Cara Melumpuhkan Perlindungan Integriti Sistem di macOS

Pengguna berkuasa Mac lama mungkin menikmati kemampuan untuk mengubah sistem operasi pada tahap terendah. Selama bertahun-tahun, tetapan tersembunyi dan aplikasi penyesuaian membolehkan pengguna menguasai sepenuhnya Mac mereka untuk menyesuaikan penampilan dan fungsinya.

Tetapi jika pengguna dapat mengakses fail sistem inti ini, begitu juga malware. Kenyataan inilah yang mendorong Apple memperkenalkan ciri keselamatan yang disebut Perlindungan Integriti Sistem di macOS, bermula dengan OS X El Capitan pada tahun 2015. Dan sementara Perlindungan Integriti Sistem adalah ciri penting yang akan dimanfaatkan oleh kebanyakan pengguna, ia boleh menyebabkan masalah dengan kuasa tertentu aliran kerja dan aplikasi pengguna. Oleh itu, jika anda bersedia menerima risiko pengurangan keselamatan sebagai pertukaran untuk fleksibiliti yang lebih besar, berikut adalah cara menonaktifkan Perlindungan Integriti Sistem di macOS.

Cara Melumpuhkan Perlindungan Integriti Sistem di macOS

Apakah Perlindungan Integriti Sistem?

Sebelum melangkah lebih jauh, mari kita luangkan sedikit masa untuk mengetahui dengan tepat apa yang dilakukan oleh Perlindungan Integriti Sistem untuk memastikan bahawa mematikannya adalah perkara yang anda perlukan. Perlindungan Integriti Sistem adalah mengenai menyekat akses ke fail sistem kritikal, sehingga menyekat vektor serangan tertentu untuk perisian hasad dan perisian jahat lain.

Akaun pengguna macOS biasa selalu mempunyai batasan pada fail mana yang dapat mereka akses, tetapi pengguna root, akaun pengguna khas yang mempunyai hak istimewa untuk tujuan pentadbiran sistem, tidak mempunyai sekatan. Sebelum pengenalan Perlindungan Integriti Sistem, setiap pengguna atau skrip fizikal yang memiliki akses ke akun root dan kata laluan secara efektif memiliki akses lengkap ke setiap area sistem.

Menyedari potensi masalah keselamatan, bersama dengan kenyataan bahawa paling Pengguna Mac tidak perlu mengakses atau mengubah fail sistem teras, Apple membuat Perlindungan Integriti Sistem untuk menyekat akses ke lokasi dan fail utama, bahkan untuk pengguna root. Lokasi-lokasi ini merangkumi:

/ Sistem

/ usr

/ tong sampah

/ sbin

Sebarang aplikasi yang diprapasang sebagai sebahagian daripada macOS

Dengan Perlindungan Integriti Sistem yang diaktifkan, satu-satunya cara untuk mengubah fail di lokasi ini adalah melalui aplikasi atau proses yang ditandatangani oleh Apple dengan izin yang jelas untuk melakukannya. Contohnya, proses Pembaruan Perisian atau pemasang aplikasi Apple sendiri. Aplikasi pihak ketiga dan bahkan pentadbir Mac tidak dapat mengubah fail ini dalam keadaan apa pun. Sekiranya anda berusaha untuk melakukannya, walaupun dengan perintah "sudo", anda akan menerima Operasi tidak dibenarkan mesej.

perlindungan integriti sistem ditolak

Sekiranya Anda Melumpuhkan Perlindungan Integriti Sistem?

Seperti disebutkan, Perlindungan Integriti Sistem dapat menyebabkan masalah dengan alur kerja atau aplikasi pengguna daya tertentu yang memerlukan kemampuan untuk mengubah file sistem. Berita baiknya ialah anda boleh mematikan Perlindungan Integriti Sistem, asalkan anda bersedia menerima risiko Mac anda akan lebih rentan jika anda melakukannya. Namun, bagi pengguna kuasa, fleksibiliti untuk terus mengakses dan mengubah fail ini mungkin berisiko.

Oleh itu, secara ringkasnya, jika anda mengetahui dengan pasti bahawa aliran kerja atau aplikasi yang anda perlukan bergantung pada akses ke fail sistem yang dilindungi, dan anda memahami risiko yang terlibat, anda mungkin akan baik-baik saja dengan mematikan Perlindungan Integriti Sistem. Tetapi jika anda tidak tahu mengapa anda perlu melumpuhkan Perlindungan Integriti Sistem, atau jika anda melakukannya kerana aplikasi yang anda muat turun memberitahu anda, lebih baik anda mengaktifkannya dan mencari penyelesaian lain untuk aplikasi atau proses anda cuba menampung.

Lumpuhkan Perlindungan Integriti Sistem

  1. Untuk melumpuhkan Perlindungan Integriti Sistem, boot Mac anda ke dalam Mode Pemulihan dengan menekan dan menahan Perintah dan R kekunci pada papan kekunci anda sebaik sahaja anda mendengar but berbunyi.
  2. Setelah anda memasuki Mod Pemulihan, pilih Utiliti> Terminal dari bar menu di bahagian atas skrin.
  3. terminal pemulihan mac

  4. Untuk memeriksa untuk mengetahui apakah Perlindungan Integriti Sistem pada masa ini diaktifkan atau dinonaktifkan, gunakan perintah status csrutil.
  5. mac mengesahkan perlindungan integriti sistem

  6. Ke nyahdayakan Perlindungan Integriti Sistem, gunakan arahan csrutil melumpuhkan. Awak boleh aktifkan semula kemudian dengan mengulangi langkah-langkah ini dan menggunakan arahan csrutil aktifkan sebaliknya.
  7. mac melumpuhkan perlindungan integriti sistem

  8. Setelah anda melumpuhkan Perlindungan Integriti Sistem, mulakan semula Mac anda melalui menu Apple.

mac melumpuhkan perlindungan integriti sistem dimulakan semula

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found