Bagaimana Saya Menghidupkan TTS dalam Discord

Teks ke pertuturan, disingkat TTS, adalah bentuk sintesis pertuturan yang mengubah teks menjadi output suara lisan. Sistem TTS secara teorinya mampu "membaca" sebarang rentetan watak teks untuk membentuk ayat asli. Sederhananya, anda menaip apa yang anda ingin katakan dan suara seperti robot automatik akan menyampaikan teks itu untuk anda.

Bagaimana Saya Menghidupkan TTS dalam Discord

TTS terutamanya dibangunkan untuk membantu golongan cacat penglihatan. Namun, mengenai Discord, saya katakan ia sesuai dengan pengguna tanpa mikrofon atau mereka yang mungkin terlalu gugup untuk bercakap secara terbuka, dengan sempurna. TTS on Discord diaktifkan secara lalai dan mempunyai beberapa cara di mana ia dapat digunakan.

Artikel ini ditujukan kepada anggota Discord yang ingin menggunakan ciri ini atau pentadbir pelayan yang lebih suka melihatnya dilumpuhkan. Bagaimanapun, ia dapat menjengkelkan dengan sangat cepat apabila setiap teks yang muncul dibaca dengan kuat dengan nada robot. Dalam pelayan yang padat di mana semua orang menggunakan fitur ini, dapat meniru adegan yang dirobek langsung dari filem Terminator.

Hati-hati dengan Skynet!

Tetapi saya menyimpang. Mari kita selesaikan tugas dan bincangkan cara menggunakan dan mematikan ciri Discord text to speech.

Mengaktifkan & Menyahdayakan Teks-ke-Pertuturan (TTS) Semasa Tidak Benar

Menggunakan teks untuk pertuturan sangat mudah. Serius, tidak ada yang sama sekali. Yang diperlukannya ialah anda menambah / tts sebelum menaip apa yang ingin anda sampaikan. Itu sahaja. Ingat bahawa TTS diaktifkan secara lalai, jadi jika tindakan ini tidak berfungsi, itu bermakna bahawa ciri tersebut telah dilumpuhkan.

Contoh ayat adalah seperti berikut:

Sekiranya anda ingin mengatakan, "Saya yang paling hebat!"

Anda mahu menaip:

/ Saya memang hebat

Sesuatu yang perlu diingat, yang menurut saya cukup keren, adalah jika anda menggunakan Discord di penyemak imbas anda, penyemak imbas yang telah anda pilih sebenarnya dapat mengubah suara dalam teks menjadi ucapan. Ini bermaksud mereka yang menggunakan penyemak imbas Google Chrome akan mempunyai suara teks ke pertuturan yang berbeza daripada mereka yang menggunakan Mozilla Firefox. Ini berlaku berdasarkan suara mana saja yang ditetapkan sebagai lalai untuk penyemak imbas tersebut.

Lumpuhkan Teks untuk Ucapan

Terdapat dua kaedah yang boleh anda ikuti untuk mematikan ciri TTS jika mencapai tahap yang menyebabkan sakit kepala.

Kaedah 1

Untuk mematikan ciri TTS pada pelayan Discord anda:

 1. Menuju ke Tetapan Pengguna dengan mengklik pada Cog ikon di sebelah kanan panel pengguna anda.
  • Panel pengguna terdapat di bawah tetingkap saluran.
 2. Seterusnya, di menu di sebelah kiri, klik "Pemberitahuan".
 3. Di tetingkap utama, cari bahagian Text-to-Speech. Di sinilah anda dapat melihat tiga pilihan berbeza untuk dipilih:
  • Untuk semua saluran: Pengaturan ini membolehkan mana-mana saluran, di seberang pelayan mana pun, untuk membaca pesan dalam Teks-ke-Ucapan, tidak kira sama ada mereka menggunakan perintah / tts atau tidak. Anda akan mendapat banyak TTS di semua saluran anda sekiranya anda mengaktifkannya. Gunakan dengan berhati-hati!
  • Untuk saluran terpilih semasa: Tetapan ini bermaksud saluran teks semasa yang anda pilih akan mempunyai mesej yang dibaca dalam Teks-ke-Pertuturan.
  • Tidak pernah: Tidak kira sekeras mana pun rakan anda mencuba, anda tidak akan pernah mendengar nada dulcet bot Text-to-Speech di mana sahaja dalam Discord. (Sekiranya anda tidak melakukannya sendiri, tentu saja.)
 4. Klik kotak di sebelah kiri Never untuk meletakkan tanda centang di dalamnya, melumpuhkan TTS daripada didengar di hujung anda.

Kaedah ke-2

Kaedah ini boleh digunakan untuk mengaktifkan atau mematikan perintah / tts. Ini bermaksud bahawa walaupun anda mencuba menggunakannya, tidak seperti kaedah sebelumnya, ia tidak akan berfungsi untuk anda.

Untuk mematikan atau mematikan ciri ini:

 1. Menuju ke Tetapan Pengguna dengan mengklik pada Cog ikon di sebelah kanan panel pengguna anda.
  • Panel pengguna terdapat di bawah tetingkap saluran.
 2. Seterusnya, dalam menu di sebelah kiri, klik pada "Teks & Imej".
 3. Tatal ke bawah tetingkap utama sehingga anda masuk ke "Teks-Ke-Ucapan".
  • Dari sini, anda boleh menghidupkan atau mematikan suis.
 4. Klik Simpan Perubahan butang apabila anda selesai.

Sekarang, kemampuan untuk menggunakan perintah / tts diaktifkan atau dinonaktifkan bergantung pada tindakan yang telah anda lakukan. Sekiranya anda mempunyai pilihan ini dilumpuhkan dan cuba menggunakan perintah / tts diikuti dengan apa yang anda ingin katakan, bot Text-to-Speech tidak akan membacanya dengan kuat.

Catatan penting ialah kedua-dua kaedah ini saling terpisah antara satu sama lain. Ini bermaksud bahawa pilihan TTS dalam "Teks & Gambar" terlepas dari pilihan dalam "Pemberitahuan". Sekiranya pengguna mengaktifkan pemberitahuan TTS, apa yang dibincangkan dalam Kaedah 1 , ahli lain masih dapat mendengar mesej anda ditulis untuk TTS tanpa mengira tetapan anda. Oleh itu, pada akhirnya, anda hanya mematikan atau mengaktifkan ciri ini untuk diri anda sendiri.

Petua lain yang berguna, sekiranya perkara di atas tidak berfungsi untuk anda atau jika TTS sendiri berhenti berfungsi, anda harus menghubungi sokongan Discord. Isi maklumat yang diperlukan untuk permintaan, kirimkan, dan seseorang dari Pasukan Sokongan harus menghubungi anda secepat mungkin.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found