamatan’.

 3. Ketik ‘Pasang Aplikasi Tidak Dikenal’.

 4. Ketuk aplikasi yang akan anda gunakan untuk memuat turun fail.

 5. Ketik suis togol di sebelah ‘Benarkan dari sumber ini’.

Kaedah 2: Pasang dari Sumber Tidak Dikenal di Android 8.0 Oreo

 1. Pergi ke "Tetapan" dalam menu aplikasi anda.

 2. Cari dan pilih "Apl & pemberitahuan" menu.

 3. Ketik "Mahir."

 4. Pilih "Akses aplikasi khas."

 5. Ketik "Pasang aplikasi yang tidak diketahui."

 6. Pilih penyemak imbas internet yang akan anda gunakan untuk kedai pihak ketiga.

 7. Hidupkan "Benarkan dari sumber ini."

Langkah di atas membolehkan penyemak imbas anda mendapatkan aplikasi dari sumber selain Google Play. Android 8 mengawal kebenaran pemasangan melalui aplikasi individu dan bukannya semuanya sekaligus, jadi anda juga perlu membenarkan penyemak imbas melakukan pemasangan.

Kaedah 3: Pasang dari Sumber Tidak Dikenal di Android 7.0 Nougat, 6.0 Marshmallow, atau Lebih Lama

Dengan versi Android yang lebih lama (7.0 Nougat atau lebih rendah), sistem tidak membelah sumbernya. Sebaliknya, anda harus mencetuskan pilihan untuk memuat turun fail dari semua sumber yang ada.

 1. Pergi ke "Tetapan" dari menu.

 2. Ketik "Keselamatan."

 3. Hidupkan "Sumber yang tidak diketahui."

Dengan menggunakan langkah di atas, anda akan dapat akses ke mana-mana APK yang ingin anda pasang, selagi ia serasi dengan peranti anda. Pilihan ini boleh membahayakan peranti anda sejak itu membenarkan semua sumber yang tidak diketahui untuk menyimpan fail dan bukan berdasarkan aplikasi demi aplikasi. Sekiranya telefon pintar anda tidak cukup dilindungi, ia boleh dijangkiti.

CATATAN: Anda BOLEH mematikan sumber yang tidak diketahui setelah pemasangan pihak ketiga selesai. Walau bagaimanapun, kemas kini aplikasi mungkin memerlukan pilihan untuk diaktifkan lagi.

Tempat Sideload fail APK

memuat turun aplikasi di android tanpa google play

Kit Pakej Android (APK) adalah fail yang dapat dilaksanakan yang memasang aplikasi Android. Play Store memuat turun dan memasangnya secara automatik untuk anda. Semasa menggunakan teknik sideloading, anda harus mencari repositori yang sesuai.

Empat Kedai / Repositori Aplikasi Pihak Ketiga Android Teratas

 • APK Mirror adalah laman web yang boleh dipercayai di mana anda dapat mencari APK yang sah. Sebilangan besar dari mereka adalah versi lama aplikasi Play Store semasa. Mereka sepenuhnya sah untuk memuat turun dan biasanya bebas risiko.

 • Aptoide adalah pangkalan data APK raksasa di mana anda dapat mencari barang yang tidak ada di Play Store. Tempat ini terdesentralisasi dan menyajikan potensi risiko keselamatan, jadi anda harus selalu memeriksa setiap muat turun sebelum membuka fail.

 • Appstore rasmi Amazon menawarkan aplikasi berbayar dan percuma yang tidak terkira banyaknya. Anda juga boleh mendapatkan beberapa aplikasi premium secara percuma dengan pemberian dan promosi Amazon tertentu.

 • APKPure mempunyai lebih banyak kategori daripada Google Play Store dan membawa banyak aplikasi popular, seperti TikTok, PUB Mobile, dll. Terdapat banyak penapis untuk dipilih, dan ia mempunyai antara muka pengguna grafik (GUI) yang mesra.

Di mana untuk mencari fail APK Sideloaded

Sebilangan besar pemuat turun APK seperti Aptoide atau APKPure akan memasang aplikasi secara automatik sebaik sahaja anda memuat turunnya, sama seperti Play Store. Kadang-kadang, APK akan disimpan ke dalam folder muat turun telefon pintar anda, yang dapat anda aktifkan sendiri, dengan andaian anda tidak diminta untuk memasang aplikasinya.

