Cara Menambah Ruang Berganda dengan Cepat di Word

Walaupun tidak mudah untuk menulis dokumen besar, itu hanya satu bahagian tugas. Semasa anda menulis, penting untuk memformat teks itu agar orang lain dapat membacanya dengan mudah. Nasib baik, Microsoft Word mempunyai persenjataan yang dapat menolongnya.

Cara Menambah Ruang Berganda dengan Cepat di Word

Salah satu muslihat untuk menjadikan dokumen anda dapat dibaca mungkin adalah dengan menambahkan ruang kosong di antara baris teks. Dan jika anda tidak pasti bagaimana melakukannya di Word, artikel ini akan membantu anda mengetahui caranya.

Jarak Berganda dalam Microsoft Word

Dengan beratus-ratus pilihan pemformatan dan tetapan automatik, cukup mudah untuk menjadikan dokumen Word anda kelihatan sangat kemas. Ini sangat berguna dalam persekitaran perniagaan formal, di mana membuat titik yang jelas dan ringkas adalah hampir separuh daripada pekerjaan yang dilakukan.

Seperti yang dinyatakan di atas, jarak dua kali ganda meningkatkan kebolehbacaan dokumen anda. Dengan tidak memaparkan perenggan anda terlalu padat, teks menjadi pemandangan selamat datang kepada pembaca. Mereka tidak akan merasa terbeban ketika menghadapi tembok bata dan ayat.

Perkara praktikal lain dengan jarak dua kali ialah ia meninggalkan ruang putih di antara baris teks. Ini membolehkan pembaca yang melihat salinan bercetak untuk menambahkan komen atau pemikiran tepat di atas baris teks.

Walaupun benar bahawa menambahkan ruang dua kali pada teks anda pasti akan meningkatkan jumlah halaman, menjadikan teks anda yang dapat dibaca semestinya menjadi keutamaan nombor satu anda. Sudah tentu, sebelum anda mula memformat teks anda, pertama anda perlu mengetahui di mana untuk mencari pilihan jarak dua.

Ruang Berganda dalam Word Pantas & Mudah

Menambah Jarak Dua Kali ke Keseluruhan Dokumen

Untuk versi terbaru Microsoft Word, menambahkan jarak dua kali pada dokumen anda cukup mudah. Ikuti prosedur seperti yang dijelaskan dalam langkah-langkah di bawah.

 1. Buka Word dan buat dokumen baru.

 2. Klik tab "Reka Bentuk" di menu atas.

 3. Klik "Opsyen Jarak Perenggan" di bahagian kiri menu pita.

 4. Di menu lungsur turun, klik "Double" dari bahagian "Built-In".

 5. Seluruh dokumen anda kini harus bertukar menjadi jarak dua kali.

Sekiranya anda menggunakan Word 2007 hingga 2010, proses ini sedikit berbeza. Anda boleh melakukannya dengan mengubah gaya yang ada atau membuat yang baru. Sebagai contoh pertama, anda akan melihat bagaimana anda dapat mengubahsuai salah satu gaya.

 1. Klik tab "Rumah" di menu atas.

 2. Dalam kumpulan "Gaya", klik kanan gaya "Normal".

 3. Sekarang klik "Ubah suai."

 4. Di bahagian "Memformat", klik ikon "Jarak Jauh". Anda boleh menemuinya di bahagian tengah baris dengan ikon perenggan. Ini adalah ikon ketujuh dari kiri.

 5. Apabila anda mengklik ikon "Jarak Jauh", contoh teks di tengah tetingkap menu "Ubah Gaya" harus menunjukkan hal itu. Untuk memastikan bahawa anda telah memilih yang tepat, periksa penjelasan di bawah contoh teks. Nilai "Jarak jarak:" harus dibaca "Double".

 6. Sekiranya semuanya kelihatan betul, klik butang "OK" untuk mengesahkan perubahan anda.

Tidak jarang orang ingin mengekalkan gaya "Normal" seperti itu. Sekiranya demikian, anda boleh membuat gaya yang sama sekali baru yang akan menggunakan jarak dua kali pada perenggan anda.

 1. Di menu atas, klik tab "Rumah".
 2. Dalam kumpulan "Gaya", klik butang "Lebih banyak pilihan". Ia adalah butang kecil di sudut kanan bawah kumpulan "Gaya". Ia kelihatan seperti anak panah yang menunjuk ke bawah dengan garis mendatar kecil di atas.
 3. Klik "Gaya Baru."

 4. Sekarang masukkan nama untuk gaya baru anda. Setelah selesai, tekan OK.

 5. Di bahagian Gaya, klik kanan pada gaya yang baru dibuat.
 6. Klik "Ubah suai."

 7. Seperti yang dijelaskan dalam langkah empat hingga enam dari bahagian sebelumnya dari bahagian ini, klik ikon jarak dua kali dan sahkan perubahan dengan mengklik "OK".

Menambah Jarak Dua Kali ke Bahagian Teks Anda

Setelah mengetahui cara menambahkan jarak dua kali ganda ke seluruh dokumen anda, inilah masanya untuk belajar bagaimana menambahkan pemformatan tersebut ke bahagian dokumen anda.

 1. Pilih teks yang ingin anda gandakan.
 2. Klik butang kanan pada pilihan tersebut.
 3. Klik "Perenggan" dari menu klik kanan.

 4. Klik tab "Inden dan Jarak".
 5. Di bahagian "Jarak", klik menu tarik-turun "Jarak jarak:".
 6. Pilih "Double."
 7. Klik "OK" untuk mengesahkan perubahan anda.

Pilihan anda sekarang harus mengandungi jarak dua kali. Untuk melakukannya dengan lebih pantas, anda juga boleh mengikuti beberapa langkah seterusnya. Penting untuk diperhatikan bahawa proses ini juga berfungsi pada versi Word 2007-2010 yang lebih lama.

 1. Pilih teks yang anda mahu mempunyai jarak dua kali.
 2. Di tab "Rumah", lihat kumpulan "Perenggan".
 3. Klik ikon "Jarak Garis dan Perenggan". Teks seperti teks dengan dua anak panah biru menunjuk ke atas dan ke bawah.

 4. Menu lungsur turun akan muncul. Pilih "2.0" untuk menambahkan jarak dua kali pada pilihan teks anda.

Double-Spacing Seperti Pro

Sekarang setelah anda mengetahui cara menambahkan jarak dua kali pada dokumen Word anda, semoga ia menjadi mudah mulai sekarang. Ini akan menjadikan dokumen anda lebih senang dibaca dan lebih profesional. Dengan cara yang tersusun, inilah masanya untuk memberi tumpuan untuk menulis teks anda dengan sebaik mungkin.

Adakah anda berjaya menggunakan jarak dua kali pada dokumen anda? Berapa kerap anda menggunakan pilihan ini? Sila kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found