Cara Melumpuhkan Pecutan Perkakasan

Sesekali, kami menghadapi program atau rangkaian program yang menggunakan banyak sumber sistem. Salah satu kaedah Windows untuk mengatasi aplikasi sumber daya adalah menggunakan ciri yang disebut pecutan perkakasan. Apa yang dilakukannya ialah mendapatkan perkakasan untuk melakukan kerja perisian.

Walau bagaimanapun, ini mungkin menjadikan perisian tidak stabil, mis. lebih terdedah kepada kemalangan. Itulah sebabnya adalah idea yang baik untuk melumpuhkannya dalam beberapa kes. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menghalangnya daripada mempengaruhi komputer anda.

Melumpuhkan Pecutan Perkakasan pada Windows 7 dan 8

Tidak seperti Windows 10, Windows 7 dan 8 mempunyai cara mudah untuk mematikan pecutan perkakasan:

 1. Klik kanan pada desktop anda dan pilih "Peribadikan."
 2. Di menu "Pemperibadian", klik pada butang "Paparan". Ia berada di bahagian bawah bar sisi ke kiri.

  Pemperibadian

 3. Di bahagian atas bar sisi di tetingkap "Paparan", Anda akan melihat pautan "Ubah tetapan paparan". Klik padanya.

  Paparan

 4. Pilih "Tetapan lanjutan."

  Tukar tetapan

 5. Buka tab "Selesaikan Masalah".
 6. Klik pada "Ubah tetapan." Perlu diingat bahawa anda perlu log masuk sebagai pentadbir komputer.
 7. Tetingkap “Display Adapter Troubleshooter” akan muncul. Gerakkan slaid "Percepatan perkakasan" hingga ke kiri untuk melumpuhkannya.
 8. Klik "OK" di semua tetingkap yang telah anda buka untuk menyimpan perubahan.
 9. Mulakan semula PC anda agar perubahan berlaku.

Kaedah Alternatif Yang Juga Berfungsi di Windows 10

Sekiranya anda tidak dapat mengakses pemecah masalah dengan alasan apa pun atau jika anda menggunakan Windows 10, cuba gunakan kaedah ini:

 1. Tekan bersama-sama kekunci Windows + R pada papan kekunci anda dan ketik "regedit" ke dalam kotak teks dan tekan "OK."
 2. Setelah anda berada di Registry Editor, lihat di bar sisi di sebelah kiri, anda akan melihat banyak folder. Pergi ke "HKEY_CURRENT_USER.” Dari sana, buka “Perisian.” Akhirnya, pergi ke "Microsoft.”
 3. Kembali di sebelah kanan Editor, anda harus pergi ke "Avalon. GrafikSub-kunci. Di bawah "Microsoft.”
 4. Periksa sama ada terdapat "KATA KATA " nilai yang disebut "LumpuhkanHWAcceleration. " Sebaiknya, ia akan berada di sana, dengan nilainya ditetapkan ke 0. Klik dua kali padanya untuk mengubahnya, ubah nilainya menjadi 1 dan klik butang "OK".
 5. Sekiranya tidak ada dalam senarai, klik kanan pada tempat kosong di sebelah kanan tetingkap Editor Pendaftaran dan pilih Baru pilihan, dan kemudian pilih "Nilai DWORD (32-bit).”
 6. Namakan "LumpuhkanHWAcceleration"Dan kemudian klik dua kali padanya untuk mengubahnya dan menukar nilainya menjadi 1.
 7. Keluar dari Registry Editor dan mulakan semula komputer anda agar perubahan tersebut berlaku.

Melumpuhkan Pecutan Perkakasan di Google Chrome

 1. Buka Chrome dan pergi ke Menu dengan mengklik pada tiga titik menegak di sudut kanan atas. Anda juga boleh menaip “tetapan chrome: //"Ke dalam bar carian.
 2. Klik "Mahir"Menu lungsur turun dan kemudian"Sistem.”
 3. Cari "Gunakan pecutan perkakasan apabila adaPilihan dan matikannya.
 4. Mulakan semula penyemak imbas agar ia berkuat kuasa.

