Adakah Amazon Echo Eavesdrop?

Amazon Echo adalah salah satu pembesar suara pintar yang paling popular di pasaran. Seperti pesaing utamanya, pembesar suara Amazon menawarkan kemampuan untuk melayari internet, membuat senarai tugas, mengatur penggera, streaming podcast, memainkan muzik dan video, memeriksa maklumat cuaca dan lalu lintas, dan banyak lagi. Echo juga boleh digunakan untuk mengawal peranti pintar di sekitar rumah.

Adakah Amazon Echo Eavesdrop?

Untuk memberitahu anda suhu semasa atau mematikan lampu di bilik tidur, Echo anda perlu mendengar anda semasa anda bercakap dengannya. Oleh kerana ia masih belum dilengkapi dengan kemampuan untuk meramalkan kapan anda akan memerlukannya, Echo harus sentiasa aktif. Oleh itu, wajar jika anda bertanya-tanya apakah Gema anda mungkin menguping anda.

Adakah Gema Anda Menguping Anda?

Untuk memperbaikinya dengan segera, Amazon Echo mendengarkan anda. Sentiasa. Semasa terpasang, Echo mendengar dan menunggu anda mengucapkan kata bangun dan mengaktifkannya. Ketika berada dalam mod pasif (sebelum mengesan kata bangun), Echo hanya memantau persekitarannya. Sebaliknya, ketika mengambil kata bangun, ia mula merakam. Setelah perbualan berakhir, Echo memuat naiknya ke awan.

Begitu juga, apabila anda mengatakan "Alexa / Echo / Amazon / Computer, stop" (bergantung pada kata bangun pilihan anda), pembesar suara Amazon Echo anda akan berhenti merakam dan kembali ke mod pendengaran / pemantauannya.

Sekiranya Anda Bimbang?

Anda mungkin pernah mendengar berita-berita mengenai sepina Amazon untuk kes mahkamah jenayah yang membuat anda tertanya-tanya; Adakah Alexa merakam perbualan peribadi saya walaupun saya belum mengaktifkannya?

Dalam kes ini, kami tidak melihat banyak maklumat mengenai sama ada Alexa benar-benar mendengar sesuatu yang tidak disengajakannya. Tetapi penting untuk diperhatikan bahawa dalam kedua-dua kes berprofil tinggi itu, pihak berkuasa mendapat akses ke rakamannya namun berita rasmi tetap ada; Alexa tidak merakam apa-apa kecuali dia diaktifkan untuk melakukannya.

Mempunyai alat kawalan suara yang mendengarkan anda boleh sedikit mengganggu anda. Ini berlipat ganda jika peranti yang sama disambungkan ke internet dan mempunyai akses ke senarai kenalan anda. Walaupun sangat tidak disukai, perkara boleh berlaku dengan peranti seperti itu. Sebagai contoh, pembesar suara Echo anda mungkin salah menafsirkan perbualan dan memanggil nombor rawak dari senarai kenalan anda atau memesan sesuatu dalam talian.

Dari sisi perkara yang lebih terang, kejadian seperti itu sangat jarang berlaku dan sangat tidak mungkin berlaku, kerana Echo mengikuti prosedur yang tepat sebelum melaksanakan setiap tugas. Juga, perintah "Echo / Alexa, Stop" menghentikan mod rakamannya dan mematikannya sehingga anda mengucapkan kata bangun semula.

Tetapi jika anda risau, ada langkah-langkah yang dapat anda ambil untuk meminimumkan kemungkinan Echo anda melakukan tugas yang tidak diminta.

Apa yang Perlu Dilakukan?

