Ulasan HP Compaq dc5800

£ 389 Harga semasa dikaji

Sebilangan besar PC perniagaan yang kita lihat baru-baru ini telah menumpukan pada memasukkan spesifikasi yang kompeten ke dalam casis penjimatan ruang - empat sistem di Makmal PC Perniagaan kami memilih casis kecil. HP Compaq dc5800, bagaimanapun, meningkatkan trend ini, memilih pendekatan yang lebih tradisional, dan ini memberikan pelbagai jenis kelebihan berbanding pesaingnya yang lebih kecil.

Ulasan HP Compaq dc5800

Sarungnya adalah menara mikro, dan walaupun ini tidak menawarkan reka bentuk inovatif yang telah kita lihat dalam kes yang lebih kecil, ini bermakna terdapat banyak ruang di dalamnya untuk banyak peningkatan dan penambahan. Teluk 5.25in percuma terletak di antara pemacu optik Toshiba dan pembaca kad yang dilengkapkan dengan baik, dan terdapat ruang tambahan 3.5in untuk menambah cakera keras 250GB.

Dengan senang hati, semua ruang dalaman mempunyai akses tanpa alat, jadi pertukaran komponen masuk dan keluar sangat mudah, dan ada penyambung kuasa tambahan untuk cakera keras tambahan yang disertakan, walaupun tidak ada kabel SATA kedua. Teluk simpanan menghadap ke luar, bukan ke dalam casing - sentuhan lain yang masuk akal.

Terowong plastik membungkus heatsink khusus dan menyalurkan udara panas dari pemproses ke bahagian depan casing, daripada membiarkannya berlama-lama di sekitar komponen lain, dan akibatnya casing ini sejuk dan tenang. Memasukkan bahagian tambahan ke dalam slot PCI Express 1x atau PCI standard juga mudah, dengan pintu berengsel yang menawarkan kemasukan tanpa alat ke plat kosong.

Komponen, seperti kes ini, adalah pelaku perniagaan yang mampu. Pemproses Intel Core 2 Duo E8200 adalah bahagian yang sangat cepat: ia berjalan pada 2.66GHz, mempunyai cache L2 6MB dan bas sisi depan 1.333MHz. Prestasi, seperti yang diharapkan, boleh dicontohi: skor penanda aras keseluruhan 1.68 adalah jumlah yang lebih tinggi daripada mesin perniagaan terbaru yang paling cepat. Yang Terdaftar A Fujistu Siemens Esprimo P5925 EPA, misalnya, memperoleh skor 1.05, dan 1.46 adalah yang tertinggi yang kita lihat di Makmal PC perniagaan terakhir, yang dicapai oleh HP Compaq yang lain, iaitu dc7800p.

Prestasi Office sangat mengagumkan, dengan pemproses dual-core mencapai skor 1.96 dalam penanda aras Office kami - lebih tinggi daripada 1.75 yang dijaringkan oleh dc7800p, dan menawarkan bukti bahawa dc5800 harus bertahan beberapa tahun dalam persekitaran perniagaan.

Spesifikasi selebihnya juga dilantik dengan baik. RAM 2GB 800MHz DDR2 sangat murah berbanding memori 667MHz yang kita lihat di mesin perniagaan lain akhir-akhir ini, seperti Acer Veriton T661 dan Perniagaan VeryPC BE 2. Terdapat juga beberapa slot DIMM ganti untuk pengembangan masa depan. Chipset grafik Intel GMA X3100 bersepadu harus cukup untuk pejabat, sementara cakera keras 250GB lebih dari cukup untuk PC perniagaan. Hanya salah satu mesin di Makmal terakhir yang dapat bertanding - NEC PowerMate ML470; kebanyakan yang lain memilih cakera 160GB atau yang lebih kecil.

Yang lebih mengagumkan daripada semua ini, adalah hakikat bahawa keperluan kuasa sangat rendah. Walaupun dengan pemproses yang hebat dan spesifikasi yang baik, dc5800 tidak berfungsi dengan hanya 39W, yang hanya 3W lebih tinggi daripada Perniagaan Sangat PC BE 2 yang mesra alam. Penggunaan kuasa HP juga lebih rendah daripada sistem di Makmal PC Perniagaan kami, yang paling jimat, HP Compaq dc7800p, menghasilkan 40W.

Pengguna perniagaan juga akan senang dengan penyertaan beberapa ciri keselamatan. Cip enkripsi TPM 1.2 menyatukan dc5800 dengan setiap mesin di Makmal, dan kunci keselamatan menambah lapisan perlindungan yang lain. HP ProtectTools adalah tambahan lain yang meyakinkan untuk Compaq, dan pembaca cap jari USB juga tersedia dengan harga tambahan £ 26.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found