Cara Memberi Pentadbiran Akses kepada Pengguna Lain yang Tidak Benar

Anda telah menyediakan pelayan manis di Discord. Beberapa tunas terdekat anda, beberapa orang baru yang cukup hebat, dan tempat ini berkembang pesat. Anda ingin berfikir bahawa anda dapat menguruskan semuanya sendiri tetapi semasa pelayan dibina, semakin banyak masa yang diperlukan untuk melakukan aktiviti lain hanya untuk mengekalkannya.

Mungkin sudah waktunya untuk membuat hierarki dan berkongsi sedikit kekuatan itu dengan mereka yang paling dipercayai.

Memberi hak istimewa pentadbiran kepada beberapa orang adalah kaedah terbaik untuk mewujudkan hierarki yang kukuh dalam pelayan. Anda boleh memanggil mereka pegawai, Gestapo, atau permainan cerdik lain pada peringkat yang dapat anda bayangkan, tetapi kebenaran inilah yang menjadikan peranan tersebut.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pilihan pentadbiran yang kemas yang terdapat di Discord, baca artikel ini.

Kebenaran, Peranan, dan Tugasan Kepemimpinan

Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda di mana untuk mencari kebenaran pelayan dan saluran anda, bagaimana membuat peranan dengan izin yang diperlukan yang anda cari, dan memasukkan beberapa individu ke dalam "kelab budak lelaki" peranan pentadbiran.

Keseluruhan sistem kebenaran Discord berdasarkan peranan yang anda buat dan berikan kepada anggota pelayan anda. Kebenaran boleh diberikan berdasarkan peranan untuk kedua-dua peringkat pelayan dan saluran. Untuk memulakan, anda perlu belajar bagaimana membuat peranan ini dan menetapkan kebenaran untuk masing-masing.

Cara Membuat Peranan

Untuk mencapai bahagian kebenaran dari rejim pelayan Discord anda, pertama-tama anda perlu menyediakan beberapa yang berbeza roles yang boleh anda berikan kepada ahli anda. Menjadi pemilik pelayan bermaksud anda tidak perlu memberikan peranan kepada diri sendiri, kecuali jika anda menyukai nama teg, kerana anda mempunyai semua kebenaran secara lalai.

Seperti yang dinyatakan, anda boleh membuat peranan dengan nama apa pun yang anda rasa perlu dan paling baik diwakili oleh pelayan anda. Pelbagai peranan dapat diberikan kepada anggota individu, semuanya terdiri daripada kebenaran yang berbeza. Peranan tunggal terdiri daripada nama, sekumpulan kebenaran yang dirancang untuk peranan tersebut, dan anggota yang telah ditetapkan kepadanya.

Untuk membuat, menghapus, atau memberikan izin kepada peranan:

Buka menu "Tetapan Pelayan" anda dengan mengklik nama pelayan di bahagian atas konsol tengah semasa berada di Discord.

Tukar ke tab "Peranan" dari menu di sebelah kiri.

Secara lalai, semasa membuat pelayan baru, satu-satunya peranan yang telah dibuat ialah @everyone. Peranan ini ditetapkan untuk semua orang di pelayan dan sudah mempunyai beberapa kebenaran yang dilampirkan kepadanya. Peranan yang diberikan setiap ahli secara automatik ketika bergabung dengan pelayan anda.

Untuk membuat peranan baru, klik ikon ‘+’ di sebelah kanan “ROLES”.

Namakan peranan apa sahaja yang anda mahukan, berikan warna untuk peranan itu untuk membezakan penampilannya daripada yang lain.

Kemudian beralih ke Tetapan Peranan dan Kebenaran Am . Setelah peranan dibuat, anda dapat menetapkan kebenaran seluruh pelayan tertentu untuk peranan tersebut dengan mematikan atau mematikan togol untuk setiap izin yang ditentukan.

Pilihan pertama di bahagian "Kebenaran Umum" adalah kebenaran Pentadbir. Aktifkan ini untuk memberikan peranan yang hampir sama dengan diri anda.

Setelah selesai, klik Simpan Perubahan .

Cara Menetapkan Peranan

Sekarang setelah anda membuat satu atau dua peranan, anda perlu menerapkan peranan tersebut kepada anggota pelayan anda. Mudah-mudahan, anda telah menetapkan pelbagai kebenaran untuk setiap peranan yang dibuat yang berkaitan dengan bagaimana anda melihat hierarki dalam pelayan anda, berkembang. Bergantung pada kebenaran yang diberikan oleh peranan tersebut akan menentukan anggota mana yang menerima peranan itu.

