Adakah Amazon Memberitahu Anda tentang Hadiah yang Dikembalikan?

Pada masa kini, banyak orang melakukan percutian dan membeli-belah untuk majlis-majlis khas lain di Amazon. Ini bagus kerana membolehkan penerima hadiah dengan mudah mengembalikan hadiah dan mendapatkan sesuatu yang lain jika mereka tidak senang dengannya.

Adakah Amazon Memberitahu Anda tentang Hadiah yang Dikembalikan?

Satu-satunya perkara yang menghalang orang daripada mengembalikan barang yang mereka dapat sebagai hadiah yang tidak mereka sukai adalah memalukan. Entah bagaimana anda merasa bersalah mengenainya, dan ini berlaku untuk hampir semua orang. Nasib baik, di Amazon, tidak ada rasa bersalah kerana anda dapat mengembalikan hadiah tanpa diketahui oleh pengirim.

Namun, dalam beberapa kes, pengirim harus diberitahu. Teruskan membaca jika anda ingin tahu mengenai perkara itu dan bagaimana anda dapat mengembalikan hadiah yang anda terima melalui Amazon.

Bermula

Pertama, terdapat beberapa perkara yang harus anda ketahui sebelum anda dapat mengembalikan hadiah di Amazon. Amazon adalah pasaran dalam talian, yang bermaksud bahawa setiap pengembalian melalui syarikat perkapalan atau pejabat pos. Sebaiknya kembalikan hadiah dalam masa 30 hari sejak menerimanya. Walaupun selepas itu, anda boleh mengembalikan banyak produk, terutamanya jika produk itu rosak.

Anda tidak boleh mengembalikan terlalu banyak produk dalam jangka masa yang singkat, kerana Amazon dapat memutuskan untuk melarang anda menggunakan perkhidmatan mereka. Anda boleh mengembalikan produk yang tidak anda sukai atau perlukan, terutamanya produk yang rosak dan yang dihantar secara tidak sengaja kepada anda.

Adakah Amazon Memberitahu Anda mengenai Pemulangan Hadiah

Perkara yang harus anda ketahui sebelum mengembalikan hadiah:

 1. Semua produk perlu dikembalikan sama seperti ketika anda menerimanya, bersama dengan semua barang lain yang terdapat dalam bungkusan.
 2. Anda mempunyai 30 hari untuk mendapatkan bayaran balik penuh untuk produk yang tidak sesuai dengan keterangan, rosak atau rosak.
 3. Anda hanya boleh mengembalikan produk yang mempunyai pulangan percuma yang telus. Ini bermaksud tidak akan ada soalan yang diajukan. Produk lain biasanya memerlukan anda membayar untuk penghantaran atau pengisian semula, iaitu sebab anda mengembalikannya adalah kerana anda tidak menyukai atau menginginkannya.
 4. Amazon menawarkan faedah pulangan penuh secara eksklusif untuk pesanan yang dipenuhi oleh mereka. Banyak penjual pihak ketiga menggunakan Amazon dan faedah ini tidak berlaku untuk mengembalikan produk yang dibeli dari mereka.

Cara Mengembalikan Hadiah di Amazon

Mengembalikan hadiah di Amazon sama dengan mengembalikan produk yang anda beli sendiri. Anda memerlukan ID pesanan atau, jika tidak memilikinya, anda memerlukan maklumat pengirim (mis. Nama, nombor telefon, e-mel yang mereka gunakan untuk Amazon). ID pesanan boleh didapati di sudut kiri atas slip pembungkusan yang anda dapat dengan hadiah.

Slip ini disertakan dengan harga hadiah dan kerana itu, kadangkala hilang semasa anda mendapat hadiah. Dengan kata lain, anda harus menghubungi pengirim dan mengakui mengembalikan hadiah mereka. Sekiranya perasaan mereka tidak terluka, mereka akan memberi anda ID pesanan. Mereka juga dapat menemuinya di bawah "pesanan anda" di akaun Amazon mereka jika mereka kehilangan slip.

Adakah Amazon Memaklumkan kepada anda mengenai Pemulangan Hadiah

Anda Kini Sedia Mengembalikan Hadiah

Ikut langkah-langkah ini:

amazon kembali

 1. Buat akaun baru di Amazon atau log masuk ke akaun sedia ada anda. Akses Pusat Pulangan Dalam Talian.
 2. Ketik ID pesanan dan tekan Cari.
 3. Pilih produk dari pesanan yang anda mahu kembalikan. Kemudian pilih sebab mengapa anda mengembalikannya. Sekiranya pembelian dibuat melalui penjual pihak ketiga, anda perlu mengemukakan permintaan pengembalian.
 4. Pilih bagaimana anda akan menghantar hadiah itu kembali. Ini termasuk pilihan penghantaran dan label pengembalian. Anda boleh mengembalikan hadiah menggunakan Amazon Locker, anda hanya perlu memilih lokasi.
 5. Apabila permintaan pengembalian anda disetujui, Amazon akan memberi anda label pengembalian dan dokumen kebenaran yang boleh anda cetak.

  label amazon

 6. Masukkan kebenaran dalam bungkusan di samping hadiah yang ingin anda kembalikan.
 7. Anda boleh menggunakan bungkusan yang asal, hanya menukar label dengan yang baru yang anda terima. Sekiranya anda tidak memilikinya, gunakan kotak yang kukuh dan pastikan barang tersebut tidak akan rosak.
 8. Sekiranya pengembalian anda dibenarkan, anda akan mendapat kad hadiah yang ditambahkan ke akaun yang anda gunakan untuk membuat pengembalian.

Bilakah Pengirim Dimaklumkan?

Sekiranya penjual di Amazon tidak menyetujui permintaan pengembalian anda, pengirim hadiah perlu mengemukakan tuntutan jaminan A-to-Z. Ini boleh menjadi sangat janggal, jadi gunakannya sebagai jalan terakhir.

Anda Tidak Perlu

Selalunya orang mendapat hadiah yang tidak mereka inginkan, tetapi anda tahu bahawa mengatakan "jangan melihat kuda hadiah di mulut". Di Amazon, anda sebenarnya dapat mengelakkan keadaan ini dan menggantikan hadiah itu, sehingga pengirimnya tidak sedar.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found