Cara Memadamkan Profil Pengguna di Windows 10

Kadang-kadang memadam profil pengguna anda di Windows 10 dapat menyelesaikan beberapa masalah. Contohnya, jika profil pengguna anda menjadi rosak, jika aplikasi tertentu tidak berfungsi lagi, atau jika anda ingin menetapkan semula tetapan profil pengguna anda ke lalai. Yang penting untuk diketahui ialah cara menghapus profil pengguna tanpa menghapus akaun pengguna anda.

Cara Memadamkan Profil Pengguna di Windows 10

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menghapus profil pengguna di Windows 10. Kami juga akan menerangkan perbezaan antara profil pengguna dan akaun pengguna, dan bagaimana anda boleh memadamkan keduanya.

Perbezaan Antara Akaun Pengguna dan Profil Pengguna di Windows 10

Ramai orang cenderung menganggap bahawa akaun pengguna dan profil pengguna di Windows adalah satu dan sama. Walau bagaimanapun, mereka adalah dua set data yang sama sekali berbeza.

Langkah pertama untuk menyiapkan komputer anda memerlukan membuat akaun pengguna pentadbir untuk membolehkan anda masuk ke PC atau komputer riba anda. Sekiranya anda berkongsi komputer dengan ahli keluarga yang lain atau dengan rakan sekerja, anda boleh membuat akaun pengguna yang berasingan. Setiap akaun pengguna dapat dilindungi dengan kata laluan, jadi Anda tidak perlu risau orang lain mengakses akaun anda.

Setiap kali anda menghidupkan peranti, anda dapat memilih akaun pengguna mana yang ingin anda log masuk. Sekiranya anda ingin membuat akaun pengguna baru pada Windows 10 anda, anda boleh memilih antara akaun pentadbir, akaun standard, dan akaun standard dengan keselamatan keluarga. Akaun pentadbir adalah satu-satunya jenis akaun pengguna yang boleh anda gunakan untuk membuat perubahan pada tetapan sistem dan akaun lain pada peranti anda.

Pertukaran antara akaun pengguna yang berbeza di Windows 10 sangat mudah. Begini caranya:

 1. Klik pada menu mula di sudut kiri bawah skrin anda.

 2. Pergi ke ikon akaun pengguna anda di bar sisi kiri.

 3. Pilih "Log keluar."

 4. Pilih akaun pengguna lain.

 5. Masukkan kata laluan dan tekan kekunci "Enter" pada papan kekunci anda.

Sebaliknya, profil pengguna di Windows 10 merujuk kepada semua pilihan peribadi anda, tetapan aplikasi dan desktop, dan bentuk maklumat lain dalam akaun pengguna anda. Sekiranya anda berminat dengan cara mencari profil pengguna anda, pergi ke "My Computer" atau "This PC" dan kemudian ke "Local Disk (C :)." Teruskan ke "Pengguna" dan kemudian ke nama pengguna akaun anda.

Dalam folder ini, anda akan dapat melihat pelbagai subfolder, seperti Kenalan, Desktop, Muzik, Muat turun, Kegemaran, Gambar, Pautan, Permainan yang Disimpan, Video, dan banyak lagi. Profil pengguna anda merangkumi semua tetapan dan pemperibadian yang anda gunakan pada peranti. Bahkan perubahan sedikit pun yang dibuat pada peranti anda, seperti latar belakang dan screen screen, semuanya tergolong dalam kategori profil pengguna.

Memadamkan Profil Pengguna di Windows 10

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, profil pengguna adalah sekumpulan folder yang membantu memperibadikan akaun pengguna anda. Sekiranya anda ingin menghapus profil pengguna anda, pastikan anda melakukannya dari akaun pengguna lain, dan bukan dari profil yang akan segera dihapus.

Di samping itu, akaun yang akan anda gunakan untuk menghapus profil pengguna mesti mempunyai hak pentadbiran. Setelah profil pengguna dihapus, semua foto, video, dokumen, dan jenis fail lain juga akan dihapus. Itulah sebabnya penting untuk menyandarkan semua fail ini, atau membuat salinannya yang boleh disimpan di tempat yang selamat.

Terdapat dua cara anda boleh menghapus profil pengguna di Windows 10; dengan '' System Properties '' dan secara manual. Sebagai permulaan, mari kita bahas kaedah pertama:

 1. Tekan kekunci '' Windows dan R 'pada papan kekunci anda secara serentak. Ini akan melancarkan dialog '' Run '' di skrin anda.

 2. Dalam kotak "Buka:", ketik "sifat sistem yang maju.

 3. Klik "OK." Ini akan membuka tetingkap System Properties.

 4. Pilih "Lanjutan" di menu atas.

 5. Di bawah "Profil Pengguna", pergi ke butang "Tetapan ...".

 6. Tetingkap "Profil Pengguna" akan muncul. Di bawah "Profil yang disimpan di komputer ini", pilih profil yang ingin anda hapus.

