Adakah Snapchat Hapus Kiriman yang Belum Dibaca?

Snapchat adalah antara platform pesanan dan sembang yang paling popular dan paling banyak digunakan. Rangkaian ini mempunyai lebih dari 150 juta pengguna harian dari seluruh dunia. Aplikasi ini paling popular di negara berbahasa Inggeris, Scandinavia, India, dan Jepun. Ia juga popular di Perancis, Portugal, dan beberapa negara EU yang lain.

Adakah Snapchat Hapus Kunci yang Belum Dibaca?

Penghapusan mesej secara automatik setelah dibaca atau dilihat adalah ciri utama Snapchat dan sudah sejak platform dilancarkan pada tahun 2011. Sudah diketahui umum bahawa Snapchat menghapus mesej, video, dan cerita, tetapi adakah Snapchat juga menghapus snap yang belum dibaca?

Mesej Snapchat

Salah satu titik pemasaran utama Snapchat adalah bahawa tidak ada yang kekal selama-lamanya. Komunikasi antara anda dan yang lain akan terhapus secara automatik. Teks, foto, dan video semuanya akan hilang setelah beberapa waktu, atau setelah seseorang melihat informasi tersebut. Setelah dipadamkan, kandungan anda akan hilang.

Cerita Snapchat anda dapat dilihat selama 24 jam setelah diposkan. Tetapi bagaimana dengan mesej dan snap anda? Kandungan yang anda hantar kepada rakan? Walaupun anda telah menghantar mesej peribadi kepada pengguna Snapchat lain dan mereka tidak pernah membacanya atau membalasnya, adakah Snapchat akan menghapusnya juga?

Jawapannya adalah ya. Snapchat akan memadamkan kandungan 'Belum Dibaca'.

Begini caranya: Masa yang diperlukan untuk menghilang kandungan anda yang belum dibaca bergantung pada bentuk komunikasi. Mesej anda yang belum dibaca tidak lagi tersedia setelah 30 hari. Sebahagian daripada mesej yang belum dibaca ini mungkin hilang setelah 24 jam.

Peraturan asasnya adalah seperti berikut:

  • Sekiranya anda telah menghantar mesej satu-satu - Ini akan dihapus secara automatik selepas 30 hari
  • Mesej dalam kumpulan - Ini akan dikeluarkan secara automatik selepas 24 jam.

Penting untuk disebutkan bahawa terdapat perbezaan antara snap dan mesej. Gambar yang anda kirim adalah dalam bentuk video. Mesej adalah teks yang anda hantar. Kedua-duanya diakses dengan memilih ikon ‘Mesej’ di sudut kiri bawah aplikasi.

Bagaimana dengan Snaps yang Belum Dibaca?

Gambar yang belum dibaca, seperti semua kandungan yang belum dibaca, akan dihapus setelah habis masa berlakunya. Bergantung pada konteksnya, gambar yang belum dibaca dapat dihapus setelah 24 jam atau 30 hari. Inilah cara Snapchat menangani snap yang belum dibaca:

  • Sekiranya anda telah menghantar snap dalam sembang satu-satu, pelayan Snapchat diatur untuk menghapus snap yang belum dibuka setelah 30 hari. Sekiranya penerima membuka snap dalam 30 hari, ia akan dihapuskan sebaik sahaja dilihat.
  • Sekiranya anda telah menghantar snap ke sembang kumpulan, pelayan Snapchat akan menunggu selama 24 jam sebelum mereka menghapusnya. Namun, jika semua peserta melihat snap dalam jangka waktu yang ditentukan, snap akan dihapus sebelum waktunya habis.

Tukar Tetapan

Snapchat tidak memberi banyak cara untuk mengawal mesej anda yang belum dibaca, tetapi membolehkan anda mengubah jangka masa mesej 'baca' dihapus.

Anda boleh melakukannya dengan:

  1. Buka sembang baru ke kenalan yang dimaksud

  2. Ketik ikon profil pengguna di sudut kiri atas

  3. Ketik tiga titik di sudut kanan atas

  4. Ketik ‘Padamkan Sembang…’

  5. Ditetapkan untuk ‘Setelah Melihat’ atau 24 Jam Selepas Melihat ’

Sekiranya anda bimbang tentang pesanan yang belum dibaca, anda boleh mengetuknya ‘Perbualan yang jelas’ pilihan. Sekiranya anda atau pengguna lain telah menyimpan perbualan, fungsi ini tidak akan berfungsi. Ia masih akan wujud dalam perbualan yang disimpan.

Menyimpan Perbualan

Sekiranya anda ingin menyimpan perbualan, anda boleh. Setelah mesej dihantar, tekan lama teks. Pilih pilihan untuk ‘Simpan dalam Sembang’.

Dari sini anda boleh mengetuk ikon pengguna di sudut kiri atas seperti yang anda lakukan sebelumnya. Tatal ke bawah dan anda akan melihat kotak ‘Mesej yang Disimpan dalam Sembang’. Anda juga boleh memilih pilihan 'Padam' di sini untuk membuang mesej yang anda hantar.

