Cara Melumpuhkan Malwarebytes

Tidak ada program antivirus atau antimalware yang sempurna. Matlamat perisian ini adalah untuk melindungi anda. Dengan melakukannya, kadangkala dapat mengesan program yang tidak berbahaya sebagai perisian yang berpotensi tidak diingini (dikenali sebagai "false positive"), menghapusnya atau menghalangnya daripada mengaksesnya.

Cara Melumpuhkan Malwarebytes

Sebilangan besar program pengimbasan virus, termasuk Malwarebytes, biasanya mempunyai perlindungan web yang terintegrasi, yang bermaksud mereka cenderung menyekat akses ke laman web tertentu. Sekiranya anda pernah mengalami masalah dengan Malwarebytes mengesan perkara yang anda anggap positif positif, kemungkinan besar anda tertanya-tanya apakah ada cara untuk melumpuhkannya, buat sementara waktu atau tidak.

Jangan risau, kerana terdapat banyak cara untuk mematikan perisian antimalware ini, dan kami akan menunjukkan caranya.

Melumpuhkan Perlindungan Masa Nyata

Terdapat kes di mana orang memasang Malwarebytes secara tidak sedar pada komputer mereka kerana kadangkala dipasang bersama perisian tertentu melainkan anda tidak membenarkannya. Sekiranya anda bukan salah seorang daripada mereka dan anda berpuas hati dengannya, matikan perlindungan sekiranya perlu.

Anda boleh melakukannya dari baki sistem, yang merupakan bahagian kanan bar tugas (dengan jam, tetapan kelantangan, dan sebagainya), atau program itu sendiri. Yang terakhir mungkin berguna jika anda tidak berjaya menemui Malwarebytes di baki sistem anda.

Melumpuhkan Perlindungan dari Baki Sistem

 1. Cari ikon Malwarebytes di dulang sistem anda. Sekiranya ikon tidak ada, periksa apakah ikon tersembunyi di dalam dulang dengan mengklik anak panahnya terlebih dahulu.
 2. Klik kanan pada ikon. Menu pop timbul kecil akan muncul.

  Dulang Perlindungan Malwarebytes

 3. Perhatikan bahawa ada tanda centang di sebelah "Perlindungan Web", yang mengatakan bahawa sudah aktif. Lumpuhkan pilihan ini dengan mengklik padanya. Ia kemudian akan menyebut "Perlindungan Web: Mati" dan tidak mempunyai tanda semak lagi.

Melumpuhkan Perlindungan dari Dalam Program

Sekiranya tidak ada ikon Malwarebytes di baki sistem anda, cuba jalankan program menggunakan pintasan desktop anda dan lakukan perkara berikut:

 1. Di bar sisi yang menutup sisi kiri layar, pilih pilihan "Tetapan".
 2. Di dalam Tetapan, terdapat tab di atas skrin. Klik pada tab "Perlindungan".
 3. Pilihan pertama yang boleh anda ubah adalah perlindungan masa nyata. Lumpuhkan perlindungan web.

  Perlindungan Malwarebytes

Melumpuhkan Potensi Perlindungan Ancaman

Sekiranya anda perlu menjalankan aplikasi dan Malwarebytes tidak mengizinkan anda, sebaiknya matikan perlindungan ancaman. Anda tidak dapat melakukan ini dari baki sistem, jadi masukkan Malwarebytes. Berikut adalah langkah seterusnya:

 1. Masukkan pilihan "Tetapan" dari bar sisi di sebelah kiri.
 2. Di dalam menu Tetapan, masukkan tab "Perlindungan".
 3. Mengikuti "Perlindungan Masa Nyata" dan "Pilihan Imbasan", ada pilihan berlabel "Perlindungan Ancaman Potensial". Kemungkinan anda ingin menonaktifkan pengesanan program yang tidak diingini (PUP), jadi klik pada tetapannya saat ini ("Selalu mengesan PUP (disyorkan)" secara lalai) untuk mengubahnya.

  MB PUP

 4. Kedua-dua pilihan lain akan berjaya, tetapi anda hanya perlu memilih "Abaikan Pengesanan" jika anda pengguna komputer dan / atau internet yang lebih berpengalaman.

  Perubahan PUP MB

Keluar dari Program

Semasa melakukan tugas yang memerlukan lebih banyak kekuatan perkakasan, keluar dari program sama sekali mungkin merupakan idea yang baik. Lebih penting lagi, jika anda perlu, katakan, bekerjasama dengan banyak positif palsu, menutup Malwarebytes adalah penyelesaian yang paling berkesan.

Anda mesti mempunyai ikon program di dalam baki sistem anda untuk dapat menutupnya. Yang perlu anda lakukan ialah klik kanan pada ikon dan klik "Quit Malwarebytes."

Menghalang Program Bermula Secara Automatik

Sebilangan orang lebih suka menggunakan perisian antivirus dan / atau antimalware hanya apabila timbulnya keperluan untuk scan sistem. Ini adalah cara yang sah untuk mengurangkan penggunaan perkakasan, terutamanya jika anda mempunyai komputer lama. Sekiranya penerangan ini sesuai untuk anda, ikuti langkah-langkah berikut untuk mengelakkan Malwarebytes memulakan sistem operasi anda:

 1. Di dalam Malwarebytes, pergi ke Tetapan dari bar sisi.
 2. Masukkan tab Perlindungan.
 3. Tatal ke bawah untuk mencari "Pilihan Permulaan", kemudian matikan pilihan yang mengatakan "Mulakan Malwarebytes pada permulaan Windows."

  Pilihan Permulaan MB

Sebagai alternatif, anda hanya boleh mengaktifkan pilihan di bawah yang satu, "Perlindungan Masa Nyata ketika Malwarebytes dimulakan," jika tujuan anda adalah untuk menghalangnya daripada melambatkan sistem komputer anda semasa boot. Apabila anda mengaktifkan pilihan ini, ia juga membolehkan anda memilih berapa lama anda mahu kelewatan perlindungan bertahan.

Mengembalikan Perubahan

Setiap kali anda mematikan perlindungan Malwarebytes dengan cara apa pun, pastikan untuk menghidupkannya semula sebaik sahaja anda selesai dengan apa sahaja yang memaksa anda untuk melumpuhkannya. Komputer anda lebih mudah dijangkiti jika perlindungan web dan / atau PUP dimatikan.

Juga, perhatikan bahawa melawat laman web yang disekat adalah sesuatu yang harus anda lakukan hanya jika anda yakin bahawa ia adalah alamat yang dipercayai. Perkara yang sama berlaku untuk PUP. Anda melumpuhkan kaedah perlindungan ini dengan risiko anda sendiri.

Untuk menghidupkan kembali perlindungan web dan / atau pengesanan PUP, yang perlu anda lakukan adalah kembali ke tetapan masing-masing dan memulihkan nilai lalai.

Tetap Dilindungi

Sekiranya anda pengguna komputer dan internet yang berpengalaman, kemungkinan anda tidak memerlukan perisian pihak ketiga untuk memastikan anda selamat. Jika tidak, terus gunakan pelindungnya dan nonaktifkan hanya bila benar-benar diperlukan atau apabila anda yakin bahawa ia terus mengesan positif palsu.

Adakah anda berjaya mencegah Malwarebytes mengganggu anda? Adakah anda umumnya berpuas hati dengan keupayaan perlindungan perisian? Ceritakan pengalaman anda dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found