Cara Melumpuhkan Kecerahan Auto pada Mac Anda

Pemilik Mac dengan paparan terbina dalam mungkin mengetahui bahawa kecerahan skrin dapat diubah melalui tombol fungsi pada papan kekunci atau di antara muka pengguna macOS melalui Keutamaan Sistem atau utiliti pihak ketiga. Tetapi anda mungkin juga menyedari bahawa, secara lalai, skrin Mac anda menyesuaikan tahap kecerahannya secara automatik.

Mac anda menggunakan sensor cahaya ambien bawaan untuk mengesan kecerahan ruangan dan kemudian secara automatik dapat menaikkan atau menurunkan kecerahan skrin Mac anda dengan sewajarnya. Di bilik dengan cahaya rendah? Skrin anda akan redup sehingga tidak melepaskan anda dari sofa dengan tahap cahaya yang tidak siuman. Dan jika anda berada di pantai yang cerah dengan komputer riba, ia akan automatik mencerahkan paparannya untuk meningkatkan penglihatan. (Sekiranya anda berada di pantai dengan anda iMac sebaliknya, baik ... pujian kepada anda).

Tetapi sebilangan pengguna lebih suka mempunyai kawalan penuh terhadap kecerahan skrin Mac mereka dan tidak mahu sistem mengubahnya untuk mereka. Syukurlah, mudah untuk mematikan kecerahan automatik pada Mac anda. Ini caranya.

Cara Melumpuhkan Kecerahan Auto pada Mac Anda

Lumpuhkan Kecerahan Auto di macOS

  1. Klik pada Menu Apple di sudut kiri atas skrin anda dan pilih Keutamaan Sistem.
  2. pilihan sistem desktop mac

  3. Pilih Memaparkan panel.
  4. paparan pilihan sistem mac

  5. Di bawah Paparan tab di sana, nyahpilih Laraskan kecerahan secara automatik pilihan.

mac secara automatik menyesuaikan kecerahan

Setelah anda membatalkan pilihan itu, skrin anda tidak akan lagi terang atau redup tanpa anda katakan! Sudah tentu, anda boleh menyesuaikan tetapan itu secara manual dari yang sama Pilihan Sistem> Paparan> Paparan panel menggunakan slaid "Brightness" yang ditunjukkan di atas, atau anda boleh menggunakan kekunci fungsi yang sesuai (atau Touch Bar) pada papan kekunci anda. Kekunci fungsi tersebut biasanya F1 dan F2, tetapi anda akan perhatikan bahawa itu adalah kunci yang mempunyai ikon matahari.

Akhirnya, ada satu cara lagi untuk mematikan fungsi kecerahan automatik — dengan melakukannya untuk papan kekunci lampu latar anda. Sekiranya anda mempunyai komputer riba di mana kuncinya sedikit menyala, anda boleh membiarkan Mac memutuskan seberapa terang untuk menjadikan cahaya itu atau memaksanya untuk kekal pada tahap kecerahan yang anda tentukan. Untuk melakukan itu, lawati Menu Apple> Pilihan Sistem> Papan Kekunci, dan di bawah tab "Papan Kekunci", hapus pilihan "Sesuaikan kecerahan papan kekunci dalam cahaya rendah."

kecerahan automatik papan kekunci mac

Untuk mengubah tahap kecerahan ini selepas itu, sekali lagi anda boleh menggunakan kekunci fungsi yang betul (biasanya F5 dan F6) atau kawalan pada Touch Bar anda, yang kelihatan seperti… um… sedikit matahari? Yang mana yang lebih kecil menjadikan lampu latar lebih redup? Perkara-perkara ini sukar digambarkan, kawan-kawan saya.

kecerahan bar sentuh macbook

Dalam Pilihan Sistem> Papan Kekunci> Papan Kekunci, anda juga boleh mengkonfigurasi berapa lama anda mahu lampu latar tetap menyala selepas Mac anda berhenti digunakan. Lampu latar papan kekunci menguras bateri anda, tentu saja, jadi seperti kecerahan paparan, anda juga ingin menyesuaikan tetapan ini sesuai dengan tahap toleransi anda terhadap penggunaan bateri. Saya suka paparan saya yang terang dan terang sepanjang masa, jadi saya rela menghabiskan bateri saya sedikit lebih cepat untuk melihat skrin saya menyala dan banyak.

Oh, dan satu perkara lagi - jika anda ingin tahu cara menyesuaikan tetapan serupa pada iPhone atau iPad, teruskan membaca dan membaca TekRevueJim Tanous sendiri memberi kita pendapatnya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found