Cara DM Seseorang di TikTok

Kebangkitan TikTok adalah pemandangan yang mesti dilihat. Walaupun anda tidak begitu memahami media sosial, anda mungkin pernah mendengar perbincangan mengenai perkara baru ini yang membuat semua kanak-kanak terobsesi.

Semasa anda mempelajari TikTok, terdapat banyak ciri yang tersedia. Pasti, anda boleh menyiarkan video, berkongsi video orang lain, membuat video duet dengan pencipta kegemaran anda dan banyak lagi. Tetapi, salah satu harapan platform media sosial yang lebih sederhana adalah kemampuan anda untuk berkomunikasi dengan orang lain.

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana anda boleh menghantar mesej kepada pengguna TikTok yang lain, artikel ini akan memberitahu anda bagaimana cara mengajar beberapa trik kemas lain yang ditawarkan TikTok.

Pemesejan Terus

Permesejan langsung adalah bentuk komunikasi peribadi antara dua pengguna. Bahagian "langsung" menunjukkan bahawa tidak tersedia untuk dilihat oleh orang lain, berbanding dengan komen, misalnya. Ketika datang ke pesanan langsung di media sosial, anda boleh memutuskan apakah itu untuk anda. Sebilangan orang lebih suka tidak melumpuhkannya sepenuhnya - anda selalu boleh mengabaikan siapa sahaja, bukan?

TikTok, seperti yang lain, mempunyai pilihan ini. Oleh itu, jika anda ingin mengetahui cara menghantar DM kepada seseorang di TikTok, ini adalah cara anda melakukannya:

mesej tidak dapat dihantar

Terdapat dua cara untuk menghantar DM di TikTok. Mari kita kaji kedua-duanya.

Hantar DM Menggunakan Ikon Peti Masuk

Apabila anda membuka aplikasi TikTok, anda akan melihatnya ikon peti masuk di bawah. Tekan dan itu akan membawa anda ke halaman aktiviti.

Di sudut kanan atas, anda akan melihat ikon untuk mesej langsung. Tekan dan anda akan melihat senarai orang yang anda ikuti.

mesej terus

Ketik seseorang dan anda akan segera diarahkan untuk menulis mesej anda.

Hantar DM Melalui Profil Pengguna

Cara lain untuk menghantar DM kepada salah satu pengikut anda:

 1. Pergi terus ke halaman profil mereka
 2. Di sudut kanan atas, klik pada tiga titik

  menu

 3. Panel akan muncul. Pilih pilihan untuk "Kirim mesej."

  menghantar mesej

Cara Menyisih dari DM

TikTok memberi anda sedikit kawalan ke atas peti masuk anda daripada laman media sosial lain yang popular. Selain hanya menyekat pengguna yang tidak diingini, anda sebenarnya boleh menetapkan tetapan anda untuk hanya membenarkan DM dari jenis pengguna certian.

Anda boleh memilih untuk menerima mesej dari 'Semua orang', 'Kawan', atau 'Tidak ada'. Untuk menyesuaikan tetapan ini, lakukan ini:

 1. Pergi ke halaman profil anda
 2. Klik pada tiga titik di sudut kanan atas
 3. Pilih "Privasi"

 4. Pilih "Siapa yang boleh menghantar mesej kepada anda."

  yang boleh menghantar mesej kepada anda

 5. Pilih pilihan dari senarai yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Perlu diingat, walaupun anda menukar pilihan ini ke 'Friends' atau 'No one' mereka yang pernah berinteraksi dengan anda pada masa lalu masih dapat mengirimi anda pesan.

Mengapa Saya Tidak Boleh Menghantar DM?

Terdapat beberapa aduan dari pengguna di TikTok yang tidak dapat menghantar DM untuk satu sebab atau yang lain. Tidak seperti Facebook dan Instagram di mana anda boleh menghantar mesej kepada orang yang bukan rakan anda (tetapi ia masuk ke peti masuk 'Permintaan Mesej'), TikTok tidak selalu membiarkan anda menghantar mesej.

