Discord: Apa itu Mode Streamer

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Discord menjadi salah satu platform sosial yang paling popular untuk komuniti permainan, jadi ini adalah masalah masa sebelum alat ini mula berintegrasi dengan pelbagai platform dan alat permainan lain. Terkini, ia disatukan dengan perkhidmatan streaming.

Discord: Apa itu Mode Streamer

Mana-mana pemain boleh menjadi pencipta kandungan dengan mengalirkan sesi permainan mereka kepada penonton lain, sehingga mewujudkan pangkalan peminat dan komuniti mereka sendiri. Namun, seiring dengan bertambahnya populasi aliran, begitu juga dengan masalah keselamatan yang berkaitan.

Inilah sebabnya mengapa Discord melancarkan mod penstrimannya, dengan tujuan untuk mengekalkan kilat data sensitif secara tidak sengaja ke tahap minimum. Baca artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai mod Streamer Discord.

Apakah Mod Streamer?

Semasa anda mengalirkan sesi permainan video, anda memproyeksikan kandungan layar anda ke paparan penonton. Sekiranya tidak ada alat untuk mengatur konten yang muncul di layar peminat anda, beberapa data sensitif mungkin tergelincir dan menyebabkan banyak masalah.

Sebagai contoh, bayangkan streaming permainan ke ratusan penonton, apabila tiba-tiba pemberitahuan mesej muncul. Semua orang yang menonton aliran akan dapat melihat kandungan mesej anda, mengambil tangkapan skrin pantas, dan menyalahgunakan maklumat. Orang asing boleh mendapatkan akses ke nama rakan atau ahli keluarga anda yang sebenar, alamat jalan, nombor telefon, dll.

Untuk mengelakkan kebocoran data peribadi atau sensitif, mod Streamer akan menyembunyikan semua maklumat ini dari peminat anda.

Maklumat Apa yang Boleh Disembunyikan Mod Streamer?

Masuk ke mod Streamer dapat menyembunyikan empat jenis data sensitif - maklumat peribadi, pautan jemputan segera, suara, dan pemberitahuan.

 1. Sembunyikan Maklumat Peribadi: Pilihan ini akan menyekat orang lain daripada melihat e-mel anda, akaun yang dipautkan, dan tanda pertikaian.
 2. Sembunyikan Pautan Jemputan Segera: Apabila anda mengaktifkannya, penonton anda tidak akan dapat melihat kod jemputan yang dipaparkan di tab Jemputan pada tetapan Pelayan. Sekiranya ada kod jemputan yang tiba-tiba berkelip di skrin anda, penonton anda hanya akan melihat ‘mod Streamer’ yang dipaparkan dan bukannya kod tersebut.
 3. Lumpuhkan Bunyi: Ini akan mematikan semua suara yang berasal dari aplikasi Discord (penggabungan saluran, suara pemberitahuan), dan beberapa bunyi pemberitahuan desktop juga.
 4. Nonaktifkan Pemberitahuan: Pilihan ini menyekat semua pemberitahuan Discord dan notifikasi desktop agar tidak muncul di layar penonton.

Cara Mengaktifkan Mod Streamer

Mengaktifkan mod Streamer terdiri daripada beberapa langkah. Pertama, anda perlu mengintegrasikan Discord dengan salah satu platform streaming anda seperti Twitch atau YouTube. Kemudian, anda harus mengaktifkan overlay OBS, dan akhirnya mengaktifkan mod Streamer. Pada akhirnya, anda boleh menambahkan beberapa aplikasi pihak ketiga tambahan untuk membantu anda dalam karier penstriman anda.

Langkah 1: Integrasi

Sekiranya anda belum memulakan karier streaming Discord, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah menggabungkan platform penstriman anda dengan alat ini. Untuk melakukan ini, anda perlu:

 1. Klik pada menu Tetapan Pengguna (ikon gear) di bahagian bawah tetingkap.

  tetapan pengguna

 2. Tekan tab Sambungan.

  sambungan

 3. Pergi ke Tetapan Pelayan.
 4. Klik pada menu Integrasi.

  penyatuan

 5. Pilih platform yang anda mahu segerakkan akaun Discord anda.
 6. Tandakan kotak ‘Segerak’ di sebelah platform.

Langkah 2: Mengaktifkan OBS

Perisian Penyiaran Terbuka (OBS) adalah kit penstriman perisian percuma yang boleh disatukan dengan Discord. Setelah anda menyiapkannya, anda dapat menyesuaikannya dengan mudah untuk menyambungkan sembang Discord anda ke aliran, memainkan sembang suara Discord anda, dan sebagainya.

Untuk melakukan ini, anda hanya perlu memuat turun dan memasang aplikasi. Kemudian OBS akan memberitahu anda bahawa ia ingin mendapatkan akses ke aspek tertentu dari pelanggan Discord anda. Apabila anda meluluskannya, anda dapat mengedit hamparan dengan cara yang sesuai dengan anda.

Sebagai alternatif, Discord juga serasi dengan kit aliran Xsplit jika anda memilihnya berbanding OBS.

Langkah 3: Mengaktifkan Mod Streamer

Setelah anda menyediakan semua yang anda perlukan untuk streaming, sudah tiba masanya untuk menyekat semua data sensitif. Untuk mengaktifkan mod streamer, anda harus:

 1. Pergi ke Tetapan Pengguna.
 2. Cari tab Mod Streamer.
 3. Tandakan pilihan ‘Enable Streamer Mode’ di bawah bahagian Streamer Mode.

Sekiranya anda menggunakan OBS atau Xsplit, memilih pilihan ‘Automatically Enable / Disable’ akan selalu menghidupkan mod Streamer ketika kit ini dilancarkan, jadi anda tidak perlu risau untuk lupa menyembunyikan data sensitif atau menjejaskan privasi anda.

Dengan mengklik pilihan 'tetapan keybind', anda dapat mengatur kekunci keyboard yang ditentukan yang akan menghidupkan mod Streaming secara automatik.

Pilihan: Aplikasi Pihak Ketiga

Apabila anda mengaktifkan mod Streaming, anda boleh menambahkan aplikasi pihak ketiga tambahan menggunakan menu Integrasi yang sama dari langkah pertama.

Sebagai contoh, anda mungkin mahu menambahkan 'Nightbot' untuk menyederhanakan sembang anda, dan ia boleh diselaraskan dengan bot Discord yang memoderasi sembang anda. Terdapat juga sambungan Muxy, yang pada dasarnya merupakan sambungan Twitch yang menghubungkan ke pelayan Discord anda. Anda boleh memberi maklum balas kepada penonton anda semasa siaran langsung, menunjukkan analisis aliran anda, dan menghantar mesej pelanggan pada sembang Discord anda.

Aliran dengan Selamat

Terima kasih kepada mod Streamer Discord, anda boleh memainkan sebarang permainan tanpa perlu risau data peribadi anda jatuh ke tangan yang salah.

Pilihan ‘aktifkan secara automatik’ akan menambahkan lapisan tambahan untuk keselamatan anda, dan penyatuan dengan pelbagai widget dapat membantu anda mendapatkan pengalaman streaming yang riang.

Adakah anda pernah mengalami kebocoran maklumat sensitif semasa sesi streaming langsung? Sekiranya demikian, bagaimana anda menanganinya? Kongsi pengalaman anda dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found