Cara Membuat Pautan Jemput dalam Discord

Dalam banyak cara, intinya mempunyai pelayan Discord adalah untuk membuat orang lain bergabung dan berkomunikasi antara satu sama lain. Kadang kala, permintaan menghantar agak menakutkan (terutama permintaan rakan dengan watak tertentu dan lampiran nombor 4 digit rawak).

Cara Membuat Pautan Jemput dalam Discord

Sekiranya anda memiliki pelayan, atau anda baru-baru ini bergabung dengan pelayan yang anda tahu orang lain akan menikmati, anda perlu menjemput mereka. Berkongsi pautan jemputan adalah kaedah terbaik untuk mencapainya.

Dalam artikel ini, kami akan mengajar anda bagaimana anda dapat membuat pautan undangan Discord, dan bagaimana mengedit tetapan pautan jemputan.

Membuat Jemputan ke Pelayan

Untuk membuat pautan jemputan ke pelayan, klik pada anak panah ke bawah di sebelah nama pelayan.

Pada menu, pilih Jemput Orang. Tetingkap akan muncul di mana anda boleh memasukkan nama rakan, memilih nama dari senarai pengguna, atau memilih Kumpulan DM.

Mengklik jemputan di sebelah nama tertentu akan membuat jemputan langsung kepada orang atau kumpulan tersebut.

Sebagai alternatif, anda boleh menyalin pautan jemputan yang dihasilkan secara automatik, dengan mengklik butang Salin. Anda kini boleh berkongsi pautan ini di luar Discord. Secara lalai, pautan jemputan akan tamat dalam satu hari. Tetapi anda boleh mengubah tetapan ini dengan mengklik teks pautan Edit Jemput.

Mengundang atau memberikan pautan jemputan ke pelayan memberikan akses ke saluran mana pun di dalam pelayan tersebut.

jemput menu serv

Membuat Jemputan ke Saluran

Sekiranya anda ingin menjemput seseorang ke saluran tertentu, anda boleh menggunakan pilihan jemputan peringkat saluran. Ini dilakukan dengan mengklik ikon Buat Jemput yang terletak di sebelah kanan nama saluran.

jemput menu chan

Sama seperti jemputan pelayan, anda boleh memilih rakan, atau kumpulan DM dan klik Jemput untuk menghantar jemputan langsung. Anda juga boleh menyalin pautan jemputan yang dihasilkan untuk berkongsi dengan orang lain.

Berkongsi pautan jemputan saluran akan mengarahkan orang yang mengklik pautan ke saluran tertentu.

Membuat Jemputan Semasa Anda Bukan Pentadbir

Sekiranya anda bukan pemilik Pelayan atau Pentadbir, anda masih boleh menghantar jemputan (dalam kebanyakan kes). Sekiranya anda menggunakan Pelayan dan ingin menghantar jemputan kepada orang lain, ikuti arahan yang sama seperti di atas.

Sekiranya anda tidak melihat pilihan itu, itu bermakna anda tidak mempunyai kebenaran untuk melakukannya. Anda boleh meminta akses dari Pentadbir atau meminta mereka menghantar jemputan untuk anda.

Discord sangat boleh disesuaikan sehingga beberapa pemilik pelayan akan menetapkan tempoh percubaan untuk anda selepas itu anda boleh menjemput orang.

Mengedit Spesifikasi Jemputan

Mengklik pada teks pautan Edit Jemput akan membuka tetingkap yang membolehkan anda menentukan syarat untuk pautan itu sendiri.

tetingkap jemputan

Anda boleh menetapkan tarikh luput untuk pautan tersebut. Setelah masa yang ditentukan, mengklik pada pautan akan mengembalikan mesej bahawa jemputan tidak sah. Pautan boleh ditetapkan untuk tamat tempoh selama 30 minit, satu jam, enam jam, 12 jam, sehari, atau tidak pernah.

Anda juga boleh mengehadkan berapa kali pautan dapat digunakan. Apabila nombor ini dicapai, mesej pautan yang tidak sah juga akan dipaparkan. Pautan boleh ditetapkan untuk digunakan sekali, lima kali, 10 kali, 25 kali, 50 kali, atau 100 kali.

Anda juga boleh menetapkan pautan untuk memberikan keahlian sementara sahaja. Ini bermaksud bahawa setiap ahli yang menggunakan pautan akan dikeluarkan dari saluran secara automatik sekiranya mereka keluar. Ini berguna apabila anda menjemput orang asing ke dalam sembang dan tidak semestinya mahu memberi mereka akses tetap ke pelayan.

Keahlian sementara boleh diganti jika orang yang diundang diberikan peranan yang memberi mereka akses tetap.

Memberi Kebenaran untuk Menjemput Orang Lain

Anda juga boleh membenarkan ahli saluran lain untuk menjemput orang lain dengan membuat pautan jemputan mereka sendiri. Ini dilakukan dengan memberi mereka izin, baik di peringkat saluran atau pelayan.

