Cara Nyah Pilih di GIMP

Sebilangan besar alternatif Photoshop berfungsi sangat berbeza dari Photoshop, seringkali mempunyai hotkeys yang berbeza dan cara melaksanakan beberapa fungsi yang sangat asas. Ini adalah masalah utama GIMP, yang cenderung memalingkan orang daripada menggunakannya.

Cara Nyah Pilih di GIMP

Namun, jika anda tidak mahu menyerah pada alternatif Photoshop ini, anda mungkin mengalami masalah dengan membatalkan pilihan di GIMP dan mencari jalan keluar untuk masalah ini. Jangan takut, kerana memilih di GIMP tidak sukar untuk dilakukan - cuma berbeza. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya.

Nyah Pilih Segalanya

Sekiranya sesuatu perlu dibatalkan pilihan, biasanya semua yang telah dipilih sebelumnya. Anda mungkin menyedari bahawa Ctrl + D, jalan pintas biasa untuk perisian lain yang serupa seperti Photoshop, tidak membatalkan pilihan tempat kejadian, melainkan membuat salinan yang serupa dari projek anda sekarang.

Jalan pintas sebenar untuk membatalkan pilihan dalam GIMP adalah Shift + Ctrl + A. Sekiranya anda menggunakan Mac Perintah + Shift + A jalan pintas papan kekunci akan melakukan tindakan nyahpilih.

Anda juga dapat mengaksesnya dari bar Menu dengan membuka "Pilih" dan mengklik "Tidak ada."

Perlu diingat bahawa ada juga cara untuk memilih hanya sebahagian dari pilihan semasa, fungsi yang sering digunakan oleh pereka grafik. Berikut adalah gambaran ringkas mengenai alat pilihan GIMP dan perkara yang boleh anda lakukan dengan setiap alat tersebut.

Alat Pemilihan

GIMP menawarkan banyak cara untuk memilih bahagian tertentu pada gambar. Di bar sisi, yang terletak di sebelah kiri skrin secara lalai, anda akan melihat bahawa terdapat beberapa alat pilihan. Sebagai alternatif, anda dapat mengaksesnya dengan membuka menu "Alat" dan pergi ke "Alat Pemilihan". Inilah yang paling penting:

 • "Rectangle Select Tool" memungkinkan Anda memilih wilayah segi empat.
 • "Ellipse Select Tool" membolehkan anda membuat pilihan elips.
 • Dengan "Free Select Tool", juga dikenal sebagai "Lasso Tool", Anda dapat memilih bagian gambar dengan bebas.
 • “Fuzzy Select Tool” (atau “Magic Wand Tool”) membentuk wilayah tunggal yang memiliki warna yang serupa dengan titik gambar yang telah Anda pilih.
 • "Select by Color Tool" berfungsi dengan cara yang serupa dengan "Fuzzy Select Tool," tetapi memilih semua wilayah dengan warna yang serupa, bukan hanya yang Anda inginkan.
 • "Gunting Pilih Alat" mengingatkan "Magnetic Lasso" dari Photoshop, ketika ia mencoba menggunakan kontras untuk membuat pemilihan objek.

  Pilih alat

Mod Pemilihan

Mod pemilihan

Setiap alat pilihan yang GIMP tawarkan menawarkan empat mod pilihan yang sama:

 1. "Ganti pilihan sekarang" hanya memungkinkan Anda memiliki satu pilihan aktif sekaligus, membatalkan semua pilihan sebelumnya ketika membuat pilihan baru.
 2. "Tambahkan ke pilihan saat ini" memperluas pilihan sebelumnya dengan yang baru. Mod ini tidak memerlukan anda membuat pilihan terlebih dahulu.
 3. "Kurangkan dari pilihan saat ini" mengeluarkan wilayah pilihan anda dari wilayah yang sebelumnya dipilih, sekurang-kurangnya selagi ada tumpang tindih.
 4. "Bersilang dengan pilihan semasa" memeriksa apakah ada bahagian pilihan anda yang bersilang dengan pilihan lama. Sekiranya demikian, hanya bahagian itu sahaja yang tinggal. Jika tidak, semuanya akan dibatalkan pilihannya.

Menu Pilih

Menu "Pilih" dari bar Menu memberi anda beberapa pilihan lagi mengenai memilih dan membatalkan pilihan. Yang penting merangkumi yang berikut:

 1. "Semua" (Ctrl + A atau Perintah + A) memilih keseluruhan kanvas.
 2. "Tiada" (Shift + Ctrl + A atau Perintah + Shift + A) membatalkan pilihan semua yang anda pilih.
 3. "Balikkan" (Ctrl + I atau Perintah + I) membalikkan pilihan semasa anda, menukar kawasan yang dipilih dan yang tidak dipilih.
 4. "Terapung" (Shift + Ctrl + L atau Shift + Command + L) membuat pilihan "terapung", yang bermaksud anda hanya dapat bekerja dengan bahagian gambar itu sehingga anda menahannya. Untuk melabuhkan lapisan, pergi ke "Layer" dan kemudian klik "Anchor Layer" atau tekan Ctrl + H. Sekiranya anda telah membuat pilihan mengambang, klik di luarnya juga menambatnya.

  Pilih alat

Pilihan lain yang lebih maju, seperti "Feather", "Grow", "Shrink" dan "Border" dapat membantu menyempurnakan pilihan awal.

Pilih Jalan Anda

Seperti yang anda lihat dari artikel ini, terdapat banyak cara untuk memilih dan membatalkan pilihan di GIMP. Program ini sangat berbeza dengan Photoshop dan, tentu saja, ia harus mengubah nama fungsi, tetapi jika anda dapat mengatasi itu, anda masih mendapat alternatif Photoshop percuma dengan kemampuan yang serupa.

Adakah anda berpuas hati dengan GIMP? Alat pilihan mana yang paling kerap anda gunakan? Kongsi pendapat anda dan beritahu kami mengenai alat pilihan kegemaran anda dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found