Ulasan Dell PowerEdge T100

Ulasan Dell PowerEdge T100

Gambar 1 dari 2

it_photo_32090

it_photo_32087
£ 760 Harga semasa dikaji

Pelayan tahap kemasukan baru Dell mungkin hanya sistem soket tunggal, tetapi PowerEdge T100 menyokong pilihan pemproses Intel pilihan. Perniagaan kecil yang mencari pelayan pertama mereka dapat mencari harga lebih tinggi daripada prestasi dan memilih Celeron dwi-teras, atau mengeluarkan dan mempertimbangkan modul Pentium Dual-Core, Core 2 Duo, Xeon 3100 atau Xeon 3200.

Harga untuk T100 bermula dengan harga lebih rendah dari £ 300, dan untuk ini anda mendapat Celeron dwi-teras 1.6GHz asas, memori 512MB dan satu cakera keras 80GB SATA. Sistem semakan berharga lebih dari dua kali ganda, tetapi Dell memberikannya untuk kami dengan pemproses Pentium Dual-Core E2220 2.4GHz yang layak yang digabungkan dengan memori DDR2 4GB 800MHz yang murah hati. T100 juga hadir dengan penyimpanan 500GB dan pengawal RAID, menjadikan pakej starter yang bagus dengan prestasi yang tinggi dalam agenda.

Secara fizikal, T100 dibina dengan baik, dan hanya 45cm kedalamannya juga padat. Ia mungkin kecil tetapi masih ada ruang untuk berkembang, kerana panel depan mempunyai ruang alat ganti 5.25in di bawah pemacu DVD - jadi anda boleh menambahkan peranti sandaran penting - sementara motherboard mempunyai empat port SATA tertanam dengan tiga masih tersedia dalam ulasan sistem.

Keselamatan fizikal baik: bahagian dalam hanya dapat diakses dengan melepaskan panel sisi logam, tuas pelepas besar di bahagian atas dapat dikunci, dan suis pencerobohan casis menghubungkan dengan BIOS untuk memberi amaran jika sudah tersekat. Lima port USB luaran tersedia, tetapi anda boleh mengkonfigurasi pelayan sehingga semuanya dilumpuhkan atau hanya di belakang yang diaktifkan. Terdapat juga port USB terkunci dalaman, dan motherboard mempunyai cip TPM (modul platform dipercayai) yang menyokong ciri BitLocker Server 2008, yang membolehkan kelantangan sistem disulitkan dan pengesahan untuk laluan boot dipercayai dapat dikonfigurasi.

Secara dalaman, semuanya kemas dan rapi, dan akses yang jelas ke semua komponen memudahkan peningkatan. Pemproses terletak di tengah-tengah casis dan dipasang oleh heatsink pasif besar. Penyejukan ditangani dengan baik, kerana pemproses dan heatsink ditutup oleh kafan plastik dengan kipas khusus.

Turun di bawah adalah ruang pemacu kecil dengan ruang untuk dua cakera keras dan satu lagi kipas khusus. Sistem ini dibekalkan dengan sepasang pemacu SATA 250.2 Western Digital 7.2K SATA yang dimuatkan dalam pembawa pertukaran sejuk, dan kami juga mempunyai pengawal RAID Dell SAS 6 / iR pilihan yang membawa sokongan untuk jalur, cermin dan pemacu tunggal ke meja. Sekiranya anda tidak mahu ini, anda boleh menyambungkan pemacu terus ke papan induk, tetapi pengawal yang disertakan tidak menyokong tatasusunan RAID. Walaupun kad RAID dipasang, terdapat ruang untuk berkembang secara dalaman, kerana motherboard menawarkan dua lagi slot PCI Express dan satu slot PCI.

Kerana mungkin satu-satunya pelayan dalam perniagaan kecil, Dell tidak menyediakan alat pengurusan jarak jauh untuk T100. Walaupun utiliti Pengurus Pelayan OpenManage dan Pembantu IT disertakan pada cakera yang dibundel, mereka tidak menyokong pelayan ini dan tidak dapat dipasang di dalamnya. Yang dapat anda mainkan ialah utiliti Pembangun dan Kemas kini Sistem Dell, yang dapat digunakan untuk boot pelayan untuk kemas kini BIOS, menjalankan diagnostik, melihat perkakasan, atau untuk memasang OS baru. Ciri terakhir membimbing anda melalui konfigurasi pelayan, membuat array RAID dan partition boot, dan menyiapkan port rangkaian. Untuk memuatkan OS yang anda pilih, berikan butiran dan kunci pengguna terlebih dahulu, dan kemudian angkat kaki dan biarkan pelayan untuk terus memuatkannya.

it_photo_32087

Sekiranya anda memilih sistem operasi, Dell dapat menyediakannya terlebih dahulu. Walaupun tidak termasuk dalam harga untuk sistem_review, kami telah memasang Windows Small Business Server 2003. Pada akses pertama ke pelayan, kami menjalankan proses pemasangan pantas di mana kami memasukkan maklumat perniagaan, kata laluan pentadbiran dan nama pelayan kami, dan kami mula beroperasi dalam beberapa minit lagi. Satu-satunya utiliti pengurusan yang disediakan akan berjalan di T100_is Dell's Storage Manager, yang menyediakan antara muka pengurusan tempatan dengan banyak maklumat operasi mengenai pengawal dan semua pemacu fizikal dan logik.

Jaminan

Jaminan 3 tahun di tempat kerja pada hari berikutnya

Peringkat

Fizikal

Format pelayan Alas Kaki
Konfigurasi pelayan Casis alas

Pemproses

Keluarga CPU Intel Pentium
Kekerapan nominal CPU 2.40GHz
Pemproses dibekalkan 1
Kiraan soket CPU 1

Ingatan

Kapasiti RAM 8GB
Jenis memori DDR2

Penyimpanan

Konfigurasi cakera keras 2 x 250GB Western Digital 7.2KSATA hard disk dalam pembawa pertukaran panas
Jumlah kapasiti cakera keras 500
Modul RAID Dell SAS 6 / iR
Tahap RAID disokong 0, 1, JBOD

Rangkaian

Port LAN Gigabit 1
ILO? tidak

Papan induk

Jumlah slot PCI konvensional 1
Jumlah slot PCI-E x16 0
Jumlah slot PCI-E x8 2
Jumlah slot PCI-E x4 0
Jumlah slot PCI-E x1 0

Kebisingan dan kekuatan

Penggunaan kuasa terbiar 73W
Penggunaan kuasa puncak 104W

Perisian

Keluarga OS Tiada

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found