Alternatif Penyunting Pendaftaran

Kaedah Penyunting Pendaftaran yang sama untuk melumpuhkan pecutan perkakasan sistem boleh digunakan untuk melakukannya untuk Chrome:

 1. Buka Jalankan dengan menekan Windows + R, ketik “regedit, "Dan klik" OK "untuk membuka Registry Editor.
 2. Di bahagian kiri tingkap, pergi ke “HKEY_LOCAL_MACHINE,” teruskan ke "PERISIAN,”Dasar,”Google," dan akhirnya, "Chrome.”

  Catatan: Sekiranya anda tidak mempunyai "Google"Dan"ChromeFolder, buat dengan klik kanan pada folder Policies dan pilih buat kunci baru.

 3. Klik kanan pada “Chrome, "Pilih"Baru, "Dan pilih"Nilai 32-bit DWORD"Sekali lagi.
 4. Namakan nilai “HardwareAccelerationModeEnabled. " Kali ini, menetapkan nilai ke 0 melumpuhkannya, sementara menetapkannya ke 1 membolehkannya.
 5. Mulakan semula komputer anda agar perubahan tersebut berlaku.

Melumpuhkan Pecutan Perkakasan di Mozilla Firefox

Program tertentu, seperti Firefox, mempunyai tetapan pecutan perkakasan sendiri:

 1. Mulakan Firefox dan buka menu di sudut kanan dengan mengklik pada tab tiga panel dan pilih “Pilihan". Anda juga boleh menaip “mengenai: pilihan"Ke dalam bar Cari dan tekan Enter.
 2. Sekarang, dalam "Am"Tab"Pilihan"Halaman yang dibawa oleh Firefox, tatal ke bawah dan cari bahagian" Prestasi ".
 3. Nyahtanda "Gunakan tetapan prestasi yang disyorkan" kotak. Ini pada gilirannya akan mengungkapkan pilihan baru, yang disebut "Gunakan pecutan perkakasan apabila ada. " Hapus centang untuk melumpuhkan pecutan perkakasan.
 4. Mulakan semula penyemak imbas Mozilla agar perubahan berlaku.

Melumpuhkan Pecutan Perkakasan di Microsoft Office

Semua versi Microsoft Office baru-baru ini juga membolehkan anda mematikan pecutan perkakasan. Ini mungkin membantu dengan beberapa bug dan gangguan di dalam suite.

 1. Buka program Office dan klik pada “Pilihan"Terletak di skrin utama atau dengan membuka"FailMenu dan memilih "Pilihan.”
 2. Seterusnya, pilih “MahirTab.
 3. Tatal ke bawah dan cari "Paparan"Bahagian. Sekarang, cari "Lumpuhkan pecutan grafik perkakasanPilihan dan aktifkan dengan mengklik kotak pilihannya. Sekiranya anda menggunakan PowerPoint, nonaktifkan juga "Percepatan grafik perkakasan Slide ShowPilihan, yang berada di bawah yang sebelumnya.

Alternatif Penyunting Pendaftaran

 1. Buka Run dengan menekan Windows + R, kemudian ketik "regedit," dan klik "OK" untuk membuka Registry Editor.
 2. Di bahagian kiri Editor, pergi ke “HKEY_CURRENT_USER, buka "Perisian,” pergi ke "Microsoft,” dan kemudian "Pejabat.” Folder yang akan anda buka seterusnya bergantung pada versi Office yang anda gunakan. Untuk Office 2010, itu akan diberi nama "14.0", untuk 2013 "15.0", untuk 2016 "16.0", dan untuk 2019 "18.0". Apa sahaja yang anda buka, pergi ke "BiasaFolder dari sana.
 3. Klik kanan pada folder, pilih “Buat, "Dan pilih"Kunci."Labelkannya"Grafik.”
 4. Di bahagian kanan tetingkap, dengan "Grafik" terbuka, buat "Nilai 32-bit DWORD"Dan panggilnya"NonaktifkanHardwareAcceleration.”
 5. Oleh kerana anda mahu ini diaktifkan, berikan nilai 1 pada Kekunci "Grafik".Hidupkan semula komputer agar perubahan berlaku.

Melawan Pepijat

Walaupun pecutan perkakasan adalah cara yang berguna untuk melepaskan beban CPU dan memindahkannya ke perkakasan yang lain, tidak semestinya idea yang baik untuk tetap diaktifkan kerana ia boleh menyebabkan pepijat yang tidak dijangka.

Adakah mematikan pecutan perkakasan dapat menyelesaikan masalah anda? Apa masalah yang anda hadapi? Beritahu kami dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found