Ulasan Dell UltraSharp U2414H

£ 200 Harga semasa dikaji

Monitor UltraSharp Dell telah menghabiskan banyak masa selama sebulan di PC Pro A-List, dan pada pandangan pertama model 24in terbaru, UltraSharp U2414H, kelihatan seperti pesaing kuat untuk monitor anggaran teratas. Ia menawarkan reka bentuk fizikal yang cerdas, mod sRGB yang dikalibrasi warna dan pelbagai ciri dengan harga hanya £ 200.

Ulasan Dell UltraSharp U2414H

U2414H kelihatan berbeza dengan monitor Dell sebelumnya, berkat profil melengkung yang cantik. Namun, ia tidak kehilangan apa-apa dari segi utiliti: dudukan perak yang peka - yang terpasang dengan selamat ke pelekap pelepas cepat di bahagian belakang - memutar paparan ke mod potret, memberikan penyesuaian ketinggian 130 mm dan melakukan denda tugas menjaga monitor ditanam dengan kuat ke meja.

Sejauh ini perubahan yang paling mencolok adalah bezel. Dell telah mengetepikan bingkai bingkai gambar model sebelumnya yang tebal, dan kemasan anti-silau U2414 kini hampir menjangkau ke tepi monitor. Ini bukan hanya untuk pertunjukan - sangat sesuai untuk persediaan multimonitor, di mana jurang sekecil mungkin antara paparan diperlukan. Bezel U2414H berukuran setebal 6mm di sepanjang tepi menegaknya, 6mm di tepi mendatar atasnya dan 16mm di tepi bawahnya.

Satu-satunya langkah mundur diambil oleh resolusi panel. Berbanding dengan pendahulunya, UltraSharp U2412M yang sangat baik, panel Full HD U2414H, 1,920 x 1,080 telah kehilangan 120 piksel resolusi menegak. Ini mengecewakan, kerana kami lebih suka rasa luas monitor 1.920 x 1.200 daripada model Full HD standard; piksel tambahan memperluas ketinggian ruang kerja anda sekitar satu inci, yang memberikan kesan yang jauh lebih besar dalam penggunaan harian daripada yang anda jangkakan.

Dell UltraSharp U2141H

Kualiti gambar kekal kompetitif. Apabila disambungkan ke PC ujian kami melalui DisplayPort, U2414H menunjukkan prestasi yang baik. Pada tetapan lalai kilang, U2414H ditetapkan ke kecerahan 75%, yang kami ukur pada 256cd / m2 terang; engkolkan ke maksimum dan lampu latar W-LED mencapai 323cd / m2. Nisbah kontras 853: 1 sangat baik, dan kesetiaan warna baik, dengan skor rata-rata dan maksimum Delta E masing-masing 2.7 dan 6.4.

Pilih profil sRGB yang dikalibrasi kilang U2414H dan ketepatan warna menjadi lebih baik. Nisbah kontras menurun menjadi 660: 1, tetapi rata-rata Delta E meningkat menjadi 2.1, dan sisihan maksimum turun menjadi 4.3. Panel IPS juga menyala sama rata: kami mengukur tidak lebih dari variasi kecerahan 10% di seluruh panel. Satu-satunya kelemahan Dell adalah kecenderungan untuk menghancurkan abu-abu paling gelap menjadi hitam, tetapi ini mungkin menjadi keanehan dari sampel ujian kami - tidak ada dua panel yang 100% serupa, dan beberapa akan lebih baik dalam proses penentukuran kilang daripada yang lain.

Di bahagian belakang, Dell mempunyai banyak sambungan. Selain input DisplayPort, terdapat mini-DisplayPort, throughput DisplayPort bersaiz penuh (yang memerlukan kad grafik DisplayPort 1.2) dan input HDMI kembar, yang keduanya menyokong sambungan MHL. Terdapat juga hub USB 3 empat port, dengan satu port terletak di tengah panel belakang monitor untuk akses yang lebih mudah. Dell menyediakan penutup plastik untuk menyembunyikan kabel, dan lubang di pangkal dudukan menjadikan laluan kabel mudah.

Paparan di skrin jauh lebih baik daripada kebanyakan. Empat butang sensitif sentuh di bahagian depan berfungsi dengan pasti, dan walaupun tidak dilabel, ikon sensitif konteks muncul di skrin untuk menunjukkan butang mana yang perlu anda tekan. Menu menyediakan akses mudah ke semua ciri, dan mudah untuk mengubah kecerahan, kontras dan pratetap gambar dan menghidupkan dan mematikan tetapan.

Dell UltraSharp U2414H adalah monitor hebat untuk wang yang masuk akal. Pada akhirnya, kami lebih memilih resolusi pendahulunya yang lebih besar, UltraSharp U2412M, yang masih dijual, tetapi ia adalah perkara yang dekat. Sekiranya resolusi Full HD sesuai dengan keperluan anda, set ciri UltraSharp U2414H yang sangat baik, binaan yang hebat dan kualiti gambar yang bagus adalah harga yang tinggi.

Perincian

Kualiti gambar5

Spesifikasi utama

Saiz skrin23.8in
Resolusi1920 x 1080
Kecerahan skrin323cd / m2
Nisbah kontras853:1

Sambungan

Input HDMI2
Input DisplayPort3
Port USB hulu1
Bicu input audio 3.5mm1

Penyesuaian gambar

Kawalan kecerahan?iya
Kawalan kontras?iya

Ergonomi

Penyesuaian ketinggian130mm
Mod pangsi (potret)?iya

Dimensi

Dimensi539 x ​​486 x 185mm (WDH)
Berat361.000kg

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found