Cara Menghapus Ruang Kerja di Asana

Sekiranya anda ingin mengetahui cara memadam Ruang Kerja di Asana, jawapan ringkas adalah - anda tidak boleh. Oleh kerana ia melibatkan lebih daripada satu pengguna, platform ini tidak membenarkan anda menghapusnya sepenuhnya. Walau bagaimanapun, ada cara untuk menyelesaikannya.

Cara Menghapus Ruang Kerja di Asana

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara menyahaktifkan Ruang Kerja di Asana tanpa menghapusnya.

Bagaimana Membuat Ruang Kerja Baru di Asana?

Apa sebenarnya ruang kerja? Semasa menyelaraskan projek kumpulan, lebih baik membuat ruang bersama untuk menyimpan dokumen dan menukar fail. Ruang itu dipanggil Ruang Kerja.

Yang hebat dari Asana ialah anda tidak memerlukan domain e-mel bersama untuk berkolaborasi dengan orang lain. Setiap peserta boleh menggunakan e-mel peribadi mereka untuk mendapatkan akses. Anda juga boleh menjadi sebahagian daripada beberapa Organisasi dengan satu akaun. Walau bagaimanapun, anda hanya boleh melawat yang anda ada kerana dasar privasi.

Sebagai gantinya, ahli lain tidak akan dapat melihat Ruang Kerja anda melainkan anda menghantar jemputan kepada mereka. Inilah cara membuat Ruang Kerja baru di Asana:

 1. Untuk membuka "Tetapan Profil Saya", klik pada gambar profil anda.

 2. Buka "Tab Lagi."

 3. Pilih untuk "Buat Ruang Kerja Baru."

Setelah selesai, anda boleh mula menjemput rakan bekerjasama untuk menyertai anda.

Setelah projek selesai, anda mungkin tidak akan menggunakan Ruang Kerja tertentu lagi. Namun, anda sebenarnya tidak dapat menghapusnya dari Asana. Sebaliknya, anda harus mengambil langkah-langkah tertentu untuk menyahaktifkannya. Inilah caranya:

 1. Keluarkan semua tugas di Ruang Kerja. Anda boleh melakukannya dengan mencari tugas di panel utama dan menggunakan jalan pintas Tab + Backspace. Anda juga boleh membuka panel kanan dan klik pada "Delete Task."

 2. Memadamkan projek. Buka menu drop-down dengan mengklik ikon anak panah kecil di sebelah tajuk. Pilih "Padam Projek."

 3. Keluarkan semua ahli pasukan. Pergi ke Tetapan Pasukan> Ahli. Pilih semua ahli kecuali anda. Klik "Alih Keluar."

Setelah selesai mengosongkan semua data, kini anda dapat meninggalkan Ruang Kerja. Ini caranya:

 1. Buka profil anda dan klik pada foto anda.

 2. Pergi ke "Lagi".

 3. Pilih untuk "Keluarkan saya dari Ruang Kerja ini."

Oleh kerana tidak ada lagi Anggota atau fail, Ruang Kerja sebaik dipadamkan.

Bagaimana Mengehadkan Akses kepada Anggota di Asana?

Anda boleh mengatur seluruh ruang dengan menggunakan Konsol Pentadbiran. Sebagai pencipta, anda akan menjadi orang pertama yang menghantar jemputan kepada ahli lain. Inilah caranya:

 1. Buka "Tab Ahli."

 2. Cari butang "Jemput ahli" dan klik padanya.

 3. Taipkan alamat e-mel rakan anda.

 4. Dari menu lungsur turun, pilih projek yang ingin anda kongsi dengan mereka.
 5. Klik "Hantar".

Sekiranya anda secara tidak sengaja menghantar jemputan kepada orang yang salah, itu tidak boleh dipulihkan. Inilah cara anda boleh membatalkan jemputan:

 1. Buka "Ahli."
 2. Cari jemputan yang ingin anda batalkan.
 3. Klik pada tiga titik kecil di sebelah alamat e-mel.
 4. Klik "Batalkan jemputan."

Konsol Pentadbiran juga membolehkan anda menentukan orang yang mempunyai akses ke projek atau tugas mana. Berdasarkan tahap pelepasan, terdapat dua jenis anggota. Ahli Ruang Kerja mempunyai akses tanpa had dan dapat menghantar jemputan, menyesuaikan Ruang Kerja dan banyak lagi.