 7. Pilih "Padam."
 8. Sahkan bahawa anda ingin menghapus profil pengguna dengan mengklik "Ya" di tetingkap pop timbul.

Itu sahaja! Kali berikutnya anda log masuk ke akaun pengguna anda, Windows 10 secara automatik akan membuat profil baru dengan tetapan dan pilihan lalai. Terdapat cara lain untuk menghapus profil pengguna di Windows 10. Inilah caranya:

 1. Buka "Komputer Saya," "Komputer", atau "PC ini" di desktop anda.

 2. Klik dua kali pada "Local Disk (C :)."

 3. Teruskan ke folder "Pengguna".

 4. Cari profil pengguna yang ingin anda hapus dan klik kanan padanya.

 5. Pilih "Padam" pada menu lungsur.

 6. Tekan kekunci '' Window and R '' pada papan kekunci anda secara serentak.

 7. Taip “regedit"Di kotak untuk membuka Registry Editor.

 8. Salin Kunci Pendaftaran ini:

  "HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows NT \ CurrentVersion \ ProfileList"

 9. Tampalkannya ke dalam Registry Editor.

 10. Pergi ke folder "Daftar Profil", dan kemudian cari "ProfilImagePath." Nama tersebut harus disenaraikan sebagai C: \ Users \ username, kecuali ganti "username" dengan nama yang tepat dari profil pengguna anda.

 11. Padamkan fail ini dan fail serupa yang anda akan dapati di folder lain.

 12. Sahkan bahawa anda ingin menghapus fail ini dari Registry Editor.

 13. Tutup Editor Pendaftaran.

Mulakan semula komputer anda, dan pada kali anda log masuk ke akaun pengguna anda, akan ada profil pengguna lalai baru dalam Cakera Tempatan (C :).

Memadamkan Akaun Pengguna di Windows 10

Menghapus akaun pengguna di Windows 10 agak mudah, dan hanya memerlukan beberapa langkah cepat. Sekiranya anda mempunyai banyak akaun di komputer, anda harus tahu cara menghapusnya sekiranya anda tidak memerlukannya lagi.

Untuk menghapus akaun pengguna di Windows 10, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Klik pada butang "Mula" di sudut kiri bawah skrin anda.

 2. Pergi ke ikon "Tetapan" di bar sisi kiri.

 3. Tatal ke bawah sehingga anda menjumpai "Akaun".

 4. Teruskan ke "Keluarga & pengguna lain."

 5. Di bawah "Pengguna lain", cari akaun pengguna yang ingin anda padamkan.

 6. Klik pada nama pengguna mereka dan pilih "Buang."

 7. Sahkan bahawa anda mahu mengalih keluar akaun ini.
 8. Pilih "Padamkan akaun dan data."

Melakukan ini akan menghapus akaun pengguna dan semua fail luar talian yang terdapat di dalamnya. Namun, ia tidak akan menghapus fail yang disimpan di awan.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana saya memulihkan profil pengguna yang dipadamkan?

Sekiranya anda tidak sengaja menghapus profil pengguna, atau jika ada beberapa fail yang ingin anda pulihkan, ada cara untuk memulihkan profil pengguna tersebut. Itulah sebabnya selalu penting untuk membuat sandaran semua fail anda sebelum anda menghapus profil pengguna.

Inilah cara anda dapat memulihkan profil pengguna yang dipadamkan di Windows 10:

1. Klik pada kaca pembesar di sudut kiri bawah skrin anda.

2. Taipkan “Arahan prompt"Dan klik" Buka. "

3. Salin "whoami / pengguna"Dan tampal di Command Prompt.

4. Tekan "Enter."

5. Di bawah "Nama Pengguna SID", anda dapat melihat Pengecam Keselamatan untuk profil pengguna anda.

6. Tekan kekunci '' Windows dan R ''.

7. Taipkan “regeditUntuk membuka Pendaftaran.

8. Salin “HKEY_LOCAL_MACHINE> PERISIAN> Microsoft> Windows NT> CurrentVersion> ProfileList"Dan tampalkannya ke dalam Registry.

9. Di bawah "ProfileList", cari SID yang sama dari Prompt Perintah.

10. Klik pada folder SID kanan.

11. Cari "ProfileImagePath" di sebelah kanan Registry dan klik dua kali padanya.

12. Di bawah "Data Nilai", taipkan C: \ Pengguna \ dan nama pengguna profil pengguna anda yang betul.

13. Klik "OK."

14. Cari "State" di bawah "ProfileImagePath" di panel kanan.

15. Klik dua kali padanya. Ini akan membuka tetingkap baru.

16. Di bawah "Data Nilai", tulis "0."

17. Pilih "OK."

Anda berjaya memulihkan profil pengguna anda. Pada masa berikutnya anda pergi ke Local Disc (C :), anda akan melihat profil pengguna anda yang dipulihkan di sana.

Padamkan Semua Profil Pengguna yang Tidak Diingini

Sekarang anda tahu cara menghapus profil pengguna di Windows 10. Anda juga tahu perbezaan antara profil pengguna dan akaun pengguna di Windows 10, serta cara menghapus akaun pengguna. Menghapus dan memulihkan profil pengguna boleh menjadi agak sukar, tetapi selagi anda mengikuti panduan kami, anda akan menyelesaikannya dengan mudah.

Adakah anda pernah memadamkan profil pengguna di Windows 10 sebelum ini? Adakah anda menggunakan kaedah yang dijelaskan dalam panduan ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found