Cara Melumpuhkan Kemas Kini pada Peranti Android

Kemas kini automatik kadang-kadang mengganggu, tetapi sebahagian besarnya, ia diperlukan. Sekiranya anda pengguna perangkat Android, anda mungkin terbiasa menerima pemberitahuan bahawa kemas kini tersedia atau OS dan apl anda telah diperbarui.

Cara Melumpuhkan Kemas Kini pada Peranti Android

Walau bagaimanapun, ada keadaan ketika anda tidak mahu telefon pintar atau tablet Android anda dikemas kini tanpa pengesahan anda terlebih dahulu. Mungkin anda tersambung ke data mudah alih, dan anda mempunyai had data bulanan.

Sebab lain mungkin termasuk bahawa anda mungkin tidak mempunyai simpanan yang mencukupi atau bahawa telefon anda tidak baru. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menonaktifkan kemas kini ini.

Bagaimana Mematikan Pembaruan OS Automatik pada Peranti Android?

Sebab Android anda memerlukan kemas kini sistem secara berkala bukan sahaja anda dapat memanfaatkan fitur baru. Selalunya, kemas kini diperlukan kerana mereka memperbaiki bug yang ada atau kesalahan yang dilaporkan oleh pengguna.

Namun, beberapa pengguna Android lebih suka menangguhkan peranti mereka menerima kemas kini automatik dan sebaliknya melakukannya secara manual.

Luangkan masa untuk meneliti apa yang dibawa oleh kemas kini baru akan memberi anda gambaran tentang apa yang diharapkan apabila anda akhirnya mengemas kini OS Android pada peranti anda. Oleh itu, untuk memastikan anda tidak mendapat kemas kini automatik pada Android anda, berikut adalah cara anda boleh mematikannya.

Kaedah 1 - Menunda Kemas kini

Hampir semua peranti Android memberi anda pilihan untuk memuat turun versi OS baru hanya menggunakan Wi-Fi. Kemas kini terkini selalunya melebihi 100MB, dan kebanyakan orang lebih suka menghabiskan data mereka untuk memperoleh OS baru.

Selalunya, ini adalah tetapan lalai pada Android. Walau bagaimanapun, anda boleh mematikannya. Apabila anda melakukannya, Anda hanya akan mendapat pemberitahuan bahawa versi OS Android baru tersedia, tetapi peranti tidak akan memuat turunnya secara automatik.

Kemudian, anda boleh masuk ke tetapan peranti dan memuat turun kemas kini secara manual apabila anda sudah bersedia. Inilah cara anda melakukan ini:

 1. Pergi ke Tetapan telefon Android anda.

 2. Ketik "Kemas kini perisian."

 3. Alihkan suis "Muat turun automatik melalui Wi-Fi" ke mati.

Terdapat satu kelemahan kaedah ini. Pemberitahuan yang memberitahu anda mengenai kemas kini baru tidak akan dikeluarkan dari skrin utama anda sehingga anda benar-benar memuat turun dan memasang kemas kini. Apabila anda menginginkannya hilang dari skrin anda, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Tetapan pada peranti anda.

 2. Pilih "Kemas kini perisian."

 3. Pilih "Muat turun dan pasang."

Kaedah 2 - Dayakan Mod Pembangun

Terdapat strategi lain yang boleh anda cuba, walaupun memerlukan beberapa langkah tambahan. Serta kesediaan untuk menggali sedikit lebih mendalam dan menyekat kemas kini Android sepenuhnya. Inilah yang kita bicarakan:

 1. Sekali lagi, pergi ke aplikasi Tetapan peranti anda.

 2. Biasanya, di bahagian paling bawah, anda akan melihat pilihan "Tentang Telefon" atau "Perihal Peranti". Ketuk itu.

 3. Kemudian, pilih pilihan "Maklumat Perisian".

 4. Tatal ke bawah dan pilih "Nombor Binaan."

 5. Anda perlu mengetuknya beberapa kali berturut-turut sehingga anda mendapat pemberitahuan bahawa anda telah mengaktifkan "mod Pembangun".

Ini adalah titik di mana anda perlu kembali ke skrin tetapan asal. Anda akan melihat di sebelah bahagian "Tentang Peranti" yang lain yang mengatakan, "Pilihan pembangun."

Yang harus anda lakukan ialah mengetuk bahagian itu dan mencari "Kemas kini sistem automatik." Akhirnya, pastikan bahawa ciri ini dilumpuhkan. Proses ini akan menghalang anda daripada menerima kemas kini sistem automatik pada peranti Android anda.

Bagaimana Mematikan Kemas Kini Automatik untuk Aplikasi Google Play?

Anda mungkin tidak menentang OS Android anda menerima kemas kini secara berkala. Tetapi mengenai pembaruan automatik untuk aplikasi, itu adalah kisah yang berbeza. Berapa banyak aplikasi yang anda muat turun dari Play Store? Semua aplikasi mempunyai kemas kini berkala, dan yang paling popular mengeluarkannya dengan kerap.