Untuk mengakses folder muat turun lalai pada kebanyakan versi Android, lakukan yang berikut:

 1. Ketik aplikasi penjelajah fail lalai anda dari dalam menu aplikasi.

 2. Navigasi ke "Muat turun" folder. Di sini anda akan menemui semua fail yang dimuat turun terkini.

 3. Klik pada fail APK aplikasi untuk memulakan proses pemasangan. Ikut arahan.

CATATAN: Aplikasi pembersih Android boleh menghapus fail APK secara lalai untuk menjimatkan ruang. Sekiranya anda menggunakannya, pastikan untuk mengecualikan folder muat turun atau APK anda secara umum.

Sebagai penutup, potensi risiko memasang aplikasi pihak ketiga adalah mengapa Android tidak membenarkan anda memuat turun fail dari sumber yang tidak diketahui secara lalai. Google Play Store masih merupakan kaedah yang paling boleh dipercayai untuk mendapatkan aplikasi anda, tetapi tidak kalis peluru dalam hal keselamatan. Walau apa pun, anda mungkin tidak mempunyai pilihan jika anda mencari aplikasi yang tidak tersedia di Play Store.

Kedai Galaxy

Pengguna Samsung mempunyai alternatif untuk Google Play Store yang disebut Galaxy Store. Apabila anda tidak mahu menggunakan Google Play Store, anda boleh mengakses Galaxy Store dan memuat turun aplikasi kegemaran anda tanpa perlu memasang .APK.

Untuk memuat turun aplikasi, cari aplikasi yang anda mahukan dan ketik ikon muat turun. Kemudian, anda akan menemui aplikasi di laci aplikasi anda.

Soalan Lazim Pemasangan APK Umum

Sistem operasi Android mempunyai banyak fungsi. Terutama sekali ketika memasang aplikasi. Kami telah memasukkan bahagian ini untuk meninjau beberapa pertanyaan yang lebih kerap diajukan.

Mengapa anda mahu memasang aplikasi di luar Play Store?

Salah satu sebab untuk menggunakan gedung aplikasi pihak ketiga di Android adalah kerana aplikasi tertentu tidak mematuhi syarat dan keperluan Google Play, tetapi itu tidak bermaksud bahawa mereka berisiko atau berbahaya. Sebab lain yang biasa ialah pemaju menjimatkan wang menggunakan kedai aplikasi pihak ketiga. Bagaimanapun, Google memperoleh sebahagian besar komisen dan perbelanjaan lain, sebahagiannya kerana dominasi dalam sistem operasi. Apa pun, masih ada risiko setiap kali anda memasang aplikasi di luar Google Play. Memuat turun aplikasi dari tempat selain Google Play disebut sebagai sideloading.

Baru-baru ini, minat untuk sideload meningkat lagi dengan populariti global permainan Fortnite. Permainan ini tersedia untuk Android, tetapi anda perlu memuat turunnya dari laman web rasmi dan bukannya Play Store. Sudah tentu, keputusan ini adalah pilihan kerana dasar dan kos Google.

Sejauh Mana Selamatnya Fail APK?

Fail APK umumnya selamat jika anda memuat turunnya dari sumber yang boleh dipercayai. Contohnya, cermin APK mengandungi fail APK yang selamat, tetapi ia adalah versi lama aplikasi Play Store.

Sebaliknya, Aptoide adalah pemuat turun sumber terbuka yang tidak disaring atau dikawal. Oleh itu, fail berniat jahat boleh masuk ke sana.

Anda sentiasa dapat mengimbas fail dengan aplikasi antivirus pada peranti anda sebelum membukanya. Walau bagaimanapun, kebolehpercayaan imbasan antivirus tidak pernah 100%, dan setiap aplikasi keselamatan mempunyai kaedah pengesanan dan pangkalan data ancaman yang berbeza.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya memadam Gedung Google Play secara tidak sengaja?

Nasib baik, hanya mungkin melumpuhkan Google Play Store dan tidak menghapusnya. Sekiranya anda tidak melihat Google Play Store di laci aplikasi anda, anda perlu menuju ke Tetapan anda dan mengaktifkannya semula. Untuk melakukan ini, ketuk ‘Aplikasi’ kemudian ketik ‘Dinonaktifkan’ untuk mencari Google Play Store dengan cepat. Ketuk di atasnya, kemudian ketik ‘Aktifkan’.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found