Cara Menggandakan Ruang dalam Dokumen Google

Sesiapa yang pernah melalui sekolah menengah dan kuliah sejak tahun 90-an tahu tentang cara "dua-jarak dengan font 12" untuk membuat karangan anda dan dokumen bertulis lain kelihatan lebih panjang. Google Docs menggunakan jarak garis 1.15 dan fon berukuran 11 secara lalai. Ini sangat baik bagi kebanyakan pengguna kerana dokumen ini kelihatan lebih padat dan mudah dibaca.

Cara Menggandakan Ruang dalam Dokumen Google

Walau bagaimanapun, menggunakan lapisan dua jarak boleh menjadikan dokumen lebih mudah dibaca dan memberikan potongan percetakan yang lebih baik jika perlu. Jarak dua kali mempunyai cara untuk menjadikan dokumen anda kelihatan lebih jelas di mata pembaca dan dengan itu lebih mudah untuk mengelakkan pembacaan berulang kali.

Artikel ini akan memperincikan prosedur bagaimana menambahkan ruang berganda (serta 1.5) ke Google Docs anda untuk bukan sahaja desktop tetapi juga pada peranti mudah alih.

Melaraskan Jarak Garisan Dokumen Google Di Desktop

Versi desktop aplikasi Google Docs mempunyai beberapa cara untuk menyesuaikan jarak baris dokumen anda untuk menambahkan ruang ganda. Cara pertama untuk melakukannya adalah dengan menggunakan ikon yang terdapat di bar alat.

Apa yang perlu anda lakukan ialah:

 1. Log masuk ke Google Docs, dan buka dokumen yang sedang anda edit dan perlu menambah ruang berganda.

 2. Sorot teks tertentu yang ingin anda tambahkan jarak dua kali dengan menahan klik kiri tetikus dan menyeretnya ke teks yang dikehendaki. Anda juga boleh mengklik kiri pada awal teks, menahan Pergeseran kekunci papan kekunci anda, dan kemudian klik kiri sekali lagi selepas watak terakhir yang ingin anda ketengahkan. Untuk menyerlahkan keseluruhan dokumen, tekan CTRL + A .

 3. Setelah semua teks yang diperlukan diserlahkan, klik pada Jarak baris ikon, yang terletak betul-betul di sebelah kanan Benarkan ikon pada bar alat anda.

 4. Pilih Berganda pilihan dari menu untuk menambahkan jarak dua kali pada teks anda.

Cara kedua untuk menambahkan ruang ganda pada teks anda boleh dilakukan melalui tab "Format". Anda perlu menyerlahkan teks anda seperti pada langkah sebelumnya dan kemudian:

 1. Klik pada Format tab untuk membuka menu.
 2. Dari menu, pilih Jarak baris dan kemudian Berganda.

Kedua-dua cara berfungsi sama, hanya satu langkah lagi untuk pilihan terakhir.

Menyelaraskan Jarak Garisan Dokumen Google pada Android & iOS

Arahan yang diberikan akan berfungsi untuk kedua-dua peranti Android dan iOS. Tidak perlu penyimpangan. Anda mesti memuat turun dan memasang aplikasi Google Docs (atau Google Drive) pada peranti anda sebelum mengikuti langkah-langkah di bawah.

Untuk menambahkan jarak dua kali pada peranti Android atau iOS anda:

 1. Lancarkan aplikasi Google Docs dan buka dokumen yang ingin anda tambah dua jarak.

 2. Ketik biru Edit ikon yang terletak di sudut kanan bawah skrin.

 3. Anda perlu menekan layar dan seret jari anda ke seluruh teks untuk menyorotnya.
  • Anda juga boleh mengetuk dua kali dan kemudian seret untuk memilih kawasan. Sekiranya anda cuba menonjolkan satu perenggan, ketuk sekali dengan dua jari. Anda juga dapat menekan jari pada awal dan akhir perenggan untuk menyoroti semuanya.

 4. Ketik ikon yang kelihatan seperti 'A' dengan garis mendatar di sisinya. Ini adalah Memformat ikon.

 5. Beralih ke Ayat tab dan ketuk anak panah ke atas yang terletak di sebelah Jarak baris.

 6. Tingkatkan ruang untuk 2 dan ketuk tanda semak ke sudut kiri atas untuk menerapkan perubahan apabila selesai.

Semua arahan yang diberikan harus lebih dari cukup untuk meminta anda mengedit jarak baris dokumen anda di kedua-dua aplikasi desktop dan peranti mudah alih. Sekiranya anda memilih, arahan yang sama dapat digunakan untuk menyesuaikan jarak garis anda menjadi 1 (tunggal) atau 1.5 juga. Versi desktop juga membenarkan jarak khusus yang akan membolehkan anda menyesuaikan jarak garis ke saiz mana pun yang menggelitik kesukaan anda.

Ruang Berganda Secara Lalai Pada Desktop

Versi desktop mempunyai satu lagi ciri kecil yang menarik yang tidak dimiliki oleh aplikasi Android dan iOS - ruang berganda secara lalai. Ini bermaksud bila-bila masa anda membuka Dokumen Google, jarak 1.15 biasanya akan digandakan secara automatik.

Untuk membuat ini:

 1. Di penyemak imbas web anda (pilihan Google Chrome), buka Google Docs dan buka dokumen.
 2. Sorot mana-mana bahagian teks yang sudah dua jarak. Sekiranya anda mengikuti, anda boleh melakukannya dalam dokumen yang sama dengan yang telah anda buka.
 3. Di bar alat, klik Teks biasa untuk menurunkan menu.
 4. Dari menu, klik anak panah yang terletak di sebelah kanan Teks biasa.
 5. Anda akan menerima dua pilihan: Gunakan 'teks biasa' dan Kemas kini ‘Teks biasa’ untuk dipadankan. Pilih pilihan kedua.
 6. Di bar alat sekali lagi, klik Teks biasa untuk menurunkan menu.
 7. Pilih Pilihan dan pilih Simpan sebagai gaya lalai saya.

Memformat Dokumen Google

Mengubah jarak talian anda di Google Docs sangat mudah. Dengan beberapa klik atau ketukan, dokumen anda dapat dibuat dengan cepat untuk memenuhi piawaian pemformatan apa pun yang anda perlukan atau dokumen itu dapat dibaca dengan lebih mudah.

Kami juga mempunyai artikel tentang menambahkan garis besar ke Google Docs dan membuat brosur.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found