Adakah Facetime Menggunakan Data? Berapa banyak?

Facetime adalah salah satu bahagian iOS yang paling popular. Ia licin, biasanya berkualiti sangat baik dan memudahkan untuk membuat panggilan. Berikut adalah perincian mengenai sama ada ia menggunakan data mudah alih atau tidak:

Adakah Facetime Menggunakan Data? Berapa banyak?

Sekiranya anda menggunakannya semasa disambungkan ke WiFi, ia menggunakan data tetapi bukan data sel. Sekiranya menggunakan 3G atau 4G, ia menggunakan data sel. Facetime harus menggunakan WiFi ketika berada dalam jangkauan rangkaian yang menjadi anggota. Untuk semua masa lain, ia akan menggunakan data sel. Tidak apa-apa jika anda masih bernasib baik kerana mempunyai data tanpa had sebagai sebahagian daripada pelan sel anda. Sekiranya anda mempunyai had data, sangat berguna untuk mengetahui apa yang menggunakan data dan berapa banyak.

Berapa banyak data yang digunakan Facetime?

Penggunaan data yang tepat bergantung pada panggilan tetapi secara purata, panggilan video Facetime to Facetime sepuluh minit akan menggunakan kira-kira 40MB data. Data itu boleh meningkat bergantung pada sama ada anda menggunakan sambungan 3G atau 4G atau sama ada anda menggunakan audio atau video juga. Video jelas akan menggunakan lebih banyak data daripada audio tulen. Facetime over 3G menggunakan lebih sedikit data kerana keseluruhan kualiti lebih rendah. Panggilan 4G Facetime akan menggunakan lebih banyak data kerana dapat kualiti panggilan yang lebih tinggi.

Untuk mengetahui dengan tepat berapa banyak panggilan Facetime telah digunakan, cubalah ini:

  1. Navigasi ke aplikasi Facetime.

  2. Pilih panggilan yang ingin anda periksa dan ketuk ikon ā€˜iā€™ di sebelah kanan

    .

  3. Data yang digunakan muncul di skrin seterusnya dekat dengan bahagian atas.

Anda harus melihat data dalam butiran panggilan di bawah gambar profil. Data tersebut akan merangkumi sama ada ia adalah panggilan masuk atau keluar dan sekarang lama ia berlangsung. Data yang digunakan akan berada dalam tanda kurung di sebelah masa. Anda perlu mengenal pasti sama ada data ini menggunakan WiFi atau data sel kerana aplikasi Facetime tidak menentukan yang mana.

Anda juga boleh pergi ke halaman Selular di iOS jika anda ingin mengasingkan data sel dari data WiFi.

  1. Navigasi ke Tetapan dan kemudian Selular.

  2. Pilih Facetime dari senarai aplikasi dan anda harus melihat berapa banyak data sel yang telah digunakan oleh aplikasi tersebut.

  3. Sekiranya anda ingin menetapkan semula pelacak, tatal ke bawah ke halaman bawah dan tekan "reset".

Paksa Facetime untuk tidak menggunakan Data Selular

Setiap kali anda berada dalam rangkaian rangkaian WiFi, anda boleh log masuk, iOS harus menukar data ke WiFi secara automatik daripada menggunakan data sel. Ini nampaknya tidak berjaya. Anda boleh memaksa Facetime ke WiFi dengan mematikan data sel. Anda perlu menghidupkannya semula jika anda perlu menggunakan Facetime semasa berada jauh dari WiFi tetapi dapat membantu mengekalkan data sel anda pada masa-masa lain.

  1. Navigasi ke Tetapan dan kemudian Selular.

  2. Tatal ke Facetime dan matikannya.

Ini adalah tetapan tetap untuk anda perlu ingat bahawa anda telah melumpuhkan data sel semasa anda berada di bandar atau perlu menggunakan Facetime ketika tidak terpasang ke rangkaian tanpa wayar.

Mengakhiri

Facetime menggunakan data dan jumlah yang tepat bergantung pada sama ada anda menggunakan 3G, 4G, audio atau video. Sekarang anda tahu bagaimana memeriksa penggunaan data untuk diri anda sendiri, anda dapat dengan cepat membangun gambar berapa banyak data yang anda gunakan dan sama ada itu terdiri daripada data WiFi atau data sel.

Tahu cara lain untuk melihat berapa banyak data yang digunakan Facetime? Tahu cara lain yang kemas untuk menguruskan elaun data? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found