Perkara pertama yang perlu diperhatikan mengenai DM TikTok adalah bahawa untuk menghantarnya, anda mesti berteman dengan penerima anda dan anda mesti mendaftarkan nombor telefon anda di aplikasi. Idea di sebalik dasar yang agak aneh ini ialah mengurangkan spam.

Perkara kedua yang perlu diberi perhatian ialah TikTok melarang mesej untuk pengguna di bawah 16 tahun (walaupun ini mungkin berbeza mengikut wilayah). Untuk melindungi pengguna yang lebih muda dan mengelakkan kemungkinan tuntutan undang-undang, syarikat mengambil tindakan untuk mengelakkan masalah yang berkaitan dengan kanak-kanak di bawah umur.

Oleh itu, jika anda mendapat mesej ralat, pastikan anda telah menggunakan nombor telefon anda semasa menyiapkan aplikasinya. Anda tentu saja boleh mendapatkan nombor telefon sementara, tetapi anda mungkin menghadapi masalah untuk mengakses akaun TikTok anda di kemudian hari.

Seterusnya, periksa sambungan internet anda. Sambungan internet yang lemah boleh menyebabkan masalah menghantar mesej di TikTok. Sekiranya anda menggunakan wifi, cuba beralih ke data selular.

Juga, dengan ciri anti-spam TikTok, pastikan anda tidak mengirim terlalu banyak mesej kepada terlalu banyak orang dalam jangka masa yang singkat. Walaupun had pesanan tidak pernah disahkan, anda tidak dapat mengikuti terlalu banyak orang sekaligus tanpa mendapat ralat. Oleh itu, berdasarkan itu kami menganggap beberapa pengguna mengirim terlalu banyak DM rawak dalam waktu yang singkat.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menghentikan hanya satu orang menghantar pesanan kepada saya?

Seperti yang disebutkan sebelumnya, anda boleh mematikan ciri DM sepenuhnya. Tetapi, itu tidak menyempitkannya kepada satu atau dua pengguna yang mengganggu, mematikan ciri ini bermaksud tidak ada yang dapat menghantar pesanan kepada anda. Adalah wajar untuk bertanya-tanya jika anda boleh menghentikan hanya satu atau dua pengguna daripada menghantar DM kepada anda.

Satu-satunya cara untuk melakukannya adalah dengan menyekat sepenuhnya akaun orang itu. Kami mempunyai keseluruhan artikel di sini untuk anda.

Bolehkah saya DM seseorang di TikTok tanpa nombor telefon?

Malangnya tidak. TikTok memerlukan nombor telefon untuk mengakses semua ciri aplikasi. Tetapi, anda boleh menggunakan Nombor Google atau sumber nombor telefon sementara lain untuk mengaktifkan ciri tersebut. Perlu diingat, menggunakan pilihan ini boleh menyebabkan kesukaran masuk dan memulihkan akaun anda di kemudian hari.

Sekiranya anda mendapat kod ralat ketika mengirim DM kepada seseorang yang menyatakan bahawa anda memerlukan nombor telefon, tetapi anda sudah mendaftar, hubungi pasukan sokongan TikTok untuk mendapatkan bantuan.

Dalam Penutup, Garis Panduan Komuniti TikTok

Kejayaan astronomi TikTok akhir-akhir ini, bagaimanapun menarik, datang dengan beberapa kebimbangan. Oleh kerana majoriti pengguna aplikasi adalah golongan muda, kebanyakannya kanak-kanak di bawah umur, syarikat ini mempunyai garis panduan masyarakat yang luas. Ini termasuk pesanan langsung. Selain tidak dapat menghantarkan sesiapa yang tidak mengikuti anda, anda juga boleh menyekat pengguna daripada menghantar mesej yang tidak sesuai.

Untuk melakukannya, pergi ke perbualan itu dan klik pada tiga titik dan kemudian pilih "Laporkan" atau "Sekat". Ini akan menghantar mesej yang dimaksudkan kepada penyederhana untuk ditinjau, selain mencegah orang itu melihat profil anda dan menghubungi anda dengan cara apa pun.

Beritahu kami pendapat anda mengenai pesanan langsung dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found