Apakah Perbezaan Antara Titik Akses dan Pengulang?

Rangkaian adalah subjek teknikal yang memerlukan sedikit kerja untuk difahami sepenuhnya. Itu bagus untuk kami dalam industri IT tetapi jika anda pengguna rumah yang hanya ingin menyiapkan rangkaian tanpa wayar mereka, itu adalah pertanyaan yang lebih sukar. Satu soalan umum yang saya tanyakan adalah 'Apakah perbezaan antara titik akses dan pengulang?' Seperti yang sering muncul di peti surat kami, saya akan menerangkannya di sini.

Apakah Perbezaan Antara Titik Akses dan Pengulang?

Titik akses dan pengulang boleh menjadi sebahagian daripada rangkaian WiFi tetapi melakukan pekerjaan yang berbeza. Kedua-duanya hadir sebagai komponen perkakasan yang berasingan yang dapat menyambung ke rangkaian anda yang ada. Tepat apa tugas masing-masing dijelaskan di bawah.

Apakah titik akses tanpa wayar?

Titik akses tanpa wayar (WAP) adalah peranti perkakasan yang menyediakan akses tanpa wayar secara berasingan dari penghala anda. Ia akan menyambung ke penghala anda melalui Ethernet dan mempunyai radio dan perkakasan sendiri untuk menguruskan sambungan tanpa wayar. Sebilangan besar WAP juga boleh menyambung ke suis untuk memberikan ciri yang sama.

Sebagai contoh, katakan anda mempunyai penghala tanpa keupayaan WiFi. Titik akses tanpa wayar lebih murah dibeli daripada penghala baru dan tidak memerlukan anda membina semula rangkaian untuk menggunakannya. Anda memasang WAP ke penghala anda melalui kabel Ethernet dan mengkonfigurasinya secara berasingan. Selagi anda memberitahu penghala anda untuk membenarkan WAP memberikan alamat IP dan membiarkan lalu lintas tanpa wayar melalui firewall anda, anda akan menjadi emas.

Titik akses tanpa wayar boleh dikonfigurasi dengan SSID sendiri (nama rangkaian) atau bergabung dengan rangkaian WiFi yang ada dan berkongsi SSID biasa. Sebilangan besar rangkaian membolehkan pengguna berkeliaran dengan lancar antara SSID sehingga tidak menjadi masalah. Di mana ciri ini paling berguna adalah dalam mewujudkan rangkaian wayarles dalaman dan rangkaian awam atau tetamu yang lebih terhad untuk pelanggan atau pengunjung.

Di mana kebingungan cenderung berlaku ketika anda boleh menggunakan pusat akses tanpa wayar untuk bertindak sebagai pengulang. Walaupun dirancang untuk menyediakan rangkaian tanpa wayar sendiri, ia juga dapat digunakan sebagai penggalak isyarat. Itulah sebenarnya pengulang wayarles.

Apakah pengulang wayarles?

Pengulang tanpa wayar melakukan tugas yang berbeza ke titik akses. Di mana WAP menyediakan rangkaian tanpa wayar diskrit, tugas pengulang adalah memperluas rangkaian yang ada. Anda akan menggunakan pengulang wayarles di suatu tempat yang mempunyai isyarat WiFi yang lemah atau dinding tebal yang menyekat tanpa wayar. Di mana sahaja di mana isyarat tanpa wayar lemah atau menawarkan prestasi yang tidak mencukupi.

Pengulang wayarles tidak menyambung ke penghala anda menggunakan Ethernet tetapi melalui WiFi. Anda biasanya meletakkan repeater di tepi rangkaian tanpa wayar di mana isyarat mula merosot. Pengulang itu sendiri dapat menggunakan isyarat kuat kembali ke penghala dan memberikan isyarat yang lebih jauh ke dalam bangunan.

Pengulang tanpa wayar boleh menjadi WiFi semata-mata atau menjadi 4G. Pengulang 4G juga mempunyai antena rangkaian yang dapat meningkatkan frekuensi yang digunakan oleh rangkaian mudah alih kami. Ini sangat berguna di bangunan lama di mana anda mendapat isyarat mudah alih yang baik di tepi tingkap atau di lokasi tertentu tetapi tidak mempunyai 'titik' dalaman.

Mana yang lebih baik digunakan, titik akses atau pengulang?

Walaupun serupa, kedua-dua titik akses dan pengulang sedikit berbeza mempunyai kekuatan yang berbeza. Sekiranya anda sudah mempunyai titik akses, anda pasti dapat meningkatkan isyarat WiFi dalaman dengan satu. Namun, itu bukan kekuatan utamanya

Sekiranya anda merancang untuk membeli pusat akses atau repeater, kemungkinan ada keadaan di mana yang satu lebih baik daripada yang lain.

Kekuatan titik akses tanpa wayar

Titik akses lebih baik untuk menambah banyak rangkaian tanpa wayar. Untuk menyegmentasikan rangkaian yang ada seperti rangkaian pelawat atau tetamu sambil menjaga keselamatan rangkaian dalaman anda. Titik akses juga dapat menyambung ke suis yang berguna untuk bangunan tanpa penghala.

Sekiranya rangkaian wayarles yang ada sudah sibuk, anda mungkin menggunakan WAP dan bukan pengulang untuk menyebarkan lalu lintas. Oleh kerana titik akses menggunakan Ethernet untuk menyambung ke penghala anda, anda dapat menghindari rangkaian dalaman anda, menyambungkannya ke penghala gerbang anda dan langsung keluar dari lalu lintas. Pengulang menggunakan wayarles jadi jika anda mempunyai rangkaian yang sibuk, ia mungkin menyumbang kepada kesesakan.

Kekuatan pengulang tanpa wayar

Pengulang WiFi mempunyai beberapa perkara berbanding titik akses tanpa wayar. Mereka sering lebih murah untuk dibeli kerana perkakasannya lebih mudah. Anda tidak perlu menjalankan kabel Ethernet dari peranti ke penghala anda untuk menyediakan sambungan dan pengulang akan memerlukan konfigurasi minimum kerana hanya memperluas rangkaian yang tidak membuatnya.

Jadi itulah perbezaan antara titik akses dan pengulang. Saya harap saya telah menerangkannya dengan secukupnya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found