Adakah Snapchat menggunakan Mod Hantu Secara Automatik?

Mode Hantu di Snapchat adalah mod privasi lalai. Sekiranya anda tidak mahu lokasi anda disiarkan kepada semua rakan anda setiap kali aplikasi dibuka, anda memerlukan Mod Hantu diaktifkan untuk menyimpannya sendiri. Jadi adakah Mode Hantu diaktifkan secara automatik atau adakah anda harus menghidupkannya secara manual?

Adakah Snapchat menggunakan Mod Hantu Secara Automatik?

Jawapannya adalah jenis kedua-duanya. Ia automatik setelah anda memilih mod privasi yang ingin anda gunakan dengan Peta Snap tetapi anda harus menghidupkan atau mematikannya secara manual semasa anda menukar mod.

Peta Snap akan mengemas kini lokasi anda setiap kali anda menggunakan Snapchat jika anda tidak mempunyai Mode Hantu yang aktif. Sekiranya anda senang berkongsi lokasi anda, anda boleh mengawal siapa yang dapat melihatnya. Sekiranya anda tidak senang berkongsi lokasi anda atau menginginkan waktu bersendirian, anda boleh mematikannya menggunakan Ghost Mode.

Snap Peta dan Mod Hantu

Semasa pertama kali membuka Peta Snap, anda akan disajikan dengan skrin pop timbul dengan empat pilihan privasi. Anda perlu memilihnya sebelum dapat membuka peta secara nyata dan menerokainya. Anda boleh mengubah pilihannya kapan saja, tetapi ini adalah ketika pertama kali disajikan dengan Mode Hantu.

Pilihan privasi tersebut adalah:

  • Mod Hantu (Hanya Saya)
  • Kawan-kawan saya
  • Kawan Saya Kecuali…
  • Hanya Rakan Ini ...

Ini adalah pilihan yang serupa dengan tetapan privasi lain di Snapchat tetapi mari kita melihatnya dengan cepat sekiranya anda tidak dikenali.

Mod Hantu (Hanya Saya)

Sekiranya anda memilih Mode Hantu (Hanya Saya), lokasi anda tidak akan dapat dilihat di Peta Snap sehingga anda mengubahnya. Sekiranya seseorang melihat bitmoji anda di peta, mereka akan melihat sedikit hantu untuk memberitahu mereka bahawa anda menyimpannya sebagai kunci. Anda boleh mempunyai set ini secara kekal atau menggunakan pemasa bergantung pada keperluan anda.

Satu perkara yang perlu disedari ialah jika anda menerbitkan Snap to Our Story, itu akan menunjukkan lokasi anda. Jika tidak, ini adalah tetapan yang akan digunakan jika anda tidak mahu menggunakan Peta Snap atau tidak mahu menggunakannya pada masa ini.

Kawan-kawan saya

Tetapan Rakan Saya akan berkongsi lokasi anda dengan rakan bersama. Ia hanya akan berkongsi lokasi itu dengan orang-orang yang telah berkawan dengan anda dan anda telah berkawan semula. Ia hanya akan berfungsi apabila anda berdua berkawan. Ini untuk menghentikan kita mengikuti orang atau selebriti secara rawak dan dapat melihat di mana mereka berada tanpa mereka mempunyai kawalan ke atasnya.

Kawan Saya Kecuali…

Kawan Saya Kecuali… menggunakan kriteria yang sama seperti di atas tetapi membolehkan anda menentukan secara manual mana-mana rakan yang anda tidak mahu melihat lokasi anda di Peta Snap. Ini boleh menjadi pengaturan yang berguna tetapi juga menyusahkan. Gunakan sekerap mungkin.

Hanya Rakan Ini ...

Hanya Rakan-rakan ini ... adalah tetapan yang lebih baik untuk digunakan kerana anda tidak hanya mengecualikan satu atau dua orang tetapi memilih untuk berkongsi lokasi anda dengan siapa. Anda disajikan dengan senarai rakan anda dan anda hanya memilih mereka yang ingin anda kongsikan lokasi anda dan mereka akan melihat anda di Peta Snap. Semua rakan yang lain tidak akan melihat lokasi anda sehingga anda mengubah tetapan ini.

Tetapan privasi Peta Snap yang lain

Walaupun anda dapat mengatur tetapan privasi anda pada kali pertama membuka Peta Snap, anda dapat mengunjunginya kapan saja untuk mengubahnya bergantung pada apa yang anda lakukan. Setelah anda membuat pilihan awal, pilihan lebih lanjut dilakukan dari menu Peta Snap.

Untuk menghidupkan Mode Hantu kapan saja, lakukan ini dari dalam Peta Snap:

  1. Pilih ikon roda gigi di kanan atas skrin.
  2. Togol Mode Hantu ke hidup.

Anda juga dapat menghidupkannya tanpa perlu masuk ke Peta Snap, dari menu privasi.

  1. Pilih bitmoji anda dari dalam Snapchat.
  2. Pilih ikon roda gigi untuk mengakses tetapan.
  3. Pilih Lihat Lokasi Saya dan beralih pada Mod Hantu.

Hasil akhirnya adalah sama. Bitmoji anda akan muncul sebagai hantu kepada orang lain dan lokasi anda akan tetap dirahsiakan.

Anda juga dapat mematikan ciri lokasi atau menyekat akses Snapchat ke lokasi tetapi ini akan mengganggu sekarang Snapchat berfungsi. Anda tidak dapat menggunakan geofilter, menemui cerita tempatan, melihat acara dan tawaran tempatan atau apa sahaja yang bergantung pada lokasi untuk bekerja. Ini adalah pilihan nuklear tetapi merupakan pilihan jika anda tidak mempercayai Snapchat. Cukup masuk ke tetapan telefon anda, kemudian izin aplikasi dan keluarkan izin Snapchat untuk mengakses data lokasi.

Peta Snap mempunyai peta yang sangat terperinci yang boleh menjadi sangat spesifik, bahkan hingga ke bangunan atau rumah yang mungkin anda tinggali. Ia sebahagiannya menyeramkan tetapi sebahagiannya menarik betapa banyak Snapchat dapat mengetahui tentang anda tetapi anda mempunyai kawalan. Sekiranya anda baru menggunakan Peta Snap, saya sarankan untuk belajar tentang mod perkongsian itu dengan segera. Anda akan memerlukannya!

Recent Posts