Adakah Snapchat Menghapus Perbualan Secara Automatik?

Sama seperti aplikasi media sosial yang lain, Snapchat membolehkan anda berbual dengan orang yang menjadi rakan anda. Walau bagaimanapun, kebanyakan perkara di Snapchat bersifat sementara. Dalam istilah yang lebih sederhana, ini bermaksud bahawa mereka akan hilang setelah beberapa ketika.

Adakah Snapchat Menghapus Perbualan Secara Automatik?

Kehilangan perbualan yang sangat anda sukai boleh menjadi tarikan, terutamanya jika anda ingin kembali dan membacanya semula. Sembang itu mungkin mengandungi beberapa maklumat penting atau sangat lucu sehingga anda harus sering membalasnya. Walau apa pun, agak mengecewakan apabila menyedari bahawa gelembung sembang tidak lagi ada.

Untuk memahami bagaimana Snapchat berfungsi, terdapat beberapa perkara yang harus anda ketahui mengenai platform media sosial yang popular ini.

Adakah Snapchat Menghapus Sembang Secara Automatik?

Jawapan mudahnya adalah ya. Snapchat diatur untuk menghapus sembang anda secara automatik setelah penerima melihatnya. Tetapi, anda boleh mengawal protokol penghapusan Snapchat.

Terdapat beberapa fungsi di Snapchat yang membolehkan anda menyimpan perbualan untuk jangka masa yang lebih lama, dan beberapa fungsi yang membolehkan anda menyimpan mesej selama-lamanya. Inilah cara melakukan kedua-duanya:

Ubah Tempoh Sembang

Anda boleh mengubah jangka masa sembang dari 'Setelah melihat' menjadi '24 -Jam 'mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Buka Snapchat dan ketuk ikon mesej di bahagian bawah.
  2. Tekan lama perbualan sehingga menu muncul. Kemudian, ketik ‘Lagi’.
  3. Ketik ‘Padam Sembang’.

  4. Pilih salah satu pilihan.

Walaupun ini tidak bermaksud mesej anda disimpan selama-lamanya, itu bermakna Snapchat tidak akan segera menghapusnya.

Simpan Sembang

Anda boleh menyimpan sembang secara kekal dalam Snapchat. Yang perlu anda lakukan ialah tekan lama mesej dan pilih ‘Simpan dalam Sembang.’

Setelah anda menyimpan sembang, latar dalam mesej segera akan berubah dari putih menjadi kelabu. Ini memudahkan anda mengetahui mana sembang anda disimpan dan sembang mana yang akan berakhir.

Sekarang setelah kami membahas soalan awal anda, mari tinjau beberapa maklumat lebih lanjut mengenai perbualan Snapchat untuk memberi anda pemahaman yang lebih baik mengenai platform.

Bagaimana Perbualan Snapchat Berfungsi?

Berbual di Snapchat agak mudah. Yang perlu anda lakukan ialah melancarkan aplikasi dan mengetuk ikon di sudut kiri bawah untuk melihat semua rakan yang boleh anda bual.

Untuk memulakan perbualan, ketuk rakan yang ingin anda ajak berbual, taipkan mesej anda, dan tekan hantar. Snapchat juga membolehkan anda mengirim foto, video, dan emotikon seperti aplikasi pesanan lain.

Namun, jika anda menggunakan Snapchat untuk beberapa waktu, anda mungkin menyedari bahawa perbualan akan berakhir setelah beberapa waktu. Jadi, ya, Snapchat memadam perbualan secara automatik.

Peraturan penghapusan yang berbeza berlaku untuk pelbagai jenis perbualan.

1. Sembang 1-ke-1

Setelah kedua-dua peserta membuka perbualan Snapchat dan kemudian meninggalkan sembang, utas tertentu akan dihapuskan secara automatik. Ciri ini disematkan ke dalam Snapchat, tetapi anda boleh mengubahnya dengan mudah.