Untuk mengizinkan izin jemputan ke saluran, pilih pilihan Edit Saluran di sebelah kanan nama saluran.

ajak chan

Pada menu yang ditunjukkan, pilih Kebenaran. Anda kini boleh memberikan kebenaran untuk setiap peranan di saluran anda. Klik pada peranan dan di bawah menu Kebenaran Umum, klik tanda semak hijau pada Buat Jemputan. Setelah selesai, klik Simpan Perubahan pada pop timbul yang muncul.

Sekiranya kebenaran saluran di bawah kategori berbeza antara satu sama lain, anda boleh memilih untuk menyegerakkannya dengan mengklik Segerak Sekarang pada pop timbul. Jika tidak, anda boleh mengekalkan kebenaran saluran itu sendiri.

Untuk membenarkan kebenaran jemputan di peringkat pelayan, klik anak panah ke bawah di bahagian atas di sebelah nama pelayan. Pada menu yang muncul, pilih Tetapan Pelayan.

pelayan jemputan

Setelah tetapan terbuka, pilih Peranan pada menu. Pilih peranan yang ingin anda berikan kebenaran. Tatal ke bawah sehingga anda melihat pilihan Buat Jemputan di bawah Kebenaran umum. Sekiranya tab berwarna hijau maka diaktifkan.

Anda boleh memberikan Izin Jemputan untuk setiap peranan secara individu, dan ini akan memberikannya untuk seluruh pelayan.

Menjaga Saluran Peribadi

Mengedit saluran untuk membuang hak jemputan berguna jika anda ingin menjadikan saluran tertentu sebagai peribadi. Ini memastikan bahawa orang hanya boleh dijemput oleh mereka yang mempunyai peranan pentadbir. Menjadikan pautan jemputan sementara juga mengawal jumlah orang yang dapat mengakses saluran. Kebenaran jemputan bukan hanya untuk membiarkan orang masuk, ia juga boleh digunakan untuk menjaga orang lain.

Soalan Lazim

Adakah anda mesti mempunyai pautan jemputan untuk menyertai pelayan?

Hanya untuk beberapa pelayan yang pemiliknya menghadkan akses kepada orang ramai. Moderator menetapkan kebenaran ini dalam Tetapan Pelayan, jadi anda mungkin dapat bergabung tanpa jemputan.

Gunakan butang Explore Public Servers untuk mengakses komuniti baru dan mencari pemain dan rakan yang berpikiran sama di Discord. Terdapat beberapa komuniti dan pilihan untuk membantu mempersempit pelayan yang tepat untuk anda. Sebaik sahaja anda menjumpainya, klik pada pelayan, baca nota dalam pop timbul (serius, anda tidak mahu dilarang), dan anda masuk.

Sekiranya anda tidak pasti mahu menyertai pelayan awam itu, ada pilihan pratonton. Cukup klik pilihan "Saya akan melihat-lihat sekarang" di tetingkap pop timbul setelah mengklik pelayan untuk melihat semua itu.

Bolehkah saya menghantar pautan jemputan di Discord mobile?

Tentunya. Buka aplikasi Discord dan pilih pelayan yang anda minati. Klik butang 'Jemput Anggota' di bahagian atas tetingkap pop timbul.

Pilih ahli yang ingin anda jemput dan teruskan. Mereka harus menerima makluman dengan pautan jemputan.

Mengapa saya tidak dapat menerima jemputan?

Sebab utama anda tidak dapat menerima jemputan adalah kerana anda telah dilarang dari pelayan tersebut. Walaupun anda telah membuat profil baru dan tidak dapat menerima jemputan, itu kerana larangan pelayan adalah larangan IP. Ini bermaksud bahawa Discord mengambil alamat IP peranti anda dan menyedari bahawa anda tidak seharusnya dibenarkan dalam pelayan ini lagi.

Alasan lain bahawa pautan itu tidak berfungsi untuk anda adalah bahawa Hari Lahir anda di Discord menunjukkan bahawa anda berumur lebih muda dari 18 tahun. Untuk melindungi pengguna yang lebih muda dan mematuhi undang-undang tempatan, Discord hanya membenarkan mereka yang berusia lebih dari 13 tahun untuk menyertai Discord, dan mereka yang berumur 18 tahun ke atas untuk menyertai saluran NSFW (Tidak Selamat untuk Kerja - mungkin mengandungi kandungan eksplisit atau dewasa).

Alat Peraturan yang Mudah

Mengetahui cara membuat pautan undangan Discord, dan menguruskan kebenaran jemputan adalah kemahiran yang hebat untuk pentadbir yang ingin menjaga pelayan yang teratur. Mampu mengawal siapa yang boleh masuk dan keluar dari saluran atau pelayan adalah alat peraturan yang mudah.

Adakah anda tahu ada petua dan trik lain mengenai pautan undangan Discord? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found