Adakah Instagram Memampatkan Foto dan Kualiti Video?

Instagram adalah salah satu platform sosial terbesar, mempunyai sekitar satu bilion pengguna. Tidak perlu dikatakan, jumlah catatan harian sangat mengejutkan, begitu juga dengan jumlah data yang diproses oleh Instagram. Baru-baru ini banyak pengguna menyuarakan kebimbangan mereka mengenai Instagram yang memampatkan foto dan videonya. Dalam artikel ini, kami akan meneliti tuntutan ini dan melihat sama ada Instagram memampatkan foto dan video atau tidak.

Adakah Instagram Memampatkan Foto dan Kualiti Video?

Adakah Instagram Memampatkan Foto dan Video?

Dengan berjuta-juta siaran setiap hari, sejumlah besar data baru dimuat ke pelayan Instagram secara berkala. Dengan terabyte data yang dimuat naik setiap hari, keadaan dengan cepat dapat dilepaskan. Untuk mengurangkan beban pelayan dan memastikan semua berjalan lancar, Instagram menggunakan pemampatan untuk kedua-dua jawatan video dan foto.

Sebab lain untuk mampatan adalah pengalaman pengguna. Sekiranya tidak ada pemampatan, beberapa video dan foto besar akan memakan masa yang lama untuk dimuat. Dengan masa menunggu yang lama, pengguna mungkin akan kecewa daripada memuat naik selanjutnya. Ini, seterusnya, akan menyebabkan trafik dan penglibatan pengguna yang lebih rendah untuk Instagram. Sama ada dengan sengaja atau tidak, dengan peraturan dan garis panduan yang ketat mengenai ukuran foto (dan video kemudian), Instagram berjaya mengelakkan masalah ini dengan jayanya.

Garis Panduan Foto

Kembali pada hari-hari awal, semua foto Instagram, tanpa mengira ukurannya (baik dalam piksel maupun dalam megabait), dimampatkan ke format standard 640 x 640 piksel. Bentuk segi empat tepat gambar menjadi salah satu ciri khas Instagram. Foto yang tidak mempunyai nisbah aspek 1: 1 dipangkas agar sesuai dengan nisbah yang ditentukan.

Kini, Instagram membenarkan penggunanya pelbagai ukuran gambar dan nisbah aspek. Jadi, apa kesepakatan semasa? Menurut Pusat Bantuan Instagram, foto masih dipangkas, tetapi bukannya 640 piksel wajib, lebarnya sekarang dapat berkisar antara 320 dan 1080 piksel. Foto yang lebih sempit daripada 320 piksel akan diregangkan, sementara gambar yang lebih lebar daripada 1080 piksel akan menyusut.

Satu perkara lagi yang perlu dipertimbangkan di sini ialah nisbah aspek. Set peraturan asal hanya membenarkan nisbah 1: 1, sementara peraturan semasa membenarkan apa-apa antara 1,91: 1 dan 4: 5. Foto di luar julat nisbah aspek yang dibenarkan akan dipangkas agar sesuai dengan nisbah yang disokong. Ini bermaksud bahawa jika foto anda selebar 1080 piksel, tingginya harus antara 566 (minimum mod lanskap) dan 1350 (maksimum mod potret) piksel.

Garis Panduan Video

Pada mulanya, Instagram membenarkan pengguna membuat catatan gambar secara eksklusif. Namun, untuk bersaing dengan platform sosial besar yang lain, Instagram memperkenalkan catatan video pada bulan Jun 2013. Video tersebut pada mulanya disiarkan dalam format 640px x 640px yang sama seperti foto dan durasinya hanya terhad pada 15 saat. Pada tahun 2015, Instagram memperkenalkan sokongan untuk video skrin lebar dan pada bulan Mac 2016 memperpanjang tempoh maksimum hingga 60 saat.

Had tempoh video masih 60 saat. Namun, dengan penerapan aturan baru untuk foto, aturan baru untuk video juga diadopsi. Beberapa format video yang disyorkan termasuk:

  1. 1080 x 1080 piksel. Bentuk persegi klasik masih boleh diterima dan sering digunakan oleh pengguna kasual dan perniagaan. Sekiranya anda tidak pasti dan tidak mahu bereksperimen, ikuti format klasik.
  2. 1200 x 673 dan 1920 x 1080 piksel. Ini adalah cadangan untuk video yang dirakam dalam mod lanskap. Sekiranya kamera anda tidak dapat menyokong video HD, rakam dalam resolusi 1200 x 673. Jika tidak, sila gunakan resolusi HD 1920 x 1080 piksel penuh.
  3. 1080 x1350 dan 1080 x 1920 piksel untuk video potret. Sekiranya anda merakam video standard dalam mod potret, anda harus menggunakan resolusi 1080 x 1350 piksel, tetapi jika anda membuat video Cerita, bertujuan untuk resolusi 1080 x 1920. Sekiranya saiz video Cerita anda lebih besar daripada 2MB, Instagram akan menolaknya.

Terdapat beberapa perkara lain yang perlu dipertimbangkan untuk memuat naik video. Video perlu berdurasi sekurang-kurangnya 3 saat atau Instagram tidak membenarkan anda memuat naiknya. Di sisi lain, jika lebih panjang, ia akan dipangkas agar sesuai dalam jangka waktu 60 saat. Berhati-hatilah untuk tidak melangkah lebih jauh di sini, kerana anda mungkin kehilangan segmen penting video jika dipotong.

Cerita perlu antara 3 hingga 15 saat. Anda mesti mengekalkan kadar bingkai di bawah 30fps. Sekiranya boleh, kadar bingkai harus ditetapkan. Tidak ada aturan tetap mengenai ukuran file video, tetapi mengingat durasi, kecepatan bingkai, dan batasan resolusi, jelas bahawa Instagram masih bertujuan untuk menjaga video sekecil mungkin.

Pemikiran Akhir

Instagram masih menggunakan pemampatan untuk mengatur muat naik foto dan video. Namun, berita baiknya adalah bahawa garis panduan menjadi lebih santai seiring kemajuan teknologi. Mudah-mudahan, Instagram terus melonggarkan garis panduan untuk memasukkan catatan yang lebih besar dan berkualiti tinggi.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found