Cara Melumpuhkan DEP dengan Baris Perintah Windows 10

Pencegahan Pelaksanaan Data (DEP) dimasukkan ke dalam Windows 10 dan menambahkan lapisan keselamatan tambahan yang menghentikan malware daripada berjalan di memori. Ia diaktifkan secara lalai dan dirancang untuk mengenali dan menghentikan skrip yang tidak dibenarkan daripada berjalan di kawasan terpelihara memori komputer. Ini adalah vektor serangan yang popular untuk perisian hasad sehingga Microsoft menambahkan DEP untuk menghentikannya.

Cara Melumpuhkan DEP dengan Baris Perintah Windows 10

Pencegahan Pelaksanaan Data diperkenalkan di Windows 7 dalam usaha bersama oleh Microsoft untuk menutup beberapa lubang keselamatan yang melanda sistem operasi. Ini adalah teori yang bagus tetapi jika anda pernah melihat mesej ‘Program ini telah disekat untuk perlindungan anda’, anda tahu bahawa program ini tidak selalu berfungsi seperti yang diiklankan. Selalu lebih baik menjadi terlalu paranoid daripada tidak cukup paranoid tetapi apabila menghalangi prestasi komputer, ia menjadi gangguan.

Lumpuhkan Pencegahan Pelaksanaan Data

Terdapat banyak sebab mengapa anda tidak boleh melumpuhkan Pencegahan Pelaksanaan Data (DEP). Daripada menguburkan tajuk utama, pertama saya akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya dan kemudian membincangkan mengapa anda tidak seharusnya melakukannya.

  1. Buka tetingkap CMD sebagai Pentadbir.
  2. Ketik 'bcdedit.exe / set {current} nx AlwaysOff' dan tekan Enter.

Anda akan melihat ‘Operasi berjaya diselesaikan’ di bawahnya setelah selesai. DEP kini dimatikan pada komputer anda. Sekiranya anda mahu mengaktifkan DEP sekali lagi, ketik 'bcdedit.exe / set {current} nx AlwaysOn' dan tekan Enter. Anda harus melihat pemberitahuan berjaya yang sama di bawah arahan jika berjaya.

Sekiranya anda melihat ralat seperti pada gambar di atas yang berbunyi 'Nilai dilindungi oleh Dasar Boot Selamat dan tidak dapat diubah atau dihapus', ini bermakna anda telah mengaktifkan Boot Selamat di BIOS / UEFI anda. Untuk mematikan DEP, anda perlu menghidupkan semula komputer anda ke BIOS / UEFI, cari tetapan Secure Boot dan matikan. Boot ke Windows dan ulangi langkah di atas untuk mematikan DEP.

Anda boleh mengawal sedikit cara DEP berfungsi dari Windows GUI.

  1. Buka Panel Kawalan.
  2. Navigasi ke Sistem dan Keselamatan dan Sistem.
  3. Pilih Tetapan sistem lanjutan dari menu sebelah kiri.
  4. Pilih tab Pencegahan Pelaksanaan Data.

Di sini anda boleh memilih sama ada untuk mengaktifkan DEP hanya untuk Windows dan aplikasinya yang berkaitan atau untuk semua program di komputer anda. Anda juga boleh memilih senarai putih di mana anda boleh memilih untuk mengecualikan program tertentu dari DEP. Tetingkap ini adalah penggunaan terhad di luar persekitaran korporat tetapi ada jika anda ingin bereksperimen.

Mengapa anda tidak boleh mematikan DEP

Walaupun versi awal DEP memang menimbulkan masalah, versi yang lebih baru di Windows 8 dan Windows 10 jauh lebih baik. DEP kebanyakannya berfungsi di latar belakang sekarang dan tidak mengganggu cara anda menggunakan komputer. Terdapat beberapa sebab mengapa anda tidak boleh mematikan DEP.

Perlindungan penting terhadap perkara ghaib

Sebab utama membiarkan DEP berjalan adalah kerana ia memberikan perlindungan yang hampir tidak dapat dilihat terhadap penyerang yang tidak kelihatan. Sekiranya virus atau perisian hasad melalui perisian keselamatan anda dan DEP dimatikan, tidak ada cara untuk mengetahui ada sesuatu yang berfungsi di komputer anda. Malware boleh menjalankan skrip dan menjalankan tugasnya tanpa gangguan dan itu boleh membinasakan.

DEP kini mengenali kebanyakan permainan dan program baru dan tidak akan menyusahkan anda dengan kesilapan atau amaran. Ini adalah salah satu ciri Windows yang benar-benar memberikan nilai kepada pengguna.

Dengan lebih banyak virus dan perisian hasad yang pernah ada di internet, lapisan perlindungan tambahan adalah perkara yang baik. Sekiranya ia memberikan kesalahan yang ganjil sekarang dan lagi, itu adalah harga yang kecil untuk dibayar. Selain itu, jika tidak menyukai program tertentu, anda selalu boleh memasukkannya ke senarai putih menggunakan kaedah yang saya jelaskan di atas. Selagi anda yakin program ini selamat, anda pasti baik-baik saja.

Mungkin DEP tidak memberikan kesalahan

Sebilangan kesalahan pelanggaran sama sekali tidak ada kaitan dengan Pencegahan Pelaksanaan Data. Ini boleh menjadi Kawalan Akaun Pengguna, Dasar Tempatan, Dasar Kumpulan, Windows Defender, perisian antivirus atau perisian hasad anda atau sesuatu yang sama sekali berbeza. Terdapat kebiasaan di kalangan IT Tech untuk menyalahkan DEP atas sebarang akses atau pelanggaran ingatan tetapi itu tidak selalu benar. Kadang kala, tetapi tidak selalu.

Anda juga boleh bereksperimen dengan mematikan UAC, menghentikan sementara perisian keselamatan anda atau dengan menjalankan program dengan hak istimewa Pentadbir. Sekiranya ia berfungsi setelah melakukan itu, sama sekali tidak DEP

Pencegahan Pelaksanaan Data ditambahkan ke Windows sebagai lapisan perlindungan tambahan. Saya mungkin bukan penggemar beberapa keputusan Microsoft dalam soal 'melindungi kita' tetapi DEP adalah keputusan yang berkesan. Kecuali anda benar-benar harus mematikan DEP, saya akan membiarkannya terus berjalan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found