Ulasan Dell PowerEdge R610

Ulasan Dell PowerEdge R610

Gambar 1 dari 2

it_photo_32270

it_photo_32267
£ 4522 Harga semasa dikaji

Pelayan PowerEdge terbaru Dell mungkin dilengkapi dengan pemproses 5500 Series "Nehalem" Intel yang baru, tetapi terdapat banyak lagi perkara di atas meja. Mereka mempunyai fokus yang tegas pada virtualisasi, keperluan kuasa dan penyejukan berkurang dan, tentu saja, nilai.

Tinjauan PowerEdge R610 juga memperkenalkan Lifecycle Controller yang, bersama dengan Dell Management Console (DMC) yang baru, bertujuan untuk mengurangkan beban pengurusan dan sokongan dengan ketara.

Panel depan R610 telah direka semula sepenuhnya. Paparan LCD baru menawarkan papan kekunci kawalan untuk menetapkan alamat rangkaian pengurusan jarak jauh bersama dengan pandangan penggunaan dan suhu kuasa.

Kapasiti penyimpanan meningkat hingga enam cakera keras SFF dan pembawa pertukaran panas kelihatan kukuh, dengan tuas pelepas kini diperbuat daripada logam dan bukannya plastik. RAID disediakan oleh Dell's PERC 6 / i, yang disertakan dengan cache tertanam 256MB dan unit sandaran bateri, dan sokongan untuk jalur, cermin, RAID5 dan hemat panas.

Dengan penutupnya dilepaskan, anda dapat melihat slot memori SD di atas pemacu optik. Kad 1GB yang disediakan khusus untuk hypervisor tertanam kerana ia adalah peranti yang boleh di-boot. ESXi VMware disokong, tetapi Dell mengatakan yang lain sedang dalam perjalanan.

Papan induknya disusun rapi dengan sepasang E5530 Xeons yang terletak di bahagian depan, dan dilengkapi dengan heatsink pasif padat. Ini mempunyai TDP 80W dan menyokong teknologi Intel Hyper-Threading dan Turbo Boost. Di samping setiap soket pemproses terdapat bank enam soket DIMM dan modul DDR3 UDIMM 12GB.

Reka bentuk baru mempunyai keperluan kipas yang berkurang, dan penyejukan dikendalikan oleh sekumpulan enam kipas dual-rotor kecil. Kami kagum dengan betapa tenangnya R610 semasa ujian. Sebenarnya, kami terpaksa mematikan sebahagian besar sistem lain di makmal sebelum kami dapat mendengarnya.

Kedua-dua bekalan palam panas 502W disertakan, dan merupakan model cekap 90% yang baru. Meter kuasa sebaris kami mencatatkan hanya 15W dalam keadaan bersedia dan 144W dengan Windows Server 2003 R2 berjalan dalam keadaan tidak aktif. Dengan SiSoft Sandra mendorong semua 16 teras logik hingga maksimum ini mencapai 260W; usaha yang memberangsangkan.

R610 menaikkan jumlah port rangkaian, menawarkan empat port Gigabit tertanam yang siap TOE dengan peningkatan opsional iSCSI. Harga termasuk kad Gigabit PCI Express dual port tambahan dengan ruang pengembangan.

Lifecycle Controller tertanam di papan induk dan terdiri daripada memori NVRAM 1GB. Ia menyediakan ciri seperti merakam versi firmware, audit tingkat binaan dan pilihan untuk memindahkan tetapan pelayan tempatan kepada orang lain.

Pelayan dapat di-boot daripadanya dengan memilih pilihan Perkhidmatan Sistem dari menu boot di mana memuatkan persekitaran UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) Dell, dengan GUI dan sokongan untuk tetikus dan papan kekunci.

GUI menawarkan akses ke alat OS sehingga anda tidak perlu boot pelayan dengan cakera Pembantu Pelayan Dell.

UEFI menyediakan wizard penyebaran di mana anda memasukkan butiran anda dan meninggalkan pelayan untuk memasang OS pilihan anda. Pengawal juga menyediakan akses ke diagnostik, dan alat dan tetapan kemas kini pelayan.

Pengurusan jarak jauh difasilitasi oleh pengawal iDRAC6 baru Dell, yang menyediakan port rangkaian khusus di bahagian belakang. Model asas menawarkan tahap ciri yang serupa dengan cip iLO2 HP, dengan akses ke alat pemantauan pelayan, sementara peningkatan Enterprise pada sistem tinjauan menambah sokongan untuk media maya dan KVM penuh melalui perkhidmatan IP.

Konsol Pengurusan baru Dell didasarkan pada Pelayan Pemberitahuan Altiris Symantec, dan menyediakan kaedah untuk mengurus pelayan vendor lain.

Jaminan

Jaminan 3 tahun di tempat kerja pada hari berikutnya

Peringkat

Fizikal

Format pelayan Rak
Konfigurasi pelayan 1U

Pemproses

Keluarga CPU Intel Xeon
Kekerapan nominal CPU 2.40GHz
Pemproses dibekalkan 2
Kiraan soket CPU 2

Ingatan

Jenis memori DDR3

Penyimpanan

Konfigurasi cakera keras 4 x 147GB Fujitsu 10k SFF disk dalam pembawa pertukaran panas
Jumlah kapasiti cakera keras 588
Modul RAID Dell PERC 6 / i
Tahap RAID disokong 0, 1, 10, 5

Rangkaian

Port LAN Gigabit 4
ILO? iya

Papan induk

Jumlah slot PCI konvensional 0
Jumlah slot PCI-E x16 0
Jumlah slot PCI-E x8 2
Jumlah slot PCI-E x4 0
Jumlah slot PCI-E x1 0

Bekalan kuasa

Peringkat bekalan kuasa 502W

Kebisingan dan kekuatan

Penggunaan kuasa terbiar 144W
Penggunaan kuasa puncak 260W

Perisian

Keluarga OS Tiada

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found