 1. Matikan Gema Anda. Sekiranya anda ingin mengelakkan Echo anda mendengarkan anda, matikan mikrofonnya. Untuk melakukannya, tekan butang mikrofon pembesar suara. Ini bukan jalan pintas, tetapi pertukaran sebenar. Setelah anda melakukannya, Echo tidak akan dapat mengambil apa-apa sehingga anda menghidupkan mikrofon semula. Gunakan pilihan ini hanya jika anda ingin mematikan Gema anda sepenuhnya.
 2. Lumpuhkan Pembelian Suara. Anda juga boleh melumpuhkan pembelian suara jika anda takut Echo anda mungkin membeli sesuatu secara tidak sengaja bagi pihak anda. Kemungkinan sesuatu seperti ini berlaku adalah mikroskopik tetapi jika anda merasa memerlukannya, matikan ciri ini. Sebagai alternatif, anda boleh menetapkan PIN yang diperlukan untuk menyelesaikan pembelian.
 3. Lumpuhkan Panggilan Suara. Amazon Echo membolehkan anda, melalui perkhidmatan Panggilan dan Pemesejan Alexa, untuk menghubungi dan menghantar mesej dari senarai anda. Orang yang berada di sisi lain diwajibkan mempunyai peranti yang dikendalikan oleh Alexa dan mengaktifkan Alexa Calling and Messaging. Anda juga boleh mematikan fungsi ini.
 4. Lumpuhkan Drop-Ins. Drop-Ins adalah cara yang menyeronokkan untuk berkomunikasi dengan orang lain yang menggunakan peranti yang dipacu oleh Alexa. Mereka membenarkan orang masuk dan mendengar dan melihat anda melalui peranti anda. Sudah tentu, setiap kali seseorang cuba mampir, pembesar suara Echo anda akan bertanya kepada anda jika anda mahu membiarkannya masuk. Anda boleh membiarkan Drop-Ins tersedia untuk seluruh senarai kenalan anda, ahli keluarga anda, atau mematikannya sepenuhnya.
 5. Matikan ‘Penggunaan rakaman suara’ - Alexa, seperti banyak perkhidmatan lain, mencatat aktiviti anda untuk lebih memahami seberapa baik peranti anda berfungsi. Yang perlu anda lakukan hanyalah mengikuti 'Tetapan'> 'Privasi Alexa'> 'Kelola Data Alexa Anda' dan matikan pilihan. Hanya ambil perhatian; jika anda mematikan fungsi ini, Alexa anda mungkin tidak akan menerima kemas kini yang diperlukan.

Cara Menghapus Apa Yang Dirakam

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan pilihan yang diberikan di bahagian sebelumnya, anda selalu boleh memilih untuk menghapus apa yang direkodkan oleh Echo anda. Sekiranya anda mahu melakukannya, ikuti langkah mudah ini.

 1. Buka aplikasi Amazon Alexa di telefon atau tablet anda.
 2. Ketuk ikon "Menu" di sudut kanan bawah.
 3. Setelah berada di "Menu Utama", arahkan ke tab "Tetapan" dan ketuk padanya.
 4. Seterusnya, ketik butang "Privasi Alexa".
 5. Sekarang pilih pilihan "Tinjau Sejarah Suara". Sudah tentu, anda juga boleh menyemak pilihan 'Sejarah Ulasan Bunyi Terkesan'.
 6. Sekarang, pilih jangka masa yang ingin anda selidiki.
 7. Di sana, aplikasi Alexa akan menunjukkan kepada anda senarai semua arahan yang telah direkodkannya. Mungkin berlaku bahawa beberapa rakaman tidak tersedia dalam format teks. Sekiranya anda mengkliknya, Alexa akan memainkan rakaman audio kepada anda. Pilih yang anda mahu hapus dan ketik "Padam".

Perlu diingat bahawa anda juga dapat memberikan maklum balas kepada pembangun di halaman ini juga. Cukup ketuk pilihan jempol ke atas atau jempol di bawah rakaman.

Amazon memberi amaran bahawa penghapusan sejarah Alexa mungkin mempengaruhi pengalaman pengguna anda, kerana Alexa menggunakannya untuk belajar bagaimana melayani anda dengan lebih baik.

Kesimpulannya

Alexa akan mendengar dan merakam suara latar ketika diaktifkan (contohnya; anda memberi arahan dan orang lain bercakap di latar belakang), tetapi dia tidak seharusnya merakam di luar itu. Adalah mungkin bagi agensi penguatkuasaan undang-undang untuk memanggil Alexa dan oleh itu ia adalah alat yang boleh digunakan untuk atau menentang anda dalam beberapa kes.

Bersama dengan pelbagai faedah, Amazon Echo hadir dengan kelemahan dan potensi risiko. Oleh itu, bermanfaat untuk mengetahui bagaimana mencegah atau mengurangkan kemungkinan kejadian yang tidak diingini dan tidak menyenangkan.

Pada akhirnya, pengguna rata-rata tidak boleh terlalu peduli dengan kemampuan Alexa untuk mendengar perbualan anda setelah mengambil langkah berjaga-jaga yang betul. Lagipun, telefon pintar anda juga diaktifkan Siri atau OK Google yang menjalankan fungsi Amazon yang sama.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found