Walaupun beberapa pengguna tidak melihat masalah dengan itu, yang lain merasa bingung setiap kali mereka menerima pemberitahuan bahawa peranti mereka mempunyai simpanan yang rendah, atau data mudah alih mereka hampir habis.

Dengan aplikasi Android, kemas kini manual selalunya merupakan penyelesaian yang lebih bijak. Inilah cara anda boleh menetapkannya pada peranti anda:

 1. Pada peranti Android anda, lancarkan aplikasi Play Store.

 2. Ketuk tiga garis mendatar di sudut kiri atas skrin.

 3. Sekarang, pilih "Tetapan" diikuti dengan "Auto-update aplikasi".

 4. Dari layar pop timbul, pilih pilihan "Jangan kemas kini aplikasi secara automatik".

 5. Ketik "Selesai."

Itu sahaja yang ada. Mulai saat itu, anda perlu mengemas kini aplikasi anda secara manual. Ini bermaksud memeriksa Play Store dari semasa ke semasa untuk melihat apakah ada versi aplikasi baru yang tersedia.

Perlu diingat bahawa tidak jarang pengguna melupakan ini dan mendapati mereka mengalami masalah dengan aplikasi, tanpa menyedari bahawa ada kemas kini yang dapat menyelesaikan masalah tersebut.

Bagaimana Mematikan Kemas Kini Auto di Android TV?

Sekiranya anda mempunyai TV pintar Sony, Sharp, Phillips, atau jenama lain yang berjalan pada OS Android, anda juga mempunyai pilihan untuk mematikan kemas kini aplikasi automatik. Ini caranya:

 1. Dari skrin utama TV anda, pilih pilihan "Aplikasi" dan kemudian lancarkan aplikasi Play Store.

 2. Pilih "Tetapan" diikuti dengan "Kemas kini aplikasi secara automatik".

 3. Lumpuhkan tetapan dengan alat kawalan jauh anda.

Bagaimana Mematikan Kemas Kini Auto untuk Aplikasi Tertentu?

Masalah lain yang mungkin anda hadapi ialah anda sudah mempunyai tetapan kemas kini automatik untuk aplikasi tetapi anda ingin menonaktifkannya untuk satu aplikasi secara khusus.

Aplikasi seperti Instagram dan Chrome sering kali besar, dan dapat difahami bahawa anda ingin menyetujuinya terlebih dahulu. Ini adalah sesuatu yang boleh anda lakukan melalui Play Store. Ikuti langkah-langkah ini untuk mengetahui cara melakukannya:

 1. Lancarkan aplikasi Play Store pada peranti Android anda.

 2. Cari aplikasi tertentu di bar carian.

 3. Setelah anda menemuinya, ketik tiga titik menegak di sudut kanan atas skrin.

 4. Pastikan untuk tidak mencentang kotak kemas kini automatik dari senarai pilihan.

Bagaimana mematikan kemas kini automatik pada data mudah alih?

Ketika datang ke pembaruan sistem Android, Anda tidak perlu risau tentang kemas kini automatik ketika menggunakan data mudah alih. Kecuali anda memuat turun perisian secara manual, Android tidak akan mendorongnya ke peranti anda.

Namun, sejauh aplikasi berjalan, Anda hanya memiliki pilihan untuk menerima pembaruan automatik jika menggunakan Wi-Fi. Ini adalah jalan tengah antara tidak mempunyai kawalan terhadap kemas kini aplikasi anda dan lupa untuk mengemas kini dari semasa ke semasa. Inilah yang perlu anda lakukan hanya untuk menerima kemas kini automatik aplikasi semasa disambungkan ke Wi-Fi:

 1. Buka Play Store pada peranti Android anda.

 2. Ketuk pilihan "Kemas kini automatik".

 3. Pilih "Melalui Wi-Fi sahaja."

 4. Ketik "Selesai."

Sekarang, anda tidak perlu risau tentang aplikasi yang anda gunakan menggunakan semua data mudah alih anda lagi. Untuk membalikkan ini, ikuti langkah yang sama dan pilih pilihan "Melalui rangkaian apa pun".

Mengawal Kemas Kini pada Peranti Android Anda

Kadang-kadang, lebih mudah untuk membenarkan kemas kini automatik berlaku dan tidak memikirkan secara khusus mengenai aplikasi mana yang perlu dikemas kini dan kapan.

Dengan kemas kini sistem, mungkin lebih baik tidak menangguhkannya terlalu lama melainkan peranti anda benar-benar lebih baik tanpanya. Walau bagaimanapun, aplikasi lebih rumit kerana bergantung pada berapa banyak yang anda ada pada peranti Android anda, pengemaskinian automatik dapat menjadi proses yang sedang berlangsung.

Walaupun anda dapat mematikan kemas kini automatik sepenuhnya, kebanyakan pengguna memilih untuk mematikan kemas kini automatik data mudah alih sahaja. Pada akhirnya, pilihan adalah milik anda.

Apakah tetapan pilihan anda mengenai pembaruan automatik? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found