Cara Melumpuhkan Skrin Sentuh di Windows 10

Fungsi skrin sentuh terus disatukan ke lebih banyak komputer riba dan pastinya dalam tablet Windows 10. Desktop juga mampu melakukan interaksi sentuhan, selagi anda mempunyai monitor skrin sentuh. Microsoft merancang Windows 8 lebih khusus untuk peranti skrin sentuh. Walau bagaimanapun, tetikus masih sangat lazim, dan mungkin ada di sini untuk tetap berada di masa hadapan kerana komputer riba dan desktop skrin sentuh sepertinya tidak benar-benar terpengaruh.

Cara Melumpuhkan Skrin Sentuh di Windows 10

Terlepas dari pilihan anda, artikel ini menunjukkan bagaimana anda dapat mematikan atau mematikan skrin sentuh di Windows 10.

Melumpuhkan Skrin Sentuh di Windows 10

  1. Tekan Kunci menang + X atau klik kanan ikon Menu Mula Windows 10, dan kemudian pilih Pengurus peranti.

  2. Klik dua kali Peranti Antara Muka Manusia untuk memaparkan senarai peranti. Anda juga boleh mengklik satu ikon di sebelah kiri untuk membuka kategori.

  3. Cari entri peranti skrin sentuh.

  4. Klik kanan pada Skrin sentuh yang mematuhi HID item untuk membuka menu konteksnya dan pilih Lumpuhkan peranti. Tetingkap kemudian dibuka meminta pengesahan untuk melumpuhkannya. Tekan butang Ya untuk mematikan skrin sentuh.

Setelah menyelesaikan langkah-langkah di atas, skrin sentuh anda seharusnya tidak dapat digunakan, yang membolehkan anda menggunakan tetikus dan papan kekunci anda tanpa sebarang respons sentuhan yang tidak disengaja dari skrin anda.

Mengaktifkan Skrin Sentuh di Windows 10

Sekiranya anda perlu menghidupkan semula skrin sentuh, prosesnya hampir sama.

  1. Kembali ke Pengurus peranti dan klik kanan skrin sentuh patuh HID.
  2. Kali ini, pilih Dayakan peranti dari menu konteks untuk memulihkan ciri skrin sentuh Windows 10 anda. Perhatikan bahawa anda juga perlu menghidupkan semula Windows 10 untuk mengaktifkan skrin sentuh sekali lagi.

Mengapa Mematikan Skrin Sentuh?

Bagi mereka yang lebih suka menggunakan skrin sentuh dan bukannya tetikus, anda mungkin tertanya-tanya mengapa seseorang mahu menonaktifkan ciri ini.

  • Skrin sentuh tidak berfungsi ("Sentuhan Ghost") - Jika skrin anda seolah-olah sedang disentuh ketika tidak, maka mematikan fitur ini akan menjimatkan banyak kekecewaan.
  • Sentuhan skrin yang tidak disengajakan - Sekiranya anda mempunyai anak-anak atau haiwan, seperti kucing, yang suka berinteraksi dengan peranti anda tanpa diduga, mungkin idea yang baik adalah melumpuhkan skrin sentuh.

Soalan Lazim Tambahan

Mengapa skrin sentuh saya bertindak seperti sedang disentuh?

Kadang-kadang disebut sebagai sentuhan hantu, ini berlaku apabila terdapat sambungan yang longgar, wayar / kabel yang salah, atau digitizer yang salah (bahagian yang anda berinteraksi dengan pada skrin sentuh).

Mulakan dengan membersihkan skrin dengan sempurna, kadang-kadang minyak atau serpihan lain boleh menyebabkan skrin tidak berfungsi. Sekiranya tidak berjaya, mulakan semula peranti dan cuba lagi. Kemudian, cubalah memasang semula pemacu untuk peranti tersebut. Sekiranya semuanya gagal, anda mungkin perlu mengganti digitizer.

***

Sekarang anda tahu cara melumpuhkan / mengaktifkan skrin sentuh anda di Windows 10. Jangan ragu untuk memberikan pengalaman atau pandangan anda mengenai perkara tersebut dalam komen di bawah, bagikan dengan komuniti.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found