Windows 10: Lumpuhkan Amaran & Bunyi Kekunci Melekit

Sekiranya anda bermain permainan, mengedit dokumen, atau melakukan apa-apa yang boleh menyebabkan anda menekan kekunci Shift pada papan kekunci anda beberapa kali, anda mungkin akan mendengar bunyi bip yang menjengkelkan dan melihat mesej muncul membincangkan sesuatu yang disebut Kekunci Melekit.

Berikut adalah gambaran ringkas mengenai apa itu Sticky Keys, mengapa anda tidak memerlukannya, dan bagaimana anda boleh mematikan permintaan ini sehingga tidak mengganggu kerja atau bermain anda lagi.

Windows 10: Lumpuhkan Amaran & Bunyi Kekunci Melekit

Apa itu Kekunci Melekit?

Sticky Keys adalah ciri kebolehaksesan penting dalam banyak sistem operasi yang berbeza, termasuk macOS, sebilangan besar pengedaran Linux, dan Windows. Untuk Windows, langkah-langkah dalam artikel ini akan merangkumi Windows 10, tetapi Sticky Keys telah menjadi sebahagian daripada sistem operasi sejak Windows 95.

Seperti yang diketahui oleh kebanyakan pengguna Windows, pintasan papan kekunci berguna (dan dalam beberapa kes diperlukan) perintah yang melibatkan pengguna menekan beberapa kekunci secara serentak. Contohnya, menekan Kawal-Alt-Padam untuk log masuk ke versi Windows tertentu, atau Alt-F4 untuk menutup tetingkap aplikasi yang aktif. Bagi pengguna yang kurang upaya tertentu, bagaimanapun, mungkin sukar atau mustahil untuk menekan banyak kekunci sekaligus.

Di situlah Sticky Keys masuk. Seperti namanya, ciri ini membolehkan perintah kekunci pengubah - Shift, Control, Alt, atau Windows key - untuk "melekat" untuk jangka waktu yang singkat, yang membolehkan pengguna berjaya memasukkan jalan pintas berbilang kekunci dengan menekan satu kekunci pada satu masa. Walaupun ini memungkinkan pengguna kurang upaya memasukkan pintasan papan kekunci dengan mudah, Microsoft menyedari bahawa tidak wajar membiarkan Kekunci Lekap diaktifkan sepanjang masa, kerana terdapat banyak kes di mana pengguna akan menekan salah satu kekunci pengubah ini sekali sahaja tanpa perlu mempunyai input "stick" sementara Windows menunggu penekanan tambahan.

Oleh itu, Windows menyertakan jalan pintas yang berguna untuk mengaktifkan atau mematikan Kekunci Lekapan dengan menekan kekunci Shift lima kali berturut-turut. Tindakan inilah yang dilakukan oleh kebanyakan pengguna secara tidak sengaja ketika mereka melihat permintaan Sticky Keys.

Lumpuhkan Pintasan Kekunci Lekapan

Sekiranya anda tidak memerlukan Kekunci Lekap, anda boleh mematikan pintasannya sepenuhnya sehingga anda tidak akan melihat permintaan ini muncul sekiranya anda menekan kekunci Shift dengan pantas pada masa akan datang. Untuk melakukannya, kita perlu mengubah pilihan dalam aplikasi Tetapan Windows 10. Untuk sampai ke sana, klik mesej yang muncul di prompt Sticky Keys (Matikan pintasan papan kekunci ini dalam tetapan papan kekunci Kemudahan Akses), atau buka aplikasi Tetapan dan arahkan ke Kemudahan Akses> Papan Kekunci.

lumpuhkan tetingkap kunci melekit 10

Dari sana, cari Gunakan Kekunci Melekit bahagian di sebelah kanan tingkap dan nyahtandai entri berlabel Benarkan kekunci pintas untuk memulakan Kekunci Lekapan. Setelah mencentang pilihan, tutup aplikasi Tetapan. Perubahan akan berlaku dengan segera tanpa perlu menyimpan apa-apa atau menghidupkan semula PC anda.

Untuk mengujinya, tekan kekunci Shift dengan pantas sekurang-kurangnya lima kali pada papan kekunci anda. Dengan pilihan yang dilumpuhkan, tidak ada yang berlaku. Sekiranya anda perlu mengaktifkan semula jalan pintas Sticky Keys, cukup kembali ke halaman Tetapan yang ditentukan dan tandakan kotak itu sekali lagi. Anda juga dapat menggunakan sakelar toggle untuk mengaktifkan Sticky Keys sepenuh waktu, walaupun seperti yang disebutkan, ini dapat menyebabkan masalah dengan aplikasi atau senario tertentu di mana kunci pengubah hanya perlu ditekan sekali.

Dayakan Kekunci Melekit Tanpa Amaran

Melihat masalah ini dari sudut yang berbeza, jika anda merancang untuk kerap menggunakan Kekunci Pekat dan tidak mahu melihat arahan amaran atau mendengar bunyi bip, kembali ke Tetapan> Kemudahan Akses> Papan Kekunci dan tatal ke bawah ke bahagian bawah halaman di sebelah kanan skrin.

lumpuhkan kekunci amaran bunyi

Di sana, anda akan menemui dua pilihan Memudahkan anda menaip. Hapus centang pilihan ini untuk mematikan mesej dan suara amaran ketika mengaktifkan Kekunci Lekapan (atau pilihan yang berkaitan, Tombol Toggle dan Kunci Penapis). Anda hanya perlu memantau kapan anda mengaktifkan dan mematikan pilihan untuk mengelakkan masalah input yang tidak dijangka semasa menggunakan kekunci pengubah pada papan kekunci anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found