Apabila anda menjadikan seseorang sebagai Ahli Akses terhad, anda membenarkan mereka membuat dan mengedit projek dan menjemput Ahli Terhad yang lain. Namun, mereka tidak dapat membuat perubahan pada Ruang Kerja, atau menukar keahlian orang lain. Inilah cara untuk menghadkan akses kepada Ahli di Asana:

 1. Dengan menggunakan Konsol Pentadbiran, buka tab "Ahli".

 2. Cari orang yang keahliannya ingin anda tukar.

 3. Klik pada tiga titik kecil di sebelah kanan.

 4. Pilih "Ahli Akses Terhad."

Ahli dan Pentadbir Ruang Kerja juga dapat mengeluarkan orang dari Ruang Kerja, sementara Anggota Akses Terhad tidak dapat. Ini berguna, sekiranya anda secara tidak sengaja menambahkan orang yang salah ke projek tersebut. Inilah caranya:

 1. Pergi ke Tetapan Pasukan> Ahli.
 2. Cari nama orang itu dalam senarai Ahli.
 3. Pilih "Alih Keluar."

Bagaimana Mengimport Tugas Ke Asana?

Terdapat beberapa alat pengurusan kerja yang membantu anda memindahkan beban kerja anda ke Asana. Anda boleh memindahkan data dari program spreadsheet seperti Excel dan Smartsheet.

Sekiranya ingin mempelajari cara mengimport tugas ke Asana, anda harus memuat turun Import CVS terlebih dahulu. Anda akan dapat mengimport nama dan keterangan tugas, tetapi juga tarikh akhir dan tarikh mula, kolaborator, bidang tersuai, dan banyak lagi.

Inilah cara mengimport tugas ke Asana dengan menggunakan Pengimport CVS:

 1. Log masuk ke akaun Asana anda.

 2. Cari butang + pada bar menu di atas. Klik untuk memulakan projek baru.

 3. Pilih "Tambah Tugas melalui" dari menu drop-down, kemudian klik "CSV."

 4. Gunakan tetikus anda untuk menyeret fail ke pengimport.

 5. Bergantung pada sama ada spreadsheet anda mempunyai baris tajuk atau tidak, klik pada "Gunakan baris pertama sebagai nama lajur."
 6. Isi maklumat di tetingkap "Peta Lajur".

 7. Klik pada butang di sudut kiri bawah untuk mula mengimport.

Sebelum mengimport tugas, anda boleh membuat beberapa perubahan format pada entri data anda. Sekiranya anda memetakan spreadsheet anda ke Asana, semuanya akan berjalan lancar. Berikut adalah beberapa petua mengenai cara menamakan lajur untuk memetakannya secara automatik di Asana:

 1. Anda boleh menambahkan penerima tugas untuk tugas individu. Gunakan alamat e-mel mereka untuk memetakannya dengan jayanya.
 2. Pisahkan tarikh mula dan tarikh akhir menjadi dua lajur. Untuk mengesannya dalam Asana, anda harus menggunakan format bulan / hari / tahun.
 3. Buat bidang tersuai terperinci, jika anda memiliki Asana Premium. Gunakan bahagian untuk menentukan keutamaan anda.
 4. Tetapkan tonggak untuk membantu anda memantau perkembangan projek.

Bagaimana Membatalkan Asana?

Sekiranya anda beralih ke pengurus projek yang lain, anda boleh membatalkan langganan Asana kapan saja. Ini berlaku untuk pengguna percuma dan Pemilik Pengebilan. Pemilik Pengebilan juga mengekalkan akses ke semua ciri yang dibeli sehingga tarikh pembaharuan tiba. Setelah membatalkan langganan, anda tidak lagi dapat menggunakan alat apa pun.

Sebagai Pemilik Pengebilan, anda juga boleh membatalkan rancangan berbayar individu pada bila-bila masa. Contohnya, berikut cara membatalkan Ruang Kerja Premium:

 1. Buka Konsol Pentadbiran.
 2. Pergi ke "Tab Pengebilan."
 3. Klik pada "Edit Pelan."
 4. Pilih untuk membatalkan.

Anda boleh melakukan segala macam perubahan pada langganan anda melalui "tab Penagihan." Selain beralih ke pelan berbayar yang baru, anda juga dapat memindahkan Kepemilikan kepada Ahli lain. Ingat, hanya Ahli Ruang Kerja yang boleh menjadi Pemilik Pengebilan. Ahli dengan akses terhad tidak dibenarkan mempengaruhi rancangan berbayar.

