Bagaimana Mendapatkan Borang Cukai 1099 Anda dari DoorDash

Sama seperti pekerjaan lain, semasa anda bekerja di DoorDash, anda perlu menjaga cukai anda. Apabila anda seorang Dasher, anda diambil bekerja sebagai kontraktor bebas, jadi anda bertanggungjawab untuk mengetahui apa yang anda perolehi. Majikan anda tidak dapat memberi anda nasihat cukai profesional, jadi jika anda memerlukan pertolongan, anda perlu berbincang dengan pakar.

Cara Dapatkan Borang Cukai 1099 Anda dari DoorDash

Sekiranya anda tidak pasti apakah bentuk 1099 dan bagaimana anda boleh mendapatkannya, artikel ini dapat membantu menghilangkan keraguan anda. Walau bagaimanapun, ingat bahawa hanya maklumat, dan hanya profesional cukai yang dapat memberi anda nasihat undang-undang yang tepat.

Di mana saya mendapat 1099 saya?

1099 adalah borang cukai yang anda terima dari Payable.com jika anda memperoleh lebih dari $ 600 dalam satu tahun kalendar. Anda menggunakan borang ini untuk melaporkan pendapatan tahunan anda, dan berguna jika anda memilikinya semasa memfailkan cukai anda. Formulir 1099 dimaksudkan untuk pekerja mandiri, tetapi juga dapat digunakan untuk melaporkan pembayaran pemerintah, bunga, dividen, dan banyak lagi.

Majikan anda mempunyai tanggungjawab untuk menghantar borang ini kepada anda setiap tahun sebelum 31 Januari. Oleh kerana anda adalah kontraktor bebas semasa bekerja di DoorDash, anda akan mendapat borang 1099-MISC. Melalui borang ini, anda melaporkan semua pendapatan tahunan anda kepada IRS dan kemudian membayar cukai pendapatan atas pendapatan tersebut.

Perhatikan bahawa anda perlu melaporkan pendapatan walaupun anda tidak menerima borang. Sekiranya ini berlaku, ia tidak akan menjadi masalah jika anda masih melaporkan pendapatan anda dan membayar cukai anda dengan sewajarnya. Anda boleh melakukannya tanpa borang 1099, jadi tidak perlu menghubungi majikan dan mengingatkan mereka untuk menghantarnya. Anda tidak akan menghadapi masalah dengan IRS selagi anda memfailkan cukai tepat pada waktunya. Satu-satunya perkara yang harus anda elakkan ialah menunggu borang dan tidak mempunyai tarikh akhir.

Untuk mengakses borang 1099-MISC anda, anda perlu menerima jemputan yang dihantar oleh DoorDash kepada anda. Apabila anda melakukannya, anda akan mendapat akaun Bayar secara automatik, jadi anda tidak perlu membuatnya sendiri. Sekiranya anda mempunyai akaun dari sebelumnya, anda dapat melihat borang 1099 untuk tahun semasa dengan nama DoorDash (tahun).

Cara Dapatkan 1099

Bolehkah Mereka Menyampaikan Bentuk Ini Dengan Cara Lain?

Borang 1009 dihantar kepada anda dengan kaedah pilihan anda. Anda boleh mengubah pilihan penghantaran bila-bila masa, selagi seminggu sebelum tarikh akhir. Ini adalah bagaimana anda dapat melakukannya melalui akaun Hutang anda:

  1. Lancarkan aplikasi Bayar dan log masuk ke akaun anda.
  2. Terdapat menu di sebelah kiri - tarik keluar dan ketuk Akaun Saya di bahagian bawah. Anda juga dapat mengakses akaun anda dengan mengetuk gambar profil anda di sudut kanan atas.
  3. Tatal ke bawah untuk mencari bahagian Pengesahan & Maklumat Cukai.
  4. Ketuk Penghantaran Borang Cukai untuk memilih bentuk penghantaran borang 1099 yang dikehendaki.

Anda harus memilih pilihan penghantaran sekurang-kurangnya tujuh hari sebelum borang 1099 perlu dihantar. Sekiranya tidak, ia akan dihantar secara automatik ke alamat rumah anda, seperti yang dinyatakan dalam akaun anda.

Pintu Pintu

Bagaimana Saya Tahu Jika DoorDash Memfailkan 1099?

Untuk memeriksa sama ada majikan anda telah mengemukakan borang ini, log masuk ke akaun Hutang anda dan lakukan perkara berikut:

  1. Tarik menu di sebelah kiri skrin dan ketuk Pajak. Perhatikan bahawa jika anda mengakses laman web dari penyemak imbas web, anda perlu mengklik Pajak di bar di bahagian atas.
  2. Pada skrin seterusnya, pilih tahun cukai yang diinginkan.
  3. Pilih paparan pengembangan tahun cukai dan tatal untuk mencari Muat turun & Cetak Borang, tepat di atas butang Tutup.
  4. Ketik atau klik untuk memuat turun borang 1099.

Melakukan Cukai Diperlukan

Melakukan cukai agak mudah semasa anda bekerja di DoorDash. Anda perlu memantau penghasilan anda dan bertanggungjawab untuk memasukkan maklumat yang betul dan melakukannya tepat pada waktunya. Namun, anda mendapat borang yang anda perlukan secara automatik semasa majikan anda memfailkannya.

Adakah anda merasa sukar untuk menjejaki pendapatan dan cukai anda sebagai Dasher? Kongsi pengalaman anda dengan kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found