Cara Menghapuskan Cerita di Facebook

Dengan reka bentuk, cerita Facebook tidak jelas, ia merosakkan diri setelah dua puluh empat jam menarik suka, komen, dan pandangan. Tetapi bagaimana jika anda mahu membuang cerita sebelum algoritma secara automatik membawanya ke digital terlupa?

Aksi ini sangat sederhana dan intuitif, dan anda juga dapat melakukannya sebaik sahaja cerita dalam talian, sehingga dapat mencegah rasa malu. Penyusunan ini akan memberi anda kaedah yang dicuba dan diuji untuk menghilangkan cerita. Dan ada juga petua lain mengenai cara menggunakan ciri yang hilang ini.

Memadamkan Cerita Facebook

Panduan ringkas ini mengandaikan bahawa anda sudah log masuk ke akaun Facebook anda di desktop atau aplikasi mudah alih. Omong-omong, tindakannya sama di komputer dan peranti mudah alih. Jadi tidak perlu memasukkan langkah tambahan.

Catatan: Semasa menggunakan Facebook di desktop anda, cerita itu mungkin tidak langsung muncul di Suapan anda. Sekiranya ini berlaku, klik "Lihat Semua" dan pilih nama pengguna anda. Terdapat juga pemberitahuan bahawa anda mempunyai satu Kisah aktif.

Langkah 1

Setelah Cerita anda dalam talian, klik atau ketuk padanya, dan pilih tiga titik mendatar di sudut kanan atas skrin.

Facebook Cara Menghapuskan Cerita

Tindakan ini menunjukkan menu Lebih Banyak dan anda perlu memilih "Padam video" untuk membuang Kisah dari Suapan. Jika anda telah menggunakan gambar, pilihannya akan bertuliskan "Hapus foto".

Cara Memadam Facebook Story

Langkah 2

Setelah anda mengklik atau mengetuk pilihan yang ditentukan, tidak ada perkara lain yang perlu dilakukan, anda berjaya membuang Cerita tersebut. Sekiranya mungkin terdapat tetingkap timbul yang meminta anda mengesahkan keputusan anda.

Bagaimanapun, menu Lagi menawarkan pilihan lain di bawah "Padam video / foto." Ciri "Sesuatu tidak berfungsi" ada untuk membantu anda menyelesaikan masalah Kisah.

Anda diminta untuk menerangkan masalahnya secara ringkas dan mungkin menyertakan tangkapan skrin masalahnya. Tetapi ini hanya boleh digunakan apabila terdapat sesuatu yang salah dengan sistem ini.

Padamkan Facebook Story

Sebagai contoh, anda boleh menggunakan pertanyaan ini jika Facebook terus tidak menyiarkan cerita anda, baik melalui desktop dan aplikasi mudah alih. Perkara yang sama berlaku sekiranya semua Cerita kelihatan hitam atau gagal dimainkan semasa dimuat.

Jika tidak, adalah lebih mudah untuk menghapuskan cerita dan cuba menyiarkannya lagi. Dengan ini, Facebook sangat pantas untuk menjawab pertanyaan anda dan anda mungkin akan menemui masalah dalam beberapa jam lagi.

Memadamkan Cerita Sebelum Menyiarkan

Tidak ada alasan atau pilihan untuk menghapus cerita sebelum anda menyiarkannya, Facebook tidak menyimpan cerita anda sebagai draf. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan hasilnya, gunakan menu penyuntingan agar kelihatan lebih baik. Atau anda boleh ketuk atau klik butang kiri anak panah untuk keluar ke menu utama.

Cara Memanjangkan Kitaran Hidup Kisah

Sekarang setelah anda mengetahui cara menghapus Cerita secara kekal, sudah tiba masanya untuk melihat bagaimana menyimpannya lebih lama daripada dua puluh empat jam. Tetapi ada satu perkara yang harus anda ketahui.

Apabila anda mengaktifkan Facebook Story Archive, semua cerita anda berakhir di sana. Tidak ada cara untuk memprogram rangkaian sosial untuk menyimpan beberapa Cerita dan membuang yang lain secara automatik. Dan jika anda memutuskan bahawa anda tidak lagi memerlukan Arkib, semua Cerita yang disimpan akan dipadamkan.

Sekali lagi, langkah yang sama berlaku untuk Facebook desktop dan aplikasi mudah alih, jadi tidak perlu panduan terpisah.

Langkah 1

Jika di aplikasi mudah alih, ketik gambar profil anda dan pilih tiga titik mendatar di sebelah "Tambah Cerita". Pengguna desktop harus memilih nama pengguna mereka dan klik pada Arkib di bawah gambar muka depan.

Padamkan Facebook Story

Langkah 2

Klik pada ikon roda gigi untuk mengakses Tetapan dan klik pada "Hidupkan Arkib Cerita". Pada peranti mudah alih, pilih "Arkib Cerita Anda", tekan tiga titik mendatar, dan kemudian ikon roda gigi. Kemudian, anda boleh menghidupkan Arkib.

Perkara yang menarik mengenai ciri ini ialah ia juga menyimpan semua reaksi dan komen di Cerita anda.

Memadamkan Cerita yang Diarkibkan

Tindakan ini serupa dengan menghapus cerita aktif. Tetapi kali ini anda mengakses Arkib dan bukannya suapan Cerita.

Oleh itu tekan tiga titik untuk memasuki menu Lagi dan pilih Arkib Cerita. Untuk mengingatkan anda di desktop, hanya Arkib. Sekarang, pilih Kisah yang ingin anda alih keluar dan tekan tiga titik mendatar sekali lagi.

Pilih "Hapus video / foto" dari menu drop-down dan sahkan pilihan anda di tetingkap pop-up. Itu sahaja, cerita Diarkibkan hilang.

Secara keseluruhan, menu untuk mengurus cerita sangat baik dan intuitif. Satu-satunya perkara yang boleh menjadi lebih baik ialah memilih dan memilih cerita yang akan diarkibkan. Sesuatu seperti pilihan untuk menyimpan hanya cerita yang mempunyai reaksi atau komen paling banyak.

Soalan Lazim

Bolehkah saya berkongsi Cerita dengan rakan-rakan terpilih di Facebook?

Ya. Sayangnya, prosesnya tidak sehalus Cerita Instagram. Ketika anda berada di halaman pengeditan, ketuk pilihan ‘Privasi’ di sudut kiri bawah.

Anda dapat menjadikan Kisah anda terbuka, anda boleh membagikannya dengan rakan, atau anda boleh menggunakan pilihan ‘Custom’ untuk membagikannya dengan orang tertentu.

Sekiranya anda hanya mahu beberapa rakan anda melihat Kisah anda, gunakan pilihan Privasi untuk mengawal siapa yang dapat melihatnya.

Apa yang Cerita Beritahu Anda?

Selain daripada ciri yang dijelaskan, anda juga boleh menyaring pengguna yang dibenarkan melihat Kisah anda. Sebelum anda mengepos, ada butang Privasi untuk memusatkan perhatian pada orang yang akan menghargai siaran anda. Berhati-hatilah jika anda memilih Public, sesiapa sahaja dengan Messenger atau Facebook akan dapat melihatnya.

Berapa kerap anda menyiarkan Berita di Facebook? Adakah cerita Facebook anda berbeza dengan yang anda hantar di Instagram? Kongsi pilihan anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found