Ulasan HP Compaq dc7800 Small Form Factor

£ 551 Harga semasa dikaji

HP mempunyai rekod prestasi yang kuat ketika datang ke PC perniagaan. Sistem yang dibina dengan baik dan direka dengan bijak dengan harga yang menarik, seperti dc7700 (ID web: 104794), melakukan tugas yang sukar untuk membuat pengguna, pentadbir IT dan akauntan gembira. Julat dc7800 menggantikan dc7700 dan, seperti sebelumnya, membahagikan desktop menjadi tiga unit: Small Form Factor (SFF), Ultra Slim dan unit bersaiz desktop yang lebih besar.

Ulasan HP Compaq dc7800 Small Form Factor

Setiap PC dalam julat dc7800, kecuali yang mempunyai prosesor Celeron, mematuhi platform vPro Intel. Ini adalah pedang bermata dua: sementara pentadbir sistem akan menghargai jenis akses jarak jauh, diagnostik dan penyelesaian masalah yang dibenarkan oleh vPro, keperluan sistem untuk lencana - Core 2 Duo, chipset Intel Q35 dan Intel Gigabit Ethernet - tercermin dalam harganya .

Dc7800 SFF adalah contoh yang baik. Dalam penanda aras aplikasi kami, ia memperoleh 1.21, berdasarkan RAM 1GB dan E6750 2.66GHz. Ini adalah hasil yang baik, dan yang menjadikan konfigurasi ini (kod bahagian GV965ET) sesuai untuk aplikasi intensif seperti pengendalian media. Tetapi itu adalah sejumlah besar kuasa jika semua yang anda perlukan adalah sistem untuk memanfaatkan e-mel dan melayari web yang lembut.

Dengan dimensi 340 x 390 x 105mm (WDH), sangat sesuai untuk bersembunyi di bawah meja. Tetapi, tidak seperti Ultra Slim, ia dibina sepenuhnya dari komponen bersaiz desktop. Ini adalah faedah yang jelas ketika mengganti komponen, dengan komponen desktop lebih mudah dikendalikan dan lebih murah daripada setara komputer riba mereka.

Contohnya, cakera keras adalah model 3.5in standard. Kapasiti 160GB praktikal untuk Vista dan perpustakaan aplikasi yang komprehensif, ditambah dengan muzik muzik selepas waktu yang sihat. Tiga pilihan cakera keras berkisar antara 60GB hingga 250GB.

Terdapat fleksibiliti yang serupa dalam hal komponen teras. Walaupun model yang kita lihat dilengkapi dengan pemproses Core 2 Duo, mereka yang mempunyai tuntutan prestasi yang lebih sederhana akan berpuas hati dengan versi Celeron 420 yang paling rendah. Tetapi sistem yang tersedia "tidak terpasang" semuanya mempunyai CPU Core 2 Duo - untuk apa sahaja yang anda perlukan untuk menghubungi HP.

Semuanya terletak di casis yang direka dengan baik. Tekan dua butang di sisi yang berlawanan dari casing secara serentak dan penutupnya terlepas, walaupun terdapat gegelung di bahagian belakang untuk mengelakkan akses haram. Semuanya disusun dengan rapi, dengan penggantian sebahagian besar komponen hanya lima minit pekerjaan. Ia tidak sepenuhnya tanpa alat, tetapi tugas yang agak maju seperti memasang kad PCI atau menukar cakera keras tidak memerlukan pemutar skru.

Bahkan ada beberapa potensi peningkatan, dengan slot PCI tambahan, serta slot PCI Express 16x tambahan untuk menambah kad setengah ketinggian kemudian, dan sepasang slot PCI Express 1x. Dua daripada empat slot DIMM juga ada, dan terdapat ruang pemanduan 3.5 inci percuma. Port SATA ganti pada motherboard membolehkan cakera keras lain di sini, walaupun slotnya mempunyai pelat muka yang boleh ditanggalkan, jadi anda boleh memasang pemacu liut. Tidak ada header USB yang tersisa, dengan satu-satunya header di papan yang disambungkan ke modul ReadyBoost 1GB, agak selamat di bahagian dalam casis dengan Velcro.

Di bahagian depan sysadmin, ada BIOS yang sangat dikonfigurasi. Navigasi cepat dan mudah, dengan banyak pilihan untuk mengawal siapa yang boleh melakukan apa yang dilakukan pada sistem. Mereka yang mempunyai masalah keselamatan dapat mengunci sebahagian atau semua port USB, kerana papan kekunci dan tetikus yang disediakan adalah model PS / 2. Sebaliknya, mereka yang mempunyai masalah alam sekitar dapat menentukan waktu permulaan sistem, jadi anda boleh menggunakannya pada waktu pagi, lima minit sebelum kakitangan anda tiba.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found