Setelah membuat peranan, anda boleh mula memberikan ahli yang sesuai. Anda boleh menetapkannya dengan melakukan perkara berikut:

Semasa berada di tetingkap "Tetapan Pelayan", buka tab "Anggota".

Di sebelah kanan setiap nama ahli adalah ‘+’. Klik pada ‘+’ ini dan pilih peranan yang tersedia untuk diberikan kepada ahli tersebut. Ingatlah bahawa anda boleh memberikan beberapa peranan kepada satu anggota jika ada.

Peranan yang diberikan adalah seluruh pelayan sehingga setiap kebenaran yang dilampirkan pada peranan sekarang diberikan kepada ahli tersebut.

Untuk membuang peranan yang telah diberikan kepada anggota, tatal ke atas peranan di sebelah kanan nama ahli dan klik ‘X’ yang terletak di dalam bulatan berwarna.

Kebenaran Saluran Untuk Pentadbir dan Sebaliknya

Sebagai peningkatan status pelayan, anda juga dapat memberikan izin yang bervariasi untuk saluran suara dan teks tertentu. Perlu diingat bahawa kebenaran Saluran akan mengatasi semua kebenaran yang diberikan oleh Pelayan. Jadi sebelum tergila-gila dalam penambahan dan penghapusan kebenaran di saluran, fahami maksud menambahkannya di tempat pertama.

Seorang Pencipta Kandungan mempunyai kuasa tertinggi dan izin seperti pentadbir untuk memastikan bahawa mereka dapat melakukan streaming dengan selesa. Ini bermaksud streaming tanpa gangguan atau anggota lain terlalu menjengkelkan.

Untuk menambahkan kebenaran ke saluran:

Akses menu "Saluran Saluran" dengan memilih saluran yang perlu disesuaikan dan mengklik ikon roda gigi.

Dari tetingkap "Tetapan Saluran", buka tab "Kebenaran" dari menu sebelah kanan.

Seperti peranan pelayan, @everyone sudah dibuat secara lalai. Untuk menyesuaikan kebenaran peranan tertentu, pilih dari yang ada dan tatal ke bawah senarai.

Anda boleh Benarkan (tanda semak hijau) atau Tolak (‘X’ merah) setiap izin dari senarai dengan mengklik kotak pilihan masing-masing.

Tambahkan peranan baru atau ahli tertentu untuk menyalurkan kebenaran bagi mereka yang anda ingin mempunyai hak pengurusan untuk saluran yang ditentukan itu. Cukup klik '+' yang serupa dengan cara ia dilakukan untuk peranan pelayan, dan tambah.

Tekan Simpan Perubahan butang setelah anda selesai memberikan peranan dan kebenaran saluran.

Cara Menetapkan Peranan pada Discord Mobile

Sama seperti versi desktop, versi mudah alih Discord juga membolehkan anda memberikan atau membatalkan tugas kepada ahli. Dari dalam aplikasi mudah alih Discord ikuti langkah berikut:

Akses pelayan yang ingin anda buat atau urus peranannya.

Ketik nama saluran. Dalam tangkapan skrin ini, ia disenaraikan sebagai #general di bahagian atas:

Dari skrin yang muncul ketuk “Kebenaran

Kebenaran dalam aplikasi akan membolehkan anda “Tambah Peranan. " Ketik ini dan anda akan dapat mengubah kebenaran setiap pengguna atau saluran.

Keupayaan untuk membuat perubahan dari dalam aplikasi Discord bermaksud anda dapat menguruskan pelayan anda di mana sahaja.

Pemindahan Pemilikan Pelayan

Untuk memberikan kebenaran pentadbiran tertinggi kepada orang lain, selalu ada pemindahan pemilikan pelayan sepenuhnya. Pelayan mungkin terlalu besar untuk dikendalikan dan dengan aktiviti harian anda sekarang, anda tidak boleh memasukkannya ke dalam jadual anda.

Sekiranya anda ingin menyerahkan kawalan pelayan anda kepada orang lain, berikut cara melakukannya:

Kembali ke menu "Tetapan Pelayan", buka tab "Anggota" yang terdapat di bahagian "Pengurusan Pengguna".

Arahkan kursor ke nama ahli yang akan mengambil alih kendali dan klik ikon Triple-Dot di sebelah kanan.

Pilih Pindahkan Pemilikan dari menu yang disediakan.

Itu sahaja yang ada. Anda akan terus menjadi ahli pelayan setelah kehilangan hak pentadbiran anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found