Cara Melumpuhkan Rantai Kunci pada Mac atau Macbook

Keychain berfungsi sebagai pengurus kata laluan yang merangkumi semua pada iPhone, iPad, dan Mac. Ia menyediakan tempat yang selamat untuk maklumat kad kredit anda, log masuk Wi-Fi, dan data sensitif lain. Jadi mengapa anda mahu melumpuhkannya?

Cara Melumpuhkan Rantai Kunci pada Mac atau Macbook

Mungkin anda mahu berkongsi Mac anda dengan ahli keluarga atau rakan anda. Dengan Keychain dihidupkan, orang tersebut mendapat akses ke semua akaun anda. Untuk mengelakkan masalah ini, anda boleh membenarkan orang lain log masuk sebagai pengguna tetamu. Tetapi ramai yang memilih untuk mematikan Keychain, hanya untuk berada di pihak yang selamat.

Malangnya, anda tidak dapat mematikan Keychain sepenuhnya pada Mac anda. Tetapi, ada beberapa penyelesaian yang kami tawarkan untuk membantu. Dalam artikel ini, kami akan mengkaji beberapa kaedah untuk melindungi kata laluan anda dan mengawal gantungan kunci.

Menguruskan Keychain pada Mac

Terdapat beberapa cara untuk mematikan Keychain pada Mac. Mari lihat beberapa kaedah mudah:

Cara Memadam Rantai Kunci

Untuk memulakan, kami akan menunjukkan kepada anda pilihan terdekat untuk melumpuhkan Keychain pada Mac anda. Untuk kaedah ini, kita akan bermula dengan mengakses folder Utiliti di Pencari Mac anda.

  1. Buka folder Utility dan klik dua kali pada 'Keychain Access.'

  2. Klik ‘Login’ di sudut kiri atas jika fungsi terkunci. Kemudian, masukkan kata laluan Mac anda.
  3. Pilih kata laluan yang ingin anda hapus dan klik kanan padanya. Kemudian, klik ‘Padam [nama fail].

Gunakan Keutamaan Sistem

Klik atau ketik Keutamaan Sistem dan pilih iCloud. Tatal ke bawah menu iCloud dan hapus centang kotak di hadapan Keychain.

lumpuhkan rantai kunci pada mac

Tetingkap lungsur muncul, bertanya kepada anda apa yang harus dilakukan dengan semua kata laluan anda. Anda boleh menghapusnya secara kekal, menyimpannya untuk digunakan kemudian, atau membatalkannya jika anda mempunyai pemikiran kedua. Tindakan ini tidak mempengaruhi kata laluan di peranti Apple lain.

Gunakan Safari

Lancarkan Safari dan pergi ke menu Preferences, Command + Comma pada papan kekunci anda.

mac bagaimana untuk mematikan keychain

Pilih Isi Auto terlebih dahulu dan hapus centang kotak di hadapan borang web Isi Auto. Anda juga dapat mengedit maklumat tertentu dengan mengklik butang di sebelah kanan. Anda mungkin diminta memberikan kata laluan pengguna Mac.

Dengan IsiOtomatis, lanjutkan ke Kata Laluan, masukkan kata laluan pengguna anda, dan hapus centang kotak di depan "Nama pengguna dan kata laluan IsiOtomatis".

mac mematikan rantai kunci

Menu ini juga membolehkan anda membuang maklumat untuk akaun individu. Cukup klik pada akaun dan pilih Buang dari bahagian bawah tetingkap.

Trik: Sebaik sahaja anda mengklik akaun (misalnya di Facebook), kata laluan anda akan terungkap. Anda boleh menggunakan pilihan ini untuk mengingatkan kata laluan jika anda memerlukannya pada peranti lain.

Gunakan Chrome

Lancarkan Chrome dan tekan Cmd + koma sekali lagi untuk mengakses Pilihan. Tatal ke bahagian paling bawah halaman dan pilih Lanjutan.

mac mematikan rantai kunci bagaimana

Tatal ke bawah lagi dan klik Urus Kata Laluan, di bawah Kata Laluan dan Borang. Klik pada suis induk untuk mematikannya (label yang dicari menyatakan "Hidup") dan lakukan perkara yang sama untuk Log Masuk Automatik.

rantai kunci mac bagaimana untuk melumpuhkan

Semasa anda menggunakannya, jangan lupa untuk mematikan tetapan IsiOtomatis di bawah Kata Laluan dan Borang juga. Di sinilah alamat dan maklumat kad kredit anda disimpan di Google Chrome.

Gunakan Akses Rantai Kunci

Tekan Command + Space pada papan kekunci anda dan ketik 'kekunci' di bar carian. Klik pada aplikasi pertama yang muncul dalam hasil untuk mengaksesnya.

matikan keychain pada mac bagaimana caranya

Pergi ke Fail dan pilih "Hapus log masuk Keychain." Tindakan ini seperti ibu dari semua pertukaran Keychain kerana memadamkan semua kata laluan, data log masuk dan semua perkara lain yang anda simpan di Keychain.

Sekiranya anda ingin membuang maklumat tertentu, pilih Kata Laluan, Nota Selamat, atau Kunci di bawah Kategori dan tekan pilihan hapus.

Melumpuhkan Keychain pada iPhone

Dengan mudah membersihkan Mac anda dari semua kata laluan yang disimpan, maklumat masuk dan data sensitif yang lain. Bagaimana jika anda mahu melakukan perkara yang sama di iPhone anda juga? Kaedah yang sama berlaku untuk iPad, tetapi kami menggunakan iPhone untuk tujuan ilustrasi.

Langkah 1

Lancarkan aplikasi Tetapan dan ketuk menu Apple ID untuk mengakses lebih banyak pilihan. Kemudian pilih iCloud.

rantai kunci pada mac cara melumpuhkan

Langkah 2

Sebaik sahaja berada di dalam tetingkap iCloud, sapu ke bawah dan ketuk Keychain untuk mengakses butang togol.

keychain pada mac dilumpuhkan

Sekali lagi, tekan butang togol untuk mematikan ciri tersebut dan anda boleh terus maju. Dalam beberapa kes, anda diminta memberikan kata laluan ID Apple untuk mengesahkan tindakan ini.

Catatan: Pada iPad, anda juga akan diminta untuk menyimpan atau menghapus maklumat dari iPhone anda.

Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Keselamatan Rantai Kunci

Tidak seperti beberapa penyelesaian pihak ketiga, Apple Keychain adalah alat pengurusan kata laluan yang boleh anda percayai dan jarang ada masalah. Untuk menjaga keselamatan data anda, Keychain menggunakan Standard Encryption Advanced 256-bit, dan anda juga boleh mendapatkan pengesahan dua faktor.

Plus Apple menggunakan enkripsi end-to-end. Ini bermaksud bahawa maklumat tersebut dilindungi oleh kod laluan dan kunci peranti yang unik, dan anda adalah satu-satunya orang yang mengenalinya.

Kunci untuk Mac Tanpa Kata Laluan

Kita semua menggunakan kata laluan dan data sensitif lain yang mengejutkan. Hampir mustahil untuk menyimpan semuanya dalam fikiran anda, dan di sinilah Keychain Apple memberi bantuan.

Namun, ada kemungkinan seseorang menyalahgunakan maklumat untuk melihat ke dalam akaun anda. Sekarang anda tahu bagaimana mencegahnya, jadi anda boleh meminjamkan Mac anda kepada rakan tanpa perlu risau.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found