Anda harus melancarkan Tetapan Sembang dan menetapkan peraturan penghapusan menjadi "hapus setelah 24 jam". Jangka masa satu hari akan memberi anda peluang yang cukup untuk kembali ke sembang.

2. Sembang Tidak Dibuka

Sembang yang belum anda buka akan dihapus secara automatik setelah sebulan. Ini bukan perkara buruk kerana 30 hari lebih dari cukup masa untuk membuka sembang jika anda benar-benar berminat dengannya. Sedikit pengguna sebenarnya akan menunggu lebih dari beberapa hari untuk membuka sembang yang menarik, jadi tidak semestinya kerugian besar.

3. Sembang Kumpulan

Ketika datang ke sembang kumpulan, mesej akan hilang secara automatik setelah 24 jam. Peraturan ini juga berlaku untuk pesan yang belum dilihat dan tidak ada cara untuk mengubah tetapan ini.

Cara Menghapus Sembang Sendiri

Beberapa sembang mungkin tidak patut disimpan dan selalu berguna untuk membersihkan peti masuk Snapchat anda dari sebarang kekacauan. Terdapat cara untuk segera menghapus sebarang sembang yang tidak mahu disimpan. Anda hanya perlu melakukan perkara berikut:

Akses Semua Sembang

Lancarkan aplikasi Snapchat dan ketuk ikon Rakan di sudut kiri bawah skrin.

Pilih Sembang yang Diinginkan

Setelah memilih sembang, tekan dan tahan mesej untuk melancarkan tetingkap dengan pilihan yang berbeza. Mengetuk hapus di tetingkap akan membuang sembang tertentu dari perbualan anda.

Sebagai alternatif, anda boleh menetapkan jadual tertentu untuk menghapus mesej dan sembang dari rakan tertentu. Setelah anda mengetuk untuk membuka sembang, pilih tetapan sembang dengan mengetuk tiga garis mendatar di sudut kiri atas.

Kemudian ketik Padam Sembang dan pilih salah satu pilihan yang diberikan. Sembang boleh dihapus sama ada semasa melihat atau selepas 24 jam.

Cara Menyimpan Sembang di Snapchat

Menghapus semua sembang yang tidak diingini cukup berguna, tetapi apa yang berlaku jika anda ingin menyimpan beberapa perbualan? Anda juga boleh melakukannya. Kaedah mudah yang digunakan oleh pengguna Snapchat adalah mengambil tangkapan skrin perbualan. Walau bagaimanapun, ini mungkin bukan perkara terbaik untuk alasan privasi.

Pilihan yang lebih baik adalah menyimpan perbualan melalui aplikasi Snapchat itu sendiri. Anda boleh menyimpan perbualan hanya dengan menekan dan menahan sembang. Semua sembang yang anda simpan akan muncul dengan latar belakang kelabu dan anda boleh membalikkan keputusan anda dengan menekan dan menahan lagi untuk menghapus sembang.

Mengapa Snapchat Menghapuskan Sembang Secara Automatik?

Inilah persoalan yang sering diajukan oleh pengguna Snapchat. Pengertian bahawa Snapchat adalah aplikasi yang menyokong fana dalam sifat manusia agak terlalu keras. Tetapi jika anda memikirkannya, kebanyakan perbualan kehidupan nyata akan hilang sebaik sahaja selesai.

Dapat diasumsikan bahawa Snapchat dirancang untuk meniru percakapan manusia sebenar, jadi inilah sebabnya mengapa percakapan tersebut berlangsung begitu cepat.

Sembang Akhir

Perbualan Snapchat adalah kaedah terbaik untuk berinteraksi dengan rakan anda di rangkaian sosial ini. Walaupun aplikasi itu benar-benar menghapus perbualan anda, anda tidak perlu kehilangan perbualan dengan baik. Ikuti sahaja kaedah yang disenaraikan di atas untuk menyimpan semua perbualan yang dekat di hati anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found