Anda tidak dapat Memadam

Sekiranya anda tertanya-tanya sama ada anda dapat menghapus gambar yang anda kirimkan kepada rakan anda sebelum mereka akan tamat, bersiaplah untuk mendapatkan berita buruk. Tidak banyak, jika ada, pengguna boleh melakukan penghapusan gambar yang mereka kirim. Secara rasmi, tidak ada pilihan "Hapus" untuk snap seperti yang ada untuk mesej.

Kaedah yang disenaraikan di atas tidak berfungsi, hanya mesej. Snap satu lawan satu akan tersedia selama 30 hari, sedangkan snap kumpulan hanya tersedia selama 24 jam, walaupun tidak dibaca.

Sekiranya anda serius menyingkirkan Snap yang dihantar secara tidak sengaja, ada beberapa perkara yang perlu dicuba. Beberapa kaedah yang dicuba pengguna termasuk:

Memadamkan Akaun

Beberapa pengguna telah mencuba kaedah ini, dengan harapan semua komunikasi mereka akan dihapus bersama dengan akaun tersebut. Walau bagaimanapun, Snapchat menunggu 30 hari sebelum memadam akaun untuk selamanya dan, dengan itu, menyimpan semua mesej dan snap yang dihantar ke dan oleh akaun yang dipadamkan.

Sekiranya anda mengambil jalan ini, snap anda akan tetap dapat dilihat oleh penerima, dan Snapchat akan menghapusnya setelah mereka membukanya.

Menyekat Penerima

Perlu diingat bahawa dengan menyekat penerima, anda juga akan mengeluarkannya dari senarai rakan anda (anda juga dikeluarkan dari mereka). Sekiranya anda menyekatnya sebelum mereka membuka snap yang anda tidak mahu mereka lihat, perbualan anda akan hilang dari profil mereka, bersama dengan snap yang bermasalah.

Walau bagaimanapun, snap dan perbualan akan tetap muncul di akaun anda.

Gambar yang Boleh Anda Padam

Snapchat tidak akan membenarkan anda menghapus snap yang anda hantar kepada rakan. Walau bagaimanapun, anda dapat menghapus gambar yang anda kirimkan ke Kisah Kami. Potongan yang anda sumbangkan untuk ‘Kisah Kami’ dapat dilihat di sekitar platform untuk pelbagai jangka masa. Beberapa akan tersedia selama 24 jam, sementara yang lain mungkin tersedia lebih lama. Inilah cara menghapusnya:

  • Sekiranya terdapat sekejap yang anda hantar kurang dari 24 jam yang lalu, pergi ke skrin Cerita dan ketuk butang di sebelah "Kisah Kami". Seterusnya, cari snap yang ingin anda hapus, buka, dan ketuk ikon tong sampah di bahagian bawah skrin. Ini akan menghapusnya dari Carian, Kad Konteks, dan Peta.
  • Jika sudah lebih dari 24 jam, di Tetapan, buka "Kisah Kami Terkunci" untuk melihat yang masih aktif. Cari yang anda mahu alih keluar dan ketik ikon tong sampah untuk membuangnya.

Snapchat juga membolehkan anda menghapus snap dari Custom Story setiap saat. Sekiranya anda tidak menghapusnya, pelayan Snapchat akan melakukannya 24 jam selepas menghantar.

Soalan Lazim

Sekiranya saya menyekat seseorang di Snapchat, adakah gambar dan mesej saya akan hilang?

Apabila anda menyekat pengguna lain di Snapchat, komunikasi yang masih ada yang belum tamat akan terus ditunjukkan untuk penerima. Mesej dan Tangkapan ini tidak lagi tersedia untuk anda lihat.

Setelah orang lain disekat, mereka tidak lagi dapat melihat nama pengguna atau profil anda tetapi mereka masih dapat melihat sebarang mesej sehingga tamat.

Bolehkah saya memadam mesej saya yang belum dibaca secara manual?

Anda boleh menghapus atau menarik balik mesej yang belum dibaca secara manual yang anda hantar (walaupun ini tidak akan berfungsi dengan Snaps). Tekan lama mesej yang anda hantar dan klik pilihan untuk menghapusnya. Pengguna lain akan diberitahu bahawa anda telah membuang mesej jadi bersiaplah untuk menerangkan.

Adakah mesej akan dihapuskan dengan segera sekiranya saya memadamkan akaun saya?

Tidak seperti menyekat seseorang, jika anda menghapus akaun anda semua sembang yang anda simpan, sembang aktif dan snap akan hilang. Sekiranya anda telah menghantar Snap yang anda benar-benar ingin hapus, anda boleh menutup akaun Snapchat anda (tidak praktikal tetapi pilihannya ada).

Mesej saya yang belum dibaca masih dipaparkan. Apa yang sedang berlaku?

Sekiranya anda membuka mesej Snapchat anda dan ada yang masih muncul sejak beberapa bulan yang lalu, ini mungkin kerana ia disimpan dalam sembang. Sekiranya anda ingin menghapusnya, anda boleh menekan lama mesej dan mengetuk ‘Tidak disimpan dalam Sembang’. Mesej akan hilang secara automatik. Anda juga dapat mengetuk pilihan untuk menghapus mesej untuk mempercepat prosesnya.

Recent Posts