Asana juga mempunyai tempoh percubaan selama 30 hari. Dasar pembatalan adalah sama, yang bermaksud anda boleh mengakhiri percubaan pada waktu tertentu. Inilah cara untuk membatalkan Asana semasa percubaan percuma:

 1. Pergi ke Konsol Pentadbiran.
 2. Buka "Tab Pengebilan."
 3. Klik "Batalkan Percubaan" untuk menamatkan langganan percuma anda.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bagaimana Saya Memadamkan Asana?

Tempoh percubaan percuma adalah kaedah terbaik untuk menentukan sama ada sesuatu sesuai untuk anda. Sekiranya ternyata Asana tidak sesuai dengan keinginan anda, anda boleh menyahaktifkan akaun anda. Inilah caranya:

1. Log masuk ke akaun anda dan pergi ke "Tetapan Profil."

2. Buka "tab Akaun."

3. Pilih pilihan untuk "Nyahaktifkan Akaun."

Ingat tindakan ini tidak dapat dipulihkan. Sebaik sahaja anda memilih untuk menyahaktifkan, anda akan kehilangan semua data dari akaun tersebut. Sekiranya anda berubah fikiran mengenai Asana, anda harus masuk sekali lagi.

Sekiranya anda ahli Organisasi atau Ruang Kerja, anda tidak perlu risau untuk mengganggu projek. Semua tugas akan tetap utuh walaupun anda menghapus akaun anda.

2. Bagaimana Anda Menghapus Ruang Kerja di Huddle?

Sememangnya, Asana bukan satu-satunya perisian untuk bekerja dari jauh. Huddle adalah satu lagi penyelesaian untuk pengurusan projek yang menawarkan alat kolaborasi yang serupa. Anda boleh menggunakannya pada kedua-dua peranti iOS dan Android dan ia menawarkan langganan bulanan.

Seperti di Asana, anda boleh berkongsi fail anda dengan membuat Ruang Kerja untuk pasukan anda. Anggota kemudian dapat menyesuaikan Ruang Kerja mengikut kehendak mereka dan menjemput lebih ramai orang untuk menyertainya. Inilah cara membuat Ruang Kerja baru di Huddle:

1. Log masuk ke akaun anda dan buka papan pemuka.

2. Cari butang "Buat Ruang Kerja Baru" dan klik padanya.

3. Pilih akaun untuk Ruang Kerja dan klik "Seterusnya."

Anda boleh mula menghantar jemputan setelah anda menyelesaikan langkah-langkahnya.

Tidak seperti Asana, Huddle membolehkan anda memadam ruang bersama setelah anda menyelesaikan projek ini. Walau bagaimanapun, hanya Pentadbir Akaun yang mempunyai kebenaran untuk melakukannya. Inilah cara menghapus Ruang Kerja di Huddle:

1. Pergi ke profil anda. Klik anak panah di sudut kanan atas untuk membuka menu lungsur.

2. Pergi ke Tetapan Akaun> Ruang Kerja.

3. Cari Ruang Kerja yang ingin anda padamkan. Pilih "Padam" dari senarai tindakan.

4. Sahkan.

Setelah memadam Ruang Kerja di Huddle, anda tidak boleh membuat asal. Pastikan semua tugas selesai sebelum anda memutuskan untuk membuang Ruang Kerja.

Kerja Hari Yang Jujur

Bekerja dari jauh tidak pernah semudah ini, berkat pelbagai perisian pengurusan projek. Asana pastinya berada di tangga teratas dalam hal alat kolaborasi dan antara muka yang mesra pengguna.

Membuat Ruang Kerja adalah kaedah yang baik untuk mengatur, terutamanya ketika berkaitan dengan projek yang lebih besar. Walaupun anda tidak dapat menghapusnya secara harfiah setelah tugas selesai, Asana memberikan pilihan untuk menyahaktifkannya.

Adakah anda menggunakan Asana atau perisian pengurusan kerja yang lain? Adakah anda menganggap Workspace praktikal atau merupakan halangan? Komen di bawah dan kongsi pengalaman anda dengan kerjasama jarak jauh.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found