Cara Melumpuhkan Akaun Pentadbir di Windows 10

Microsoft Windows telah melakukan banyak perubahan selama bertahun-tahun, beberapa di antaranya membawa lebih banyak perubahan daripada yang lain. Kemas kini terbaru pada Windows 10 sangat kemas dan mesra pengguna, tetapi jauh dari sempurna. Terlepas dari versi Windows 10 yang Anda gunakan, anda ingin memastikan bahawa sistem ini diperbarui secara berkala, untuk memastikan bahawa anda menyimpan Windows 10 dengan cepat dan pantas. Windows 10 merangkumi akaun Pentadbir terbina dalam, yang boleh anda aktifkan atau lumpuhkan. Dan ia dilengkapi dengan dua jenis akaun pengguna: Standard dan Pentadbir. Adakah anda tahu yang mana yang menjalankan komputer anda? Sangat mudah untuk mengetahui.

Cara Melumpuhkan Akaun Pentadbir di Windows 10

Mengaktifkan / Menyahdayakan Akaun Pentadbir Terbina dalam Windows 10

Mungkin anda tertanya-tanya apa tujuan akaun pentadbir terbina dalam Windows 10? Kemungkinan anda perlu menggunakannya sangat tipis. Akaun pentadbir bawaan sudah dilumpuhkan semasa anda membeli komputer baru dengan Windows 10. yang telah dipasang sebelumnya. Sudah menjadi amalan Microsoft sejak Windows Vista. Inilah cara anda mengaktifkan atau mematikan akaun pentadbir terbina dalam Windows 10:

 1. Pergi ke menu Mula (atau tekan kekunci Windows + X) dan pilih "Pengurusan Komputer". Menu Mula Windows
 2. Kemudian kembangkan ke "Pengguna dan Kumpulan Lokal", lalu "Pengguna".
 3. Pilih "Pentadbir" dan kemudian klik kanan dan pilih "Properties".
 4. Nyahtanda "Akaun dilumpuhkan" untuk mengaktifkannya. Atau periksa untuk melumpuhkannya.
 5. Klik "Terapkan" dan kemudian "OK".

Catatan: Ini adalah bagaimana anda mengaktifkan / melumpuhkan pentadbir terbina dalam Windows 10 Pro. Ini kerana Pengurusan Komputer hanya tersedia dalam edisi sistem operasi ini.

Cara Melumpuhkan Akaun Pentadbir

Untuk Windows 10 Home, anda boleh menggunakan arahan Prompt Perintah:

 1. Buka menu Start dan ketik "CMD" ke dalam bar carian, mulailah mengetik dan pilih "Run as administrator" ketika membuka command prompt. Arahan prompt
 2. Ketik perintah berikut dan tekan Enter "net user administrator / aktif: ya, untuk mengaktifkannya. arahan arahan - 1
 3. Ketik "pentadbir pengguna bersih / aktif: tidak" untuk melumpuhkannya. arahan arahan - 2

Sekiranya anda terkunci dari akaun Microsoft anda secara tidak sengaja, akaun pentadbir terbina dalam dapat membantu. Tetapi hanya jika anda telah memastikannya diaktifkan sebelumnya. Jika tidak, anda tidak bernasib baik. Tujuan utama akaun pentadbir terbina dalam adalah untuk pembangun sistem OEM yang membuat perubahan pada sistem.

Windows 10

Akaun pengguna

Windows 10 mempunyai dua jenis akaun pengguna: Pentadbir dan Standard. Dengan akaun Standard, anda boleh melakukan sebahagian besar tugas harian, seperti melayari Web, menjalankan program, memeriksa e-mel, dll. Tetapi jika anda ingin membuat perubahan ketara pada sistem, seperti menambahkan perisian baru atau menambah dan membuang akaun pengguna lain, anda mesti menjadi Pentadbir.

Di persekitaran ruang kerja, terdapat banyak akaun pengguna Standard. Ketika menggunakan komputer peribadi anda, kemungkinan besar anda adalah Pentadbir. Sekiranya anda ingin mencari jenis akaun pengguna yang anda gunakan, inilah yang harus anda lakukan:

 1. Pergi ke menu Mula dan klik pada logo "Akaun", itu akan menjadi nama pengguna anda. Menu Mula Windows - 2
 2. Pilih "Ubah tetapan akaun". Menu Mula Windows - 3
 3. Anda akan melihat tetingkap timbul dan nama anda di sana. Di bawahnya anda akan melihat apakah tertulis "Pentadbir" atau "Standard". Halaman Maklumat Pengguna Windows 10

Cara Memadam Akaun Pengguna

Sekiranya anda mempunyai terlalu banyak akaun pengguna di Windows 10 yang tidak digunakan lagi, atau anda mahu menyekat akses seseorang ke komputer anda, anda boleh menghapusnya. Perlu diingat beberapa perkara:

 1. Anda mesti log masuk sebagai pentadbir untuk melakukan ini.
 2. Anda tidak dapat menghapus akaun pengguna yang sedang anda log masuk.
 3. Pastikan sentiasa mengaktifkan satu akaun Pentadbir untuk mengelakkan tidak dapat melakukan tindakan yang memerlukan pentadbir.

Inilah cara anda membuang akaun pengguna di Windows 10:

 1. Pergi ke menu Mula, kemudian pilih Tetapan. Menu Mula Windows
 2. Seterusnya, pilih "Akaun" dari pilihan. Halaman Tetapan Windows 10
 3. Kemudian, pilih "Keluarga dan pengguna lain". Halaman tetapan akaun
 4. Pilih akaun pengguna yang ingin anda hapus di bawah "Pengguna lain" dan kemudian pilih "Buang".
 5. Terima arahan UAC (Kawalan Akaun Pengguna).
 6. Pilih "Hapus akaun dan data" untuk menghapus akaun dan data, ikuti petunjuk di layar.

Cara lain yang boleh anda lakukan adalah menghapus akaun Pengguna di Prompt Perintah. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Buka Prompt Perintah seperti yang dijelaskan di atas. Arahan prompt
 2. Ketik "pengguna bersih" dan kemudian tekan Enter untuk melihat senarai semua pengguna. Arahan Perintah - 5
 3. Ketik "pengguna bersih" Pengguna akaun "/ hapus" dan kemudian tekan Enter sekali lagi. Ganti "Akaun pengguna" dengan nama akaun yang ingin anda hapus. Arahan Perintah - 6

Kuasa Pentadbiran

Kecuali anda seorang pakar, anda mungkin tidak tahu banyak tentang bagaimana komputer anda benar-benar berjalan atau jenis ciri yang ditawarkannya. Nasib baik, Windows 10 membolehkan anda menyesuaikan dan mengatur PC anda seperti yang anda perlukan. Tetapi ada tindakan yang berlaku di latar belakang yang anda tidak sedari. Tetapi ada baiknya anda mengetahui bahawa anda boleh mengubah akaun pentadbiran, baik akaun bawaan dan pengguna.

Adakah anda pernah melumpuhkan akaun pentadbir terbina dalam sebelum ini? Dan adakah anda pernah memadamkan akaun pengguna di Windows 10? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found