Cara Memuat turun APK dari Google Play Store

Lebih daripada sebelumnya, telefon dan komputer telah mengaburkan jarak antara satu sama lain. Seperti komputer anda, telefon anda beroperasi menggunakan rangkaian aplikasi untuk memuatkan data, menyambung ke internet, streaming muzik, dan banyak lagi.

Cara Memuat turun APK dari Google Play Store

Aplikasi ini menggunakan APK, dan, anda mungkin perlu memuat turunnya secara langsung untuk mendapatkan aplikasi tersebut di telefon atau peranti lain. Oleh itu, mari kita mulakan apa sebenarnya dan cara memuat turunnya dari Google Play Store.

Aplikasi dan APK

Sebilangan besar aplikasi di komputer anda mungkin berasal dari web — sebagai contoh, anda mungkin pernah memuat turun iTunes dari laman web Apple untuk mendengar muzik, atau memuat turun Steam dari laman web Valve untuk bermain permainan. Mungkin anda bergantung pada beberapa utiliti yang berbeza memuat turun dari internet untuk mengawal komputer anda. Walau apa pun keadaannya, anda pasti memasang aplikasi pada Windows atau Mac OS masing-masing menggunakan fail .exe atau .dmg. Setiap jenis fail ini memungkinkan sistem operasi memuat, menggunakan, dan memasang aplikasi yang sesuai.

Begitu juga, telefon Android anda juga beroperasi menggunakan perisian yang boleh dipasang sendiri. Sebarang aplikasi yang anda muat turun dari Play Store dipasang pada peranti anda menggunakan fail APK. Itu fail arkib yang boleh dipasang pada sistem operasi Android. Oleh itu, walaupun anda menggunakan antara muka kedai untuk mencari berjuta-juta aplikasi dan permainan Android, prosesnya pada dasarnya sama dengan memasang aplikasi pada Windows atau Mac OS. Android juga mempunyai kemampuan untuk memasang APK dari sumber luar, menjadikannya sistem operasi yang dapat dikembangkan seperti Windows 10.

Mendapatkan APK dari Google Play Store

Walaupun Google tidak menjelaskan hal ini, ada kemungkinan untuk mengambil fail APK secara langsung dari laman web desktop Google Play Store untuk berkongsi dan menggunakan fail tersebut. Walaupun ini tidak membolehkan anda menghindari sekatan Play Store untuk aplikasi berbayar yang belum anda beli, kemampuan untuk memuat turun APK secara langsung dari Google masih berguna, yang membolehkan anda memintas sekatan geografi pada aplikasi, menguji aplikasi di Chrome OS atau di dalam emulator pada Windows, dan juga secara langsung berkongsi aplikasi kepada pengguna lain. Walaupun ini mungkin bukan ciri yang digunakan semua orang, mengetahui cara memuat turun APK secara langsung dari Google adalah petua Android yang baik untuk terus tersimpan ketika anda memerlukannya.

Terdapat dua cara utama untuk mencapai secara langsung mengambil fail APK dari laman Google, dan kaedah terbaik untuk anda sangat bergantung pada sama ada anda ingin memuat turun banyak aplikasi, atau anda mencari satu aplikasi tertentu yang tidak ditawarkan di kawasan geografi anda atau pada model telefon khusus anda. Kedua-dua kaedah ini dapat dicapai dari komputer desktop, walaupun jika anda cuba memuat turun APK dari telefon bimbit anda, kami mengesyorkan agar tetap berpegang pada penyelesaian kedua yang disenaraikan di bawah. Inilah cara memuat turun APK dari Google Play, langkah demi langkah.

Menggunakan Sambungan Chrome atau Firefox untuk Memuat turun APK

Ini adalah kaedah termudah untuk memuat turun fail APK jika anda sering merancang untuk melakukan ini. Daripada perlu mencari fail APK secara dalam talian secara manual melalui carian Google, menggunakan pelanjutan untuk Chrome (di desktop) membolehkan anda mengakses fail APK dengan mudah dari mana-mana aplikasi percuma di platform, serta aplikasi yang pernah anda beli dan beli sebelumnya dari Google.

Sambungan terbaik yang kami dapati, bernama "APK Downloader" yang tepat tersedia untuk Chrome dan Firefox — walaupun sayangnya, pengguna Chrome harus puas menggunakan versi berbasis web dan bukannya ekstensi, yang telah dikeluarkan dari Chrome Kedai Web. Pengguna Firefox, bagaimanapun, dapat menggunakan pelanjutan Firefox ini (ada yang lain tersedia).

Sama seperti sebilangan besar pengunduh YouTube di pasaran, Pengunduh APK berfungsi dengan hanya menampal pautan aplikasi ke dalam kotak teks yang disertakan di dalam laman web, dan membenarkan Pengunduh APK mengekstrak APK dari senarai Play Store.

Ia hanya berfungsi dengan aplikasi percuma di Play Store, sama ada anda telah membeli aplikasinya atau tidak, jadi anda tidak akan dapat menggunakan kaedah ini untuk berkongsi APK berbayar secara dalam talian dengan rakan atau pengguna internet lain. Apa yang dapat anda lakukan, bagaimanapun, adalah menggunakan aplikasi untuk meniru aplikasi percuma, memindahkan APK ke telefon anda secara manual, atau apa sahaja yang anda ingin gunakan APK yang dimuat turun.

APK Downloader menggunakan fail yang tepat dari Google Play Store, lengkap dengan sijil MD5 yang sama yang disertakan pada muat turun yang disahkan oleh Google standard.

Ini adalah laman web yang selamat, walaupun tanpa kekurangannya. Untuk satu, beberapa aplikasi yang kami cuba gagal, memberikan kami mesej ralat dan menyatakan bahawa ia boleh menjadi aplikasi berbayar sedangkan aplikasi itu sebenarnya percuma. Pemuat turun APK juga menghabiskan masa kita lebih dari sekali, menyebabkan penyegaran semula halaman sepenuhnya. Mengekstrak APK melalui perkhidmatan mereka memerlukan masa sehingga tiga minit, walaupun lebih kerap daripada tidak lebih cepat daripada itu.

Walaupun begitu, aplikasinya hanya dapat digunakan sekitar 1,000 kali sehari sebelum akaun yang digunakan untuk itu dibatasi oleh Google, jadi jika perkhidmatan dibanjiri pengguna pada awal hari, anda akan merasa tidak beruntung menjelang malam. Satu batasan utama yang lain: perkhidmatan menggunakan versi APK yang disimpan dalam cache untuk menolong mengatasi batasan muat turun, yang bermaksud anda ingin memeriksa semula nombor versi anda untuk memastikan anda mempunyai aplikasi terbaru. Sekiranya laman web ini memberi anda versi yang lebih lama daripada yang ada di Google Play, anda boleh meminta muat semula aplikasi setelah memasangnya.

Menggunakan Laman Web APK Alternatif

Sekiranya anda tersekat pada telefon anda dan tidak mempunyai akses ke komputer desktop, atau anda mencari cara yang lebih mudah untuk mengakses APK dari Google Play, terdapat dua laman web untuk membantu anda melakukannya. Walaupun anda tidak akan memuat turun APK secara langsung dari Google, APKMirror dan APKPure adalah laman web yang dipercayai yang membantu anda memuat turun APK dari sebarang aplikasi yang tersedia secara percuma di Play Store. Seperti pelanjutan dan utiliti dalam talian yang dijelaskan sebelumnya, anda tidak akan menggunakan APKMirror atau APKPure untuk memuat turun aplikasi berbayar; kedua-dua laman web mempunyai sekatan untuk menawarkan sebarang jenis perisian cetak rompak.

Apa yang dapat anda lakukan ialah memuat turun versi perisian yang dimuat naik sebelumnya yang tidak tersedia untuk anda di Play Store. Ini termasuk aplikasi yang tidak dapat dihosting di Google Play dengan berbagai alasan (seperti sekatan perisian, seperti yang terlihat dalam integrasi Google Feed Nova Launcher), dan versi beta aplikasi yang dimuat naik ke Play Store.

Mana-mana laman web akan berfungsi untuk keperluan anda, walaupun kami mendapati APKMirror menjadi yang terbaik daripada kedua-dua penawaran tersebut, dengan reka bentuk yang memudahkan untuk melihat-lihat fail APK yang popular dan terkini. Walaupun APKPure menyerupai penampilan gedung aplikasi, lengkap dengan karusel berputar aplikasi yang disorot dan senarai aplikasi dan permainan "panas", APKMirror lebih kepada membenarkan pengguna untuk memunggah aplikasi untuk kemas kini baru-baru ini atau perisian pihak ketiga.

Ini juga sedikit lebih teknikal, kerana APKMirror membolehkan pengguna memuat turun versi aplikasi tertentu untuk berjalan pada seni bina peranti mereka. Sementara itu, APKPure hanya membekalkan fail APK standard untuk kebanyakan telefon. Kedua-dua laman web ini memberi pengguna kod QR standard untuk mengimbas dan memuat turun muat turun aplikasi di telefon mereka, dan APKPure juga menawarkan aplikasi khusus untuk Android, yang membolehkan anda memuat turun aplikasi secara langsung ke telefon anda tanpa harus menggunakan penyemak imbas anda.

Secara teknikal, anda tidak akan memuat turun APK terus dari Google Play menggunakan kaedah ini. Walaupun ada batasan ini, anda masih menerima fail APK yang sama, tanpa perlu melewati gelung yang terlibat dengan kaedah pelanjutan Chrome dan Firefox. Fail APK ini masih dapat digunakan di emulator Android mana pun, dan dipasang di sebagian besar ponsel Android. Beberapa aplikasi yang mempunyai keperluan peranti tertentu mungkin gagal jika anda cuba memasangnya pada telefon atau tablet yang tidak disokong; sebagai contoh, aplikasi kamera Pixel Google hanya boleh dipasang pada peranti tertentu tanpa memanfaatkan penyelesaian tertentu. Aplikasi lain, bagaimanapun, seperti penyemak imbas khas Samsung, dapat diunduh terus ke kebanyakan perangkat selagi mereka berjalan pada perisian baru-baru ini, walaupun ada batasan ketika memuat turun aplikasi dari Play Store.

Untuk menggunakan aplikasi ini, cukup menuju ke salah satu laman web dan cari aplikasi pilihan anda. Pada APKMirror, setelah menggunakan versi aplikasi terbaru, ketuk senarai "Lihat APK yang tersedia" di layar. Ini akan membawa anda ke senarai lengkap varian untuk seni bina sistem yang berbeza, seperti yang telah kami sebutkan di atas. Beberapa aplikasi mempunyai banyak versi untuk telefon lama, sementara aplikasi lain hanya mempunyai satu pakej. Pilih aplikasi yang paling sesuai dengan telefon anda, dan gunakan butang Muat turun APK untuk memuat turun aplikasi terus ke peranti anda. Sekiranya anda berada di laman web desktop, anda boleh menggunakan penjana kod QR untuk membuat pautan yang dapat diimbas ke halaman aplikasi secara automatik untuk digunakan di telefon anda.

Sementara itu, pada APKPure, prosesnya sedikit lebih mudah. Sebaik sahaja anda menemui aplikasi untuk dipasang, bukannya memfokuskan pada varian perkakasan anda, ketuk sahaja Muat turun butang, atau gunakan kod QR di halaman penyenaraian aplikasi untuk memuat turun fail. Sekiranya anda memuat turun APK ke komputer tetapi perlu memasangnya di telefon anda, cukup gunakan kabel USB untuk memindahkan fail dari komputer ke telefon anda.

Mereka tidak mempunyai setiap aplikasi yang dapat dibayangkan, tetapi mereka mempunyai sebahagian besar perisian yang anda mahukan pada peranti anda. Sama ada anda mencari aplikasi yang tidak disokong oleh telefon anda, dibatasi dari lokasi anda, atau aplikasi yang belum dirilis, beta, atau tidak diizinkan dari Play Store, mudah didapati di laman APK pihak ketiga.

Perkara yang Perlu Diingat Semasa Memuat turun APK

Semasa memuat turun apa-apa dari internet, kami mengesyorkan berhati-hati, terutamanya semasa menggunakan perkhidmatan pihak ketiga untuk torrents. Walaupun perkongsian / pencerminan fail adalah cara yang baik untuk meningkatkan masa muat turun, selalu ada kemungkinan sesuatu yang jahat ditambahkan kepadanya.

Sebilangan besar laman APK tidak selamat untuk kebanyakan pengguna. Sekiranya laman web ini seolah-olah menawarkan aplikasi cetak rompak atau jenis fail yang tidak jelas, jangan gunakan laman web ini. Sebaliknya, ikuti kaedah yang membolehkan anda mendapatkan fail anda terus dari Google.

APK dan Google Play Store

Secara keseluruhan, Pemuat turun APK merupakan cara yang baik untuk memuat turun APK terus dari laman web Google sendiri tanpa menggunakan perkhidmatan pihak ketiga, walaupun batasan pada platform pasti merendahkan sesuatu. Begitu juga kekurangan ekstensi khusus untuk Chrome, walaupun laman web dapat ditanda buku dan diakses dengan mudah. Terdapat beberapa bug dan kekacauan sesekali dalam perkhidmatan, tetapi pada penghujung hari, APK Downloader adalah satu-satunya cara untuk merebut pakej APK terus dari Play Store.

Sekiranya itu tidak menjadi masalah bagi anda, bagaimanapun, menggunakan APKMirror atau APKPure semudah itu, selalunya tanpa sekatan dan mesej ralat yang diterima dengan APK Downloader.

Jangan ragu untuk berkongsi pendapat dan pengalaman anda memuat turun APK dari